Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raseri och uppror mot regeringens nya skatter

Magdalena Andersson budgetförslag om höjning av ISK-skatten väcker känslor.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Ulla Andersson (V) försvarar skatten med hänvisning att den enbart drabbar rika.
Foto: JENS L'ESTRADE
”Det är många vänsterpartister och folk med låga inkomster som har chans att spara i ISK”, säger sparekonomen Claes Hemberg som startat uppropet ”Rör inte mitt ISK” på Twitter.
Foto: Expressen TV

Upp mot två miljoner svenska sparare får betala om regeringen fogar sig efter Vänsterpartiets krav på höjd ISK-skatt.

– Det är ren och skär partipolitik som drabbar vanligt folk och det sänder ut obehagskänslor, säger sparekonomen Claes Hemberg som startat upproret ”Rör inte mitt ISK”.

Namnunderskrifterna vällde in under måndagen.

 Regeringens och Vänsterpartiets budgetförslag om höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto (ISK) kan träda i kraft 1 januari 2018 och väcker starka känslor bland ekonomer och ”Svensson-sparare”.

• Bakgrunden är denna:

Svenskarna sparade för lite och politikerna ville tillsammans med banksektorn skapa ett konto där det blev enkelt och smidigt att samla hela sitt sparande.

För drygt fem år sedan, i januari 2012, började man styra in svenskarnas sparande till  investeringssparkonton (ISK) samtidigt som andra former av pensionssparande skrotades eller blev ofördelaktiga.


LÄS MER: Så fungerar ett investeringssparkonto (ISK)

I dag är 1,8 miljoner svenskar ISK-användare (med 2,3 miljoner konton) där man kan sätta undan pengar med givna förutsättningar och en bestämd skattesats i vad som i dag kan kallas en folksparform.

Och siffran bara växer.

Men nu kan villkoren ändras i form av att skatterna höjs.

”Oroligt för spararna”

Inte en våldsam höjning, det är själva symbolvärdet som fått många att reagera.

– Det bli genast oroligt för spararna. Det är som ett att byta från höger- till vänstertrafik och sen köra i mitten, säger Claes Hemberg sparekonom på Avanza.

Han ger en bild av ISK-konton som ”Svensson-konton”, där vanligt folk som stoppar in sitt sparande. Man behöver inte spekulera och man vet man har.

– Det är en viktig signalfråga när man går in och petar just i den här sparformen. Det skapar ett obehag för man vet inte vad som kan hända härnäst, säger Hemberg.

Många skriver på upproret

Det paradoxala med skatteförslaget, enligt Hemberg, är det slår helt fel.

– Det är många vänsterpartister och folk med låga inkomster som har chans att spara i ISK. Tittar man på statistiken är det medelinkomsttagare bland spararna, säger Hemberg som svar på Ulla Anderssons (ekonomiskpolitisk talesperson för V) uttalande om att reformen ”riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster”.

För att protestera och synliggöra skattemotståndet har Claes Hemberg dragit i gång kampanjen ”Rör inte mitt ISK” på Twitter.



Protesten rullades ut strax efter nio på måndagen och kring lunch hade drygt tusen svenskar skrivit på namnlistan.

Även den 71 000 medlemmar stora Facebook-gruppen ”Economista – Kvinner som gillar aktier och privatekonomi” har ställt sig bakom uppropet.



Vilket möjligen är en tvist på Ulla Anderssons (V) uttalande om att ”majoriteten som drabbas är män”.

”För oss vanliga småsparare”

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, påpekar att om budgetförslaget drivs igenom innebär det den andra skattehöjningen på det här kontot.


”Man skickar ut signaler att man beskattar sparande när det behövs att vi sparar mer”, säger Joakim Bornold, Nordnet.

– Det skapar osäkerhet när spelreglerna ändras hela tiden. Man skickar ut signaler att man beskattar sparande när det behövs att vi sparar mer. Och signalvärdet är viktigt, säger Bornold som anser det märkligt att regeringen gått med på detta när det finns ett utrymme på 40 miljarder i budgeten.

– ISK är för oss vanliga småsparare, säger han.

”Skatten känns orättvis”

Flera oroliga och uppretade läsare hörde av sig till Dina Pengar på måndagen.

– Jag är förtidspensionär och kommer att få en låg pension när jag fyller 65. Jag har gnetat och sparat i alla år för att dryga ut pensionen när den dagen kommer, säger en 56-årig man i Mellansverige och fortsätter:

– Jag får ut 8 500 i månaden men sparar ändå. Jag kommer att få 7 000 att leva på när jag går i pension och nu vill de ta ut extra skatt på det jag sparat, säger han.

– Det känns orättvist.