Så blir du vinnare på
årets fattigaste månad

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, rekommenderar dig att dela upp budgeten över månaden.
Foto: - - / PRESSBILD
Det gäller att göra en granskning av lönekontot för att se hur mycket pengar som är kvar tills nästa lön.
Foto: Shutterstock/ photosbypanda

Årets fattigaste månad är här – men det finns knep för att ljusa upp tillvaron.

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson guidar dig genom tipsen och fällorna.

– Försök sälja av saker på vinden eller guld man inte använder, säger hon.

Det kan kännas – och tyvärr bli – väldigt motigt med ekonomin i januari. Pengarna kanske rann i väg under julen, eller så råkade man handla lite för mycket under mellandagsrean. Har du riktig otur kanske du inte heller budgeterat för oförutsedda räkningar eller andra kostnader.

Ingela Gabrielsson som är privatekonom på Nordea konstaterar att många får det skralt i januari.

– Ofta har man råkat nagga lite på lönen redan före jul och det viktiga nu är att man verkligen betalar alla sina räkningar i tid, säger Ingela Gabrielsson.


LÄS ÄVEN: Byt till kontantkort – spara tusentals kronor 


Det gäller att göra en granskning av lönekontot för att se hur mycket pengar som är kvar tills nästa lön.

– Man kan dela upp det i fyra låtsashögar, per vecka har jag si och så mycket att röra mig med som ska räcka till de utgifter jag har, säger Ingela Gabrielsson.

Om du kommer fram till att det ser skralt ut finns det ett effektivt knep: inför ett köpstopp på allt som du inte behöver på en gång.

– Inte gå på rea och tro att man ska göra fynd, det kommer nya erbjudanden hela tiden.

Gör en ordentlig garderobsrensning

Det är även läge för att bli lite kreativ och ge sig ut på garderobsrensning för att se om det finns något att sälja.

– Finns det en buffert kan man ta av den, det är meningen att den ska användas sådana här gånger. Bara man kommer ihåg att fylla på den igen, manar Ingela Gabrielsson.

Oavsett situation är januari en bra tid att se över din ekonomi för att se vad som kan ändras eller förbättras. Det kan gälla både sparande och utgifter.

– Det är svårt att få väldigt mycket högre inkomst, det gäller de flesta av oss, det vi kan påverka är hur vi använder våra pengar.

Om du handlat på kredit kan det hända att räkningarna kommer nu i efterhand. Om du känner att du behöver göra avbetalningar är det bra att jämföra räntorna för att se vilken som är mest förmånlig att betala av på.

– Det är ränta och avgifter man ska lägga ihop så får man fram den verkliga kostnaden för krediten, säger Ingela Gabrielsson.

Det där med snabblån kan lätt sluta illa. Ingela Gabrielsson rekommenderar dig i stället att ta ett banklån med bättre villkor.

– Men det blir ju nya avbetalningar så man kommer in i en dålig karusell som man ska försöka undvika. Då är det bättre att försöka sälja av saker man har på vinden eller om man har guld man inte använder, säger hon.

Hitta billigare nöjen

För familjer kan det lätt dra i väg med kostnader som bio, middagar och nöjesbesök. Ingela Gabrielsson menar att man får försöka hitta de aktiviteter som inte kostar så mycket och exempelvis ta med sig matsäck eller låna utrustning om det behövs.

Beroende på hur ditt sparande utvecklat sig under förra året kan det vara läge att göra nya val i början av 2017. Se till att ha en bra fördelning mellan buffert och långsiktigt sparande där du spar i fonder för att få bättre avkastning.

– Då är det bra att man sprider den risken. Nu kan man se att börserna i USA och Ryssland går fantastisk bra förra året, men det är ingen garanti för att det fortsätter så, varnar Ingela Gabrielsson.

Privatekonomens sparknep

Gör upp en plan. Vet du redan nu att du kommer att ha extra utgifter under året, studentfirande eller resor exempelvis? Se redan nu till att lägga undan pengar.

Läs på om fonder och sparande, det finns gott om information på nätet och du kan även prata med din bank för att få råd.

Pruta på bolånen. Det ska du alltid göra för att se om du kan få en bättre deal.

Sprid ut ditt sparande. Ingen vet hur marknaderna kommer att utveckla sig. Var säker och sprid din risk. Fördela mellan buffert och långsiktigt sparande.

Många bäckar små. Undvik onödiga utgifter. Ta med dig lunchlåda och undvik att köpa kaffe ut. Picknick i stället för restaurang och låna gärna kläder och utrustning till aktiviteter.

Vad betalar du för? Gå igenom räkningar. Hur mycket betalar du för el, internet och telefon? Ofta går det att hitta billigare abonnemang.

Gå samman. Du kanske exempelvis kan dela bil med någon, ha gemensamma middagar eller låna saker i stället för att köpa?

Rensa garderoben och byrån. Finns det något du kan sälja? Kanske gamla avlagda kläder eller sportutrusning du inte använder? Om du sitter på äldre guld kan det också ge rejält med klirr i kassan.

Luras inte av rean. Om du har ont om pengar bör du undvika rean – även om det låter väldigt billigt. Det kommer trots allt flera reor och erbjudanden, och då kanske du kan passa på då i stället.

Lånen. Kan du lägga om några lån så att de blir billigare?