Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Riksbankens besked: Lite ränta till spararna igen

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Nu blir det lite, lite sparränta hos bankerna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inte mycket, men ändå lite.

Räntan på sparpengarna är tillbaka igen.

Efter Riksbankens räntehöjningar börjar storbankerna gå ifrån nollräntan på sparkontona.

Efter Riksbankens så kallade ”dubbelhöjning” med 0,5 procentenheter av styrräntan på torsdagen börjar bankerna tänka om. I stället för noll ränta på sparpengarna börjar nu flera banker att ge lite, lite ränta.

I maj, då Riksbanken höjde styrräntan från noll till 0,25 procent, sade bankerna att det skulle dröja innan det blev någon ränta på sparkontona. Detta trots att de fyra storbankerna just rapporterat tillsammans 32 miljarder i vinster för det andra kvartalet. Men den negativa räntan hade varat så länge, enligt bankerna, och de förklarade att de under den långa nollränteperioden har fått betala för att ta hand om spararnas pengar utan att ta ut någon avgift av kunderna för det.

Men nu har de ändrat sig.

Swedbank först ut

Swedbank inför 0,1 procents ränta på alla sina sparkonton från den 12 juli, berättar Mikael Björknert, chef för svensk bankverksamhet på Swedbank.

– Nu är det dags. Under en längre tid har vi haft en negativ räntemiljö, men nu har vi tagit ett rejält kliv ur det, säger han och syftar på Riksbankens höjning av styrräntan på torsdagen.

Men kanske undrar många varför sparräntan bara blir 0,10 procent, när styrräntan ligger på 0,75 procent nu. Mikael Björknert förklarar att den negativa räntan rått mycket länge, och att det dessutom ställts högre krav på bankerna genom ökade regulatoriska avgifter och en bankskatt som införts under perioden. Det har gjort att bankerna haft stora kostnader för sparpengarna, och nu höjer banken sparräntan lite försiktigt. Andra sorters konton, där pengarna är bundna, kan ha högre räntor, enligt Mikael Björknert.

TT: Men då styrräntan höjs är banker snabba med att höja bolåneräntorna, hur kommer det sig att inte sparräntorna höjs lika fort?

– Vi jobbar för att ge kunderna ett attraktivt helhetserbjudande, med attraktiva räntor på bolån. Nu införs också ränta på sparkontona. Vi är stolta över det, säger Mikael Björknert.

SEB höjer vissa räntor

Swedbank är inte ensamma om att tänka om när det gäller sparräntorna. SEB skriver i ett mejl till TT att banken höjer räntorna på vissa sparkonton, hos SEB kallas de placeringskonton och innebär att tillgångarna är bundna under en viss tid. Räntorna blir nu mellan 0,1 och 0,4 procent då pengarna är bundna. Men vanliga sparkonton och lönekonton blir fortfarande utan ränta hos SEB.

”Vi följer som alltid marknadsutvecklingen och anpassar oss efter rådande omständigheter”, skriver SEB:s pressansvarige Niklas Magnusson i ett mejl till TT.

Ränta på bundna pengar

Nordea uppger också att räntan på fasträntekonton har höjts, men vill i övrigt inte låta sig intervjuas. 

”Vi ser löpande över vår prissättning och strävar alltid efter att vara konkurrenskraftiga. Vi har till exempel nyligen ändrat räntan på våra fasträntekonton. Om förändringar sker kommunicerar vi dem först när de är beslutade”, skriver Henrik Devell, pressansvarig på Nordea, i ett mejl till TT.

Handelsbanken har ännu inte höjt sina räntor, men det kommer, enligt Anna Possne, chef för produkter och erbjudanden på Handelsbanken.

”Vi går mot en period med högre ränteläge vilket förstås påverkar både våra in- och utlåningsräntor. Vi har för avsikt att höja flera inlåningsräntor och återkommer i närtid med mer detaljerade besked till våra kunder”, skriver hon i ett mejl till TT.

Anders Borg: ”Man måste hålla i plånboken under kommande året”