SOS Alarms vd Johan Hedensiö får sparken

Johan Hedensiö har varit vd för SOS Alarm i drygt fem år.
Foto: Jan Düsing

Styrelsen i SOS Alarm har beslutat att vd Johan Hedensiö ska lämna sin post.

– De utmaningar vi står för kräver ett annat ledarskap, säger Eva Fernvall, styrelseordförande i SOS Alarm, till Dina Pengar.

Johan Hedensiö har varit vd för SOS Alarm i drygt fem år. Bolaget ägs till hälften av staten och till hälften av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Vi har efter diskussion i styrelsen sett att de utmaningar vi står inför i framtiden kräver ett annat ledarskap. därför behöver Johan Hedensjö lämna, säger Eva Fernvall.

Hård kritik

SOS Alarm har på senare tid fått hård kritik för långa svarstider och allvarliga felbedömningar. Antalet samtal som kommer in till SOS Alarm har ökat kraftigt, enligt Eva Fernvall, samtidigt som bolagets personalomsättning är för hög.

– Vi har funderat på att hur vi ska skapa en tryggare 112-verksamhet och minimera riskerna. Vi behöver jobba med personalomsättningen, säkerställa att de anställda trivs och att man känner att det finns utvecklingsmöjligheter. Vi behöver också jobba närmare landstingen för att få en bra larmkedja.


LÄS OCKSÅ: Hugh Grant planerar riva huset i Torekov


"Vi behöver ett tydligare ledarskap"

Är styrelsen och vd oense om hur SOS Alarm ska drivas?

– Det är klart att det finns frågor vi diskuterar, men vi har inte varit oense i direkta sakfrågor. Det handlar framför allt om att vi behöver ett tydligare ledarskap, säger Eva Fernvall.

Johan Hedensjö lämnar sin post den här veckan. Eva-Karin Lilja, chef för ekonomi och affärsstöd på SOS Alarm, blir tillförordnad vd.

– Vi sätter i gång med att försöka hitta en ersättare på en gång, säger Eva Fernvall.


LÄS OCKSÅ: Så rika blir grundarna av King efter megaaffären