Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är sparknepen som gör dig rik

– Ska du få avkastning måste du ta risk, säger Företagarnas vd Günther Mårder.
Foto: Olle Sporrong
Envishet, sparsamhet och ett vanligt jobb är allt som krävs, enligt Günther Mårder.
Foto: Olle Sporrong
Foto: Colourbox

Visst går det att bli ekonomiskt oberoende på en vanlig lön – och utan att vara aktieexpert.

Här är sparikonen Günther Mårders bästa tips för att spara sig rik.

– Att bygga en rejäl buffert utifrån att man har ett sparsamt leverne gör att man får en helt annan frihet i livet, säger han.

Som sparekonom på Nordnet och en av rösterna i den populära Sparpodden blev Günther Mårder något av en ikon bland spararna.

Envishet, sparsamhet och ett vanligt jobb är allt som krävs för att bli ekonomiskt oberoende, enligt Företagarnas vd Günther Mårder.


LÄS ÄVEN: Sökbar lista – så mycket tjänade folk i din kommun 


– Allt handlar om vad som är ekonomiskt oberoende. Kan du tänka dig att leva på 8 000 kronor i månaden, en nivå som jag tror att Vänsterns säger är omöjlig att leva på? Jag har levt på den omöjliga nivån i ungefär åtta år, under hela min studietid och under mina första två år på Aktiespararna.

Mårder lever som han lär

Även som högavlönad vd lever Günther Mårder som han lär.

Under biobesöket tillsammans med barnen plockar Günther Mårder upp hemmapoppade popcorn ur portföljen och några burkar med läsk, från ett storpack i en lågprisbutik. 3D-glasögonen tejpas och återanvänds in i det längsta.

– I dag har jag gått upp till 22 000 kronor i levnadsomkostnader för hela familjen på fem personer. Det är en lägre nivå än vad den genomsnittliga svensken har. Samtidigt har vi en god ekonomisk situation i vår familj som ger oss ett stort utrymme att spara. 

Varför är det så viktigt för människor att öka sitt ekonomiska oberoende och spara?

– Många svenskar lever i ett ekonomiskt ekorrhjul där man bara springer och springer för att få inkomster till att finansiera den konsumtion vi vant oss vid. Det gör att många tappar potential i livet. Man vågar inte ta risker. Man fortsätter att gå till samma arbetsgivare även om man inte trivs, säger Mårder.

– Att bygga en rejäl buffert utifrån att man har ett sparsamt leverne gör att man får en helt annan frihet i livet. Frihet att kunna säga ja eller nej. Livet handlar om risktagande. Ska du få avkastning måste du ta risk. Alldeles för få vågar ta risker för att de har för dålig ekonomi. 

De sju viktigaste stegen mot ekonomiskt oberoende, enligt Mårder

1. Sätt en målbild – varför vill du bli ekonomiskt fri. Går drömmen att visa i en bild? Skriv ut den, rama in och sätt upp ovanför sängen eller i arbetsrummet.

2. Bryt upp det långsiktiga målet i delmål. Börja med täta mål-uppföljningar för att sedan ha längre tid mellan varje.

3. Kartlägg din ekonomi. Leta efter de förrädiska hålen som slukar onödiga pengar. Täpp till!

4. Planera dina nödvändiga inköp och handla när priserna är bäst. Shoppa under reaperioder och ät mat efter säsong.

5. Investera dina nyvunna sparpengar i aktieindexfonder med låga eller inga avgifter. Men se till att ha en trygghetsbuffert först.

6. Sälj av saker i ditt hem som du inte använder, glöm inte förrådet – där finns ofta tusentals kronor i bortglömda saker.

7. Se över alla abonnemang, försäkringar, boräntor mm. Använd prisjämförelsesidor på nätet och förhandla med leverantörerna, allt för att få ner omkostnaderna. Säg upp sådant som du inte nödvändigtvis behöver.

8. Undersök möjligheten att hyra ut delar av din bostad under perioder då du är borta, eller enskilda rum som du inte använder. 50 000 kronor får du ha i hyresintäkter utan att betala skatt.

9. Lägg om dina transportvanor. Cykeln kan ofta ersätta många av resorna som av ren bekvämlighet görs med bil eller kommunala färdmedel.

10. Ha hållpunkter mot ditt långsiktiga mål där du tillåter dig att fira dina framsteg. Även vägen till det ekonomiska oberoendet ska vara rolig!