Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sandra, 35: Så bygger du ett ”fuck off-kapital”

Foto: Privat. / Sandra Bourbon.

Är du på ett jobb eller i en relation du inte trivs med – och vill lämna?

För sådana situationer behövs ett ”fuck off-kapital”, menar investeraren Sandra Bourbon i veckans avsnitt av Expressen TV:s privatekonomiska magasin ”Dina Pengar”.

– Om man verkligen bestämmer sig kan man spara ihop till det på några månader, säger hon.

Sandra Bourbon driver aktieportföljen ”Framtidsfeministen” som investerar i jämställda bolag och uppmuntrar kvinnor att ta tag i ekonomi.

– En av fem svenska kvinnor känner att de inte har råd att skilja sig. Kvinnor äger också aktier i lägre utsträckning än män, säger hon i programmet.

Kvinnor som vill ha en förändring i sitt liv bör skaffa en särskild buffert, menar Sandra Bourbon.

Många sparar tio procent

– Börja spara en liten del av månadslönen in på ett konto som du döper ”fuck off-kapital” – då blir det lite roligare. Många kan spara tio procent av lönen. Om man verkligen bestämmer sig kan det gå på några månader, men annars ett år, säger hon.

Själv har Sandra Bourbon, 35, som mål att bli ekonomiskt fri före 45.

– Jag vill bestämma själv vad jag ska göra på dagarna och få livet att gå ihop. Det gäller att spara så mycket som möjligt, investera de pengarna och sedan bygga upp en ”pengamaskin” som jag kan plocka ut lön ifrån, säger hon. 

SE HELA PROGRAMMET HÄR

I veckans Dina Pengar möter vi även ”Kry”-grundaren Josefin Landgård som nu satsar på att etablera cannabisoljan CBD på den svenska marknaden.

Programledare är Ylva Johansson.

Sparar du pengar varje månad?