Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonhack mot Bitcoin drabbar kunderna

– Det är svårt som kund att riktigt förstå vilka risker man utsätter sig för, säger Björn Segendorf vid Riksbanken.
Foto: Riksbanken/Tomas Trutschel/ Getty Images Photothek

Under förra veckan råkade en av världens största Bitcoin-börser ut för en fräck stöld.

Brottet går ut över kunderna – som över en natt fick se värdet på sina tillgångar minska med 36 procent, rapporterar BBC.

– Det är svårt som kund att riktigt förstå vilka risker man utsätter sig för, säger Björn Segendorf vid Riksbanken.

Hong kong-baserade Bitcoin-börsen Bitfinex råkade under förra veckan ut för en stöld i mångmiljonklassen. Börsen har blivit bestulen på den digitala valutan bitcoins till ett värde av över 560 miljoner kronor.


LÄS MER: Hackare stal bitcoin för nära 600 miljoner


Börsföretaget har i ett pressmeddelande meddelat att förlusten kommer att delas solidariskt av deras kunder. Vilket innebär att kunderna under gårdagen fick se sina tillgång minskas med drygt 36 procent. Kunderna har fått ett slags presentkort som ska kunna växlas in mot ersättning för i framtiden.

Kan riskera de digitala valutornas trovärdighet

Emin Gun Sirer, professor vid Cornell, och Bitcoin-expert bedömer att Bitfinex svar på stölden kan riskera trovärdigheten för digitala valutor.

– Alla som har någon tillgång vid en börs förstår att de är med och utgör en försäkring för andra, säger han till BBC.

Bitcoin-expert: ”Svårt som kund att förstå risken”

Björn Segendorf, rådgivare på Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet och författare till en rapport om bitcoins, pekar ut problemen med valutan.

– Det är svårt som kund att riktigt förstå vilka risker man utsätter sig för. Här förefaller man ha ingått ett avtal där man ger växlingsföretaget den här möjligheten, säger han och fortsätter:

– Har du pengar på ett bankkonto är du beroende av att banken har en fullgod IT-säkerhet. Det är samma sak med de här instituten. Är det så att det sker någonting, så kan du rimligtvis göra anspråk på ersättning från institutet. Men då vet du generellt sett inte vilken ekonomisk styrka institutet har eller vilka villkor som gäller. I fråga om vanliga banker är det väldigt definierat vad gäller säkerhet, kapitalkrav och statlig insättningsgaranti.

Segendorf höjer därför ett varningens finger till den som vill spara i Bitcoins.

– Jag skulle inte vilja hålla mig med fler bitcoins än vad tror att jag kommer att använda på kort sikt. Man tar dessutom en växelkursrisk.