Så stjäl bedragarna dina pengar

Foto: Shutterstock.com/wk1003mike

Det finns en risk med den populära e-legitimationen bank-ID.

Bedragare kan lura till sig ditt bank-ID genom att visa förfalskad legitimation hos banken.

En annan variant är att lura till sig uppgifterna via Facebook.

Brottslingarna tömmer sedan kontot – och tar ut pengarna på andra sidan jorden.

– Det är nästan omöjligt att utreda det enskilda ärendet, säger Jan Olsson vid polisen.

Bedragarna använder ständigt nya tekniker för att lura till sig pengar. Över sju miljoner personer använder sig av e-legitimationen bank-ID – och bedragarna likaså.

Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter, ser dagligen olika varianter på bedrägerier och tjänsten bank-ID är ett område som drabbats.

– Bank-ID:t i sig är säkert. Men bedragare kan komma över ett bank-ID eller skapa ett i annans namn. För att göra det krävs det lite mer av bedragaren, säger han.

I flera fall har bedragare använt sig av falska legitimationer och på så vis startat konto och bank-ID på ett bankkontor.

– Det utgör en stor risk för bedragaren, eftersom man exponeras mot alla kameror och bankpersonalen är tränade i att granska ID-handlingar. Problemet är att dagens förfalskade ID-handlingar ofta är fruktansvärt bra gjorda, så det här händer med jämna mellanrum, säger Jan Olsson.

Se upp för sociala medier

En annan mer använd metod är att luras i sociala medier. Polisen utreder nu ett hundratal fall som involverar Facebook och bank-ID.

– Det vi har ett stort problem med just nu, är att man kapar Facebooks-konto och att man där lyckas lura vänner till att låna ut sin bankdosa, säger Jan Olsson.

Bedragarna tömmer sedan kontot. Polisen har stora svårigheter att spåra uttagen, då många bedragare för över pengarna till nätvalutan bitcoin eller vidare till förbetalda kort som de gör uttag med i utlandet.

– Det är nästan omöjligt att utreda det enskilda ärendet, utan det måste samordnas och utredas på ett ställe. Men tillsammans finns det en chans, säger Jan Olsson.LÄS MER: Det här är nya dataskyddslagen – så påverkar den dig


Uppmärksammat bedrägerifall

Dagens industri rapporterade i fjol om hur finansmännen Christer Gardell och Mats Arnhög drabbats av bedragarna. Sammanlagt kom bedragarna åt över 5 miljoner kronor. Då hittades en brist i utlämningen av Telias e-legitimationer: bedragarna hade hämtat de känsliga uppgifterna med vanlig post i en Ica-butik.

– Telia var en miss, som åtgärdades på en gång. Det ser vi absolut inte mer, säger polisen Jan Olsson.

Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, ser flera svagheter i nuvarande system.

– Med en falsk fysisk legitimation kan bedragare skaffa ett bank-ID i ditt namn i en annan bank än din och därifrån har de fri åtkomst till dina konton, säger hon och trycker på vikten av att försvåra för bedragare att komma över legitimationer.

Elva banker står bakom den populäraste e-legitimationen bank-ID och bolaget Finansiell ID-teknik. Bolagets vd Johan Eriksson är väl medveten om bedrägeriproblematiken och efterlyser ett förbättrat säkerhetsarbete med fysiska legitimationer. Till bank-ID-kunder har han följande råd:

– Var försiktig med att använda ditt bank–ID i situationer där du själv inte tagit initiativ till relationen, exempelvis om du blir uppringd och ombedd att identifiera dig med ditt bank–ID, säger han.


LÄS MER: Det här är Bank-ID – svar på de vanligaste frågorna

Så går det till

1. Falsk legitimation och kapning

Bedragaren går till ett bankkontor med en falsk fysisk legitimation och beställer där ett bank-ID. Med bank-ID:t kan bedragaren komma åt ditt konto och stjäla dina pengar.

2. ”Kompisen” på Facebook

Bedragaren kapar en persons Facebook-konto och tar därefter kontakt med vänner till den drabbade. Bedragaren utger sig för att sakna bankdosa och ber om att få låna en bankdosa, alternativt utger sig för att vara i nöd.

3. Pensionsbluffen

Flera personer har blivit uppringda av pensionsrådgivare som hävdar att de kan hjälpa till med placeringen av dina pensionspengar. Pensionsmyndigheten slog larm och har anmält närmare 8 000 fall där säljarna lurat till sig bank-ID-koder för att på så vis byta ut fonderna.

BANKERNAS KOMMENTARER

HANDELSBANKEN

Banken arbetar förebyggande genom att säkerställa ”att utgivningsrutinerna för bank-ID är starka”, dels genom att följa de sju stegen vid kontroll av ID-handlingar och dels genom samarbete mellan banker och myndigheter för att utveckla arbetsmetoder och rutiner.

”En kund ska aldrig under några omständigheter lämna ifrån sig användaruppgifter och lösenord - vare sig personligen eller via sociala medier”

NORDEA

Banken vill av säkerhetsskäl inte kommentera vilka rutiner banken har för att förhindra bedrägerier. Banken kommer däremot med följande uppmaning:

”Håll dina koder för dig själv, lämna aldrig ut dem till någon annan, vid misstanke om oegentligheter kontakta genast banken och spärra eventuella tjänster”

SWEDBANK

Banken har producerat flera filmer för att förbättra säkerhetstänkandet hos sina kunder. Swedbank rekommenderar ett bra antivirusprogram och påminner om vikten av att se sin mobiltelefon som en värdehandling om man har ett bank-ID installerat på den.

”Säkerhetsdosan är personlig och ska bara användas av dig personligen. Koderna för säkerhetsdosan ska skyddas som en värdehandling”

SEB

Banken lyfter fram att de kräver legitimation vid beställning och utlämning, att de infört dubbel verifiering samt att det är omöjligt att kopiera programmet.

”Tappar du identitetshandlingar – spärra dem och anmäl till polisen, kontrollera dina konton regelbundet och kontakta banken direkt om det skett något du inte känner igen, ha gärna lås på brevlådan”

SÅ SKYDDAR DU DIG

Tänk efter före i sociala medier

Lämna inte ut för detaljerad information om dig själv på Facebook eller i andra sociala medier. Om någon som ­påstår sig vara en kompis ber om hjälp via chatt: ring upp eller ställ kontrollfrågor!

 Spärra ditt stulna ID

Om du tappat bort en identitetshandling, polisanmäl och spärra den hos utfärdaren. Du kan även försvåra för bedragarna genom att aktivera notiser på mobilt bank-ID. Det går även via din internetbank att kontrollera vilka bank-ID:n som finns utgivna på ditt personnummer.

Använd svåra lösenord

Använd lösenord med specialtecken, versaler och siffror. Använd inte samma lösenord till dina viktigaste tjänster, e-post, som till allt annat har medlemskap i. Passa även på att byta lösenord med jämna mellanrum.

Håll koll på din post

Var uppmärksam på vilken post du får, till exempel bekräftelser och besked om adressändring. Byt till en låsbar brevlåda eller postfack.

Källor: Polisen, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB.