Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa lämnade sitt jobb – sparade över 300 000

Åsa Axelsson berättar att hon har blivit ”mer radikal” i sitt sparande. ”Varför handla second hand och på extrapris när man kan få saker gratis? Till exempel i bortskänkningsgrupper” säger hon.
Foto: Alexandra A. Ellis
Åsa Axelssons bok släpptes den 18 januari, en vecka tidigare än planerat.

Utmattningen blev en vändning för läraren Åsa Axelsson, 50.

Hon bytte livsstil – och lyckades på ett år spara över 300 000 kronor.

Nu ger hon ut boken ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete”.

– Jag känner mig som 29 år, säger hon.

Åsa Axelsson står på garageuppfarten till villan i Umeå. Egentligen ska hon följa med sin make och son på semester till Moskva – men hon orkar inte.

Det är juni 2016 och hon har precis blivit sjukskriven från jobbet som lärare på grund av utmattning.

– Jag är så deprimerad och utmattad att jag bara gråter när de åker i väg med taxin, berättar Åsa Axelsson.

”Jag har utvecklat mina kompetenser på en massa områden och har fått bättre självförtroende”, säger Åsa Axelsson om att hon inte har lönearbetat.
Foto: Alexandra A. Ellis

Men så får hon plötsligt en insikt.

Och den ska komma att bli vändningen för hela hennes – och familjens – livsstil.

– Jag tittar runtomkring mig på garageuppfarten och ser fyra ganska nya cyklar. Fyra sparkcyklar – en till varje barn – och världens största studsmatta. Jag ser rollerblades, en skateboard och ridstövlar och ridhjälmar.

Åsa Axelsson fortsätter:

– Jag tänker: ”vad har vi gjort med våra pengar? Vi och barnen kanske behöver något annat än allt det här”. Så jag slutar gråta och börjar tänka.

Det här är Åsa Axelsson

Ålder: 50 år

Bor: I en villa i Umeå med sin familj.

Familj: Man och fyra barn: 10, 13, 16 och 19 år gamla.

Sysselsättning: Språklärare på gymnasiet, är nu tjänstledig.

Aktuell: Med sin första bok ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete”, som gavs ut på Norstedts förlag den 18 januari.

Så presenterar Norstedts boken: ”Åsa Axelsson berättar roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är också ett skarpt och provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut”.

Började spara pengar på mjölk

Fyrabarnsmamman bestämde sig där och då för att genomföra ett litet experiment.

Det första hon räknade på var hur mycket familjen skulle spara på att dra ner konsumtionen av mjölk från 25 till 14 liter i veckan: totalt 6 578 kronor på ett år.

– Då blev jag så taggad att jag började komma på nya saker, säger Åsa Axelsson.

I snitt dricker svenskarna 2,5 deciliter mjölk per dag eller 1,75 liter per vecka – en minskning med drygt 30 procent sen 80-talet.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Snart bestämde hon sig för att ägna ett helt år åt att kapa utgifter.

Sparprojektet har nu resulterat i boken ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete”. Förlaget Norstedts skriver i sin presentation:

”Det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil – och en tillvaro i balans. Livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Märkligt nog råder balans även på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter”.Drog ner på utgifterna

Familjen drog ner på en sak i taget – från kostsamma frisörbesök och utlandsresor till färdigmat och skor. Åsa Axelsson satte stopp för evighetsduscharna, började odla egna grönsaker och ställde bilen för att i stället cykla eller gå överallt.

Åsa Axelssons familj är nu självförsörjande på grönsaker, bär och potatis fyra-fem månader om året.
Foto: Alexandra A. Ellis

Tusenlapp efter tusenlapp försvann i utgifter. Samtidigt upplevde Åsa Axelsson att hon fick mer tid och blev lyckligare.

– Efter att ha sprungit för snabbt i ekorrhjulet i jättemånga år och ha drabbats av utmattningssyndrom blev det som en livlina med de här små projekten, berättar hon.Åsa sparade mer än hon tjänade

Umeåbon hämtade inspiration från videobloggare, bland annat en fembarnsmamma i USA som kommer med spartips på Youtube-kanalen ”Living on a dime”. Men också från personer i sin omgivning.

Efter ett år hade Åsa Axelsson lyckats spara in på drygt 330 000 kronor.

– Det är mer än vad jag fick i handen som lärare: 250 000 kronor på ett år. Det kom som en fullständig chock.

Vad fick denna livsstil annars för följder för dig och din familj?

– Enbart positiva. Vi har umgåtts mer och gjort mer saker tillsammans. Jag har också haft tid att lära känna personer i Umeå som har blivit vänner för livet.

