Bedrägerier med bank-id ökar – så här skyddar du dig

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Bedragare lurar till sig koden till ditt Bank-id – och får fri tillgång till dina pengar.

– Den här typen av bedrägerier med Bank-id har ökat jättemycket, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Med Bank-id kan bedragare rensa hela kontot och göra större skada än med kreditkortsuppgifter.

Skatteverket slog i onsdags larm om en falsk Facebook-sida som låtsas vara Skatteverkets kundtjänst. Den falska kundportalen skickar dig ett meddelande där de ber om ditt personnummer och uppmanar dig att logga in med ditt Bank-id.

Minst en person gick på bluffen – och fick sitt konto rensat. 

Efter att Skatteverket kontaktat Facebook stängdes den falska sidan ned. Efter onsdagen har Skatteverket inte hört om att flera skulle ha drabbats av bluffen.

– Tack vare att vi agerade snabbt och fick hjälp av massmedia att sprida informationen blev det färre som drabbades, säger Andreas Olsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket.


LÄS MER: Det här är Bank-ID – svar på de vanligaste frågorna 


Bedrägerier med bank-ID ökar

Men onsdagens fall var bara det senaste i raden av bedrägerier med hjälp av Bank-id.

– Den här typen av bedrägerier med Bank-id har ökat jättemycket, det har vi sett de senaste månaderna, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Bedragare som uppger sig att vara Skatteverket kommer alltid fram i deklarationstider. Men att just bedrägerier med hjälp av bank-ID ökat är ett annat fenomen.


Bedragarna lurar dig till att lämna ifrån dig ditt personnummer och inloggningskoden till ditt bank-ID. Bara i år har polisen sett 5–6 olika varianter på hur man försöker få dig att lämna ifrån dig uppgifterna.

Det kan vara via en falsk sida på Facebook, som i fallet med Skatteverket. Bedragarna kan också skicka ett sms, där de låtsas vara en bank, ett inkassoföretag eller en myndighet och ber om uppgifter.

I en mer komplicerad variant hackar bedragarna först ett Facebook-konto. Sedan kontaktar de vänner till personen som blivit hackad och ber dem om uppgifter till deras Bank-id.

Med alla varianter är syftet det samma.

– När de väl är inne på internetbanken tar de pengarna och skickar dem vidare, säger Jan Olsson.


LÄS MER: Det här är nya dataskyddslagen – så påverkar den dig 


Kan göra större skada

Att bedragare lurar till sig kreditkortsuppgifter är fortfarande mycket vanligare än bedrägerier med hjälp av bank-id. Men bedrägerier med Bank-id kan göra större skada, eftersom brottslingarna kommer åt hela ditt konto.

– Med kort kan man handla lite kläder och elektronik, men kommer inte åt rena kontanter, säger Jan Olsson på polisen.

Dessutom kan bedragare som lyckas komma åt ditt Bank-id logga in hos till exempel Skatteverket och Försäkringskassan.

Jan Olsson säger att problemet inte är en säkerhetslucka hos Bank-id, utan att vanliga användare luras till att lämna ifrån sig sina uppgifter.

– Man ska aldrig lämna sina inloggningsuppgifter till banken. Följer man bara det rådet kan man inte bli utsatt för de här brotten.

Samtidigt säger han att det finns vissa förbättringar Bank-id kunde göra för att öka säkerheten.

– Jag kan inte lämna ut de tipsen, för jag vill inte att bedragare ska lära sig av det. Men vi för en dialog med Bank-id.

”Jobbar på säkerheten”

– Vi jobbar ständigt med att förbättra säkerheten. Som användare ska du känna dig trygg när du använder BankID. Bedragare finns tyvärr på internet och därför behöver man som användare vara vaksam, säger Johan Eriksson, vd för Finansiell ID-Teknik.

– Var försiktig med att använda ditt BankID i situationer där du själv inte tagit initiativ till relationen, exempelvis om du blir kontaktad och ombedd att identifiera dig med ditt bank-ID, säger Johan Eriksson.


Så skyddar du dig mot bedragare

• Tänk efter före i sociala medier

Lämna inte ut för detaljerad information om dig själv på Facebook eller i andra sociala medier. Om någon som ­påstår sig vara en kompis ber om hjälp via chatt: ring upp eller ställ kontrollfrågor!

• Spärra ditt stulna ID

Om du tappat bort en identitetshandling, polisanmäl och spärra den hos utfärdaren. Du kan även försvåra för bedragarna genom att aktivera notiser på mobilt bank-ID. Det går även via din internetbank att kontrollera vilka bank-ID:n som finns utgivna på ditt personnummer.

• Använd svåra lösenord

Använd lösenord med specialtecken, versaler och siffror. Använd inte samma lösenord till dina viktigaste tjänster, e-post, som till allt annat har medlemskap i. Passa även på att byta lösenord med jämna mellanrum.

•Håll koll på din post

Var uppmärksam på vilken post du får, till exempel bekräftelser och besked om adressändring. Byt till en låsbar brevlåda eller postfack.


Källor: Polisen, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB.