Spara pengar med rabattkoder på nätet

"Brukar du använda rabattkoder på nätet? Hur gör du?" Helmer, 5 mån, Camilla Lindberg, 48 personlig assistent, Laholm: "Jag är inte intresserad av näthandel. Jag handlar hellre i butiker." Pernilla Lindberg, 25, på sjukhus, Laholm: "Handlar man till exempel på Nelly och det finns en rabattkod där, då använder jag den. Det har jag gjort någon enstaka gång, men det händer väldigt sällan." Martina Karlsson, 23, kallskänka, Laholm: "Jag glömmer bort att de finns och kollar inte aktivt efter dem. Tyvärr.”
Foto: Ann Jonasson
Tamanah Hares, 24, värvare, Stockholm: "Ja, när man handlar klänningar. Ibland får jag hem med reklamen som man kan använda. På Nelly eller Ellos och på andra siter brukar det stå rabattkoder på deras hemsida, då är det bara att trycka in koden så får man sin rabatt." Babar Khan, 30, värvare, Solna: "Nej aldrig. Jag har fått nån gång med reklamen, men jag använde den aldrig.”
Foto: Ann Jonasson
Malin Berg, 27, resesäljare, Skara: "Om jag hittar rabattkoder på något jag ändå ska ha, så anväder jag dem. Det händer även att jag springer på en rabattkod först och sen går in på hemsidan och kollar." Helene Berg, 48, resesäljare, Skara: "Det händer ibland när jag får något utskick från Vero Moda eller liknande så ser jag att det är en rabattkod på något som jag skulle vilja ha och då använder den när jag handlar. Men jag letar inte aktivt efter rabattkoder."
Foto: Ann Jonasson

Genom att använda rabattkoder smart går det att spara pengar.

Enligt privatekonomen Arturo Arques kan man göra stora fynd om man vet hur man ska göra.

– Det är viktigt att reflektera över vad rabatterbjudandet faktiskt innebär, säger Arques som här ger sina bästa råd för hur du lyckas med fyndandet.

På sajter som Let's deal, Rabble, Cuponation, Wrapp och Expressens nya annonssajt Rabattkoder går det att spara pengar vid inköp.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques är positiv till upplägget med rabattkoder och har flera råd för hur man ska spara pengar med hjälp av dem.

– Som konsument så är det alltid positivt att få rabatter. Sedan är det viktigt att reflektera över vad rabatterbjudandet faktiskt innebär, säger han.

Arturo Arques trycker på att det gäller att få en överblick över vad erbjudandet innebär och vem det är som står bakom erbjudandet.

Privatekonomen: "Ta reda på slutpriset"

Dessutom ska man vara noggrann och ta reda på om det krävs någon ytterligare motprestation för att få ta del av erbjudandet.

– Rabatter som innebär att du får en kontant reduktion på priset är bäst. Det är en sak, till skillnad från att du förpliktigar dig till att betala exempelvis en årsavgift eller handlar för minst 500 kronor, säger han.

Han tycker även att det är viktigt att tänka igenom vad exempelvis ett reserbjudande innebär.

– Ta reda på slutpriset och räkna in hotell och andra omkostnader så att du vet att du faktiskt gör ett fynd, säger han.

Tydliga villkor

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, är inne på samma linje som Arques. Hon betonar även att det gäller att avgöra om det är en seriös aktör som står bakom erbjudandet.

– När vi får in klagomål från konsumenter, har de redan upptäckt att andra varit med om liknande saker. Kolla därför upp företag på förhand genom att googla vad andra konsumenter tycker om det, säger hon.

Maria Wiezell är konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.
Foto: Charlie Drevstam

Wiezell pekar också på att seriösa företag har tydliga villkor för erbjudandet.

– Ju tydligare information för konsumenten, desto större skäl finns det att tro att företaget är seriöst, säger hon.

Konsumentverkets tjänst Hallå Konsument tar emot klagomål och upplysningar från svenska konsumenter. Christine Holst arbetar som jurist och vägledare på tjänsten. Hon uppger att det är väldigt ovanligt med klagomål på rabattkoder.

– Det vi har fått in är från personer som glömt bort att skriva in koden och som därför inte fått ut erbjudandet, säger hon.

Expressens startar Rabattkoder

Genom Expressens nya annonssajt Rabattkoder når man hundratals erbjudanden till allt i från researrangörer till underklädesbutiker.

Expressens nya annonssajt Rabattkoder.

Dilem Güler, affärschef på Expressen, berättar att sajten bygger på ett samarbete med Kampanjjakt.se.

– Där får våra läsare möjlighet att spara pengar och göra extra bra köp på nätet, genom att vi kan erbjuda rabattkoder på det här sättet, säger hon.

Här finns erbjudandena

Rabble

Går att använda både som app och som sajt för att hitta rabattkoder på. Rabble erbjuder hundratals rabatter på allt i från restauranger till nätbutiker.

Let's deal

Sajten erbjuder mängdrabatter på bland annat kläder, elektronik och kosmetika.

Wrapp

Nordea-kunder kan koppla ihop sitt kort med tjänsten Wrapp, som löpande erbjuder rabatter i flera butiker.

Expressen Rabattkoder

Sajten samlar hundratals rabattkoder och det går att söka kuponger efter kategori respektive popularitet.

Cuponation

Sajten har ett stort utbud av nätkuponger med rabattkoder till allt i från elektronik till resor.

Pricerunner

Även prisjämförelsesajten Pricerunner erbjuder sina användare en samling rabattkoder till flera nätbutiker.

Så lyckas du med rabattfynden

1. Kolla villkoren

Gå igenom vad som krävs för att du ska få ut rabatten.

2. Tänk efter - före.

Gå igenom vad du faktiskt vill köpa och till vilken budget - innan du fyndar. Då är det lättare att spara pengar om man använder rabattkoder.

3. Räkna ut totalkostnad

Erbjudanden kan se väldigt olika ut. Det lättaste sättet att ta reda på hur mycket man sparar är att räkna. Gå igenom vad totalkostnaden blir och jämför.

Källa: Swedbank.