”Att odla var en utmaning för jag visste ingenting och fick lära mig allt från grunden”, säger Åsa Axelsson.
Foto: Alexandra A. Ellis

Norrlandsturné med nya boken

Efter ett drygt år återgick Åsa Axelsson till jobbet som lärare tre dagar i veckan. Men hon märkte hur hon snabbt föll in i gamla hjulmönster igen.

– Jag kände verkligen att energin försvann.– Jag fick huvudvärk och magkatarr och orkade inte laga mat så jag köpte färdiga rätter. Sen gick jag ut och tröstfikade, shoppade och färgade håret. Vi gick back ekonomiskt efter att jag gått tillbaka till jobbet.

Därför är Åsa Axelsson nu tjänstledig. I vår ska hon bland annat åka på Norrlandsturné med boken, föreläsa, leda studiecirklar och själv gå en studiecirkel om miljö.

Hur mår du i dag?

– Jag hade cirka tio sjukdomssymptom när jag var som sjukast, som sömnproblem, migrän, halsbränna och magkatarr. Allt det har läkt. Jag känner mig som 29 år.


Åsa Axelssons tre bästa spartips

1. Billigare matvanor

Familjen har sparat ungefär 50 000 kronor på ett år på att handla billigare mat.

Åsa Axelssons bästa tips är:

– Sluta fika ute och att ta en macka på vägen och ta med eget i stället. Sluta laga mat efter recept – handla i stället på extrapris och laga efter det.


2. Dra in på utlandsresor

Även här har familjen sparat minst 50 000 kronor på ett år.

– Är man avslappnad i vardagen har man inget behov av att resa någonstans. Om man ändå gillar att komma bort kan man resa till närmaste grannstad, det tycker barnen är lika kul.


3. Sluta renovera 

– Sluta läsa inredningstidningar, sluta titta på tv och sluta jämföra dig med andra. Det har sparat oss minst 50 000 kronor per år, säger Åsa Axelsson.

Hon fortsätter:

– Om jag har ledig tid kan jag skapa trivsel i mitt hem ändå, trots att vi har ett gammalt kök.

”Gillar inte ordet hemmafru”

Trots ökad levnadsglädje och mer kvalitetstid – för att en fyrabarnsfamilj ska gå runt räcker det inte att spara, det krävs även att pengar kommer in.

Åsa Axelsson berättar att henne make hela tiden har jobbat heltid.

Har han kunnat anamma er nya livsstil?

– Han var lite tveksam, han trodde inte att det skulle gå ekonomiskt. Men det har blivit bättre för honom också eftersom det är mindre stress nu.

Till exempel sköter Åsa Axelsson en hel del av hushållsarbetet.

”Det är positivt för miljön med en sådan här livsstil. I stället för att köpa allt har man tid att tillverka eget och laga det man har”.
Foto: Alexandra A. Ellis

En fråga som är återkommande i intervjuer är hur hon ser på att mannen i familjen drar in pengarna, medan hon är hemma – samtidigt som kvinnor i årtionden har kämpat för jämställdhet både på arbetsmarknaden och i hemmet.– Men jag har också genererat inkomster. Jag har till exempel hyrt ut ett rum och tagit hand om en hyresgäst. Sen har vi sparat flera tusen kronor på odlingen, och att jag åker till vår odlingslott och hämtar grönsaker är väl egentligen samma sak som att jag åker till ett jobb och drar in pengar.

Åsa Axelsson fortsätter:

– Jag gillar inte heller ordet hemmafru, det låter som att man går hemma och är sysslolös.

Har planerat för pensionen

Hon har varit i kontakt med Pensionsmyndigheten för att se hur minskat lönearbete påverkar pensionen, och har planerat för sin ålderdom.

Ett sätt för en mer jämställd pension kan till exempel vara att föra över premiepensionen mellan makar.

Den som vill sluta lönearbeta eller gå ner i tid bör vara medveten om vad det har för inverkan på pensionen. Det går göra prognoser på Pensionsmyndighetens hemsida.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

– Det här är jätteviktiga frågor men så kan man också fråga sig: vad gör en tusenlapp hit eller dit när man är gammal? Det är kanske okej att ha lite mindre pengar då om man kan leva som man vill nu, säger Åsa Axelsson.Hon avslutar:

– Och jag säger inte att jag ska vara hemma resten av livet. Jag tänker att det är något jag gör i några år, när vi har barn som bor hemma.

FOTNOT: Åsa Axelsson berättar mer om boken och sina sparråd i Expressens privatekonomiska tv-magasin Dina Pengar, som sänds torsdag klockan 19.15.