Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spara 20 000 kronor per år – utan att märka det

Foto: / /IBL
Foto: / /IBL [DOWNLOADED]

Vad hade du gjort om du plötsligt fick 20 000 kronor?

Det kanske är dags att börja fundera på det – med den här superenkla metoden kan du nämligen spara så mycket på ett enda år.

Ja, utan att knappt märka det.

Den matematiska formeln, inspirerad av sajten Apartment Therapy, handlar om att spara en stor summa pengar varje år – utan att knappt märka av det i vardagen.

Så gör du för att spara 20 384 kronor per år

Det här är tricket – du ökar sparandet med 14 kronor för varje dag.

Vid ny vecka börjar du om med 14 kronor igen.

Så här kan det se ut:

måndagen lägger du undan 14 kronor, vilket motsvarar den ungefärliga kostnaden av en billig drickyoghurt. Förbered ett billigt mellanmål hemma i stället.

tisdagen lägger du till ytterligare 14 kronor och därmed dubblerar summan, vilket innebär att du lägger undan totalt 28 kronor. En ordinarie bussbiljett kostar ungefär 30 kronor – ta cykeln i stället.

Nu är det onsdag. Lägg till ytterligare 14 kronor till sparandet, det vill säga 42 kronor totalt. Skippa den tråkiga latten och ta med en termos nybryggt kaffe hemifrån i stället.

Onödigt dyr.
Foto: Shutterstock

torsdagen lägger du undan ytterligare 14 kronor, och lägger totalt undan 56 kronor – ungefär lika mycket som ett paket Ben & Jerry's.


LÄS MER: Hushållsbudget – så kommer du i gång på 5 minuter 


Nu är det fredag, och du har snart klarat dig igenom hela veckan. Precis som under de tidigare dagarna ska du nu öka sparandet med 14 kronor, vilket innebär att totalt 70 kronor ska läggas undan. Det är ungefär vad en billig lunch på restaurang kostar – ta med matlåda i stället.

Lördag! I dag ska du spara 84 kronor, det vill säga 14 kronor mer än tidigare. Skippa det överdrivet dyra glaset med vin på krogen så är du klar.

Skippa vinet på krogen.
Foto: Shutterstock

Söndag – veckans sista dag. Den här dagen är svårast att klara av, eftersom att du nu ska spara hela 98 kronor – men om du tänker efter så har du säkert slösat många hundralappar på onödiga grejer. Skippa biobiljetten och mys ner dig i soffan med sambon i stället!

Om du följer ovanstående instruktioner kommer du spara 392 kronor i veckan, vilket motsvarar 20 384 kronor varje år – nu gäller det bara att fundera ut vad du vill spendera de pengarna på.


Vill du spara på samma sätt – men inte lika mycket?

Lugn, vi ska ge dig formeln som gör att du själv kan bestämma hur mycket du vill spara.


1. Bestäm dig för vilken summa du vill spara varje år.

2. Dividera den summan med 52. 

3. Summan du får fram dividerar du med 28 – vilket ger dig beloppet som du startar din vecka med, och som ovan är 14 kronor. 

4. Lägg därefter till det beloppet varje dag enligt metoden som anges ovan.

5. Nu kommer det roligaste steget – nämligen att fundera ut vad du vill lägga dina sparade pengar på!