Domstolen fastslår: Sopstrejken var olaglig

I juli gick Stockholms sopåkare ut i strejk för att protestera mot det nya lönesystemet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Domen som kom i dag går inte att överklaga.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Reno Nordens sopåkare gick ut i strejk i Stockholm – vilket orsakade sopkaos.

Men stridsåtgärden var olaglig, visar det sig. 

Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom under onsdagen, skriver Mitt i.  

Det var förra sommaren som sophämtarna på företaget Reno Norden i Stockholm vägrade att hämta soporna. En dom i Arbetsdomstolen slår nu fast att det rörde sig om en olaglig stridsåtgärd, skriver lokaltidningen Mitt i.

Ett flertal sjukskrivningar

Enligt tidningen skriver Arbetsdomstolen också i domen att det stora antalet sjukanmälningar, som följde i sopstrejkens spår, var ett led i stridsåtgärden.

Domen i Arbetsdomstolen går inte att överklaga.

Nu väntar en fet nota för sopåkarna, enligt domen.

Sammanlagt ska 49 sopåkare betala skadestånd till arbetsgivaren Reno Norden – mellan 2 500 och 3 000 kronor.  

Det var den 5 juli förra året som ett ett 50-tal sophämtare vid företaget Reno Norden gick ut i en vild strejk. De protesterade företrädesvis mot två saker: 

Sopåkarnas krav till arbetsgivaren

Nyckelinventering. Reno Nordens uppdragsgivare Stockholm vatten och avfall krävde att alla nycklar skulle märkas och katalogiseras.

Lönesänkningar. Arbetsgivaren Reno Norden ville ändra bonusvillkoren för miljöarbetarna, vilket skulle innebära sänkt lön.

Den 6 juli kom repliken från Reno Norden. De valde då att göra en anmälan till Arbetsdomstolen där de krävde att alla strejkande sopåkare ska avskedas. De valde sedan att backa sedan från det kravet. 

Så skriver Arbetsdomstolen

I Arbetsdomstolens dom står det:

"Arbetsdomstolen har kommit fram till att det har varit fråga om en arbetsnedläggelse från arbetstagarnas sida i syfte att få bolaget att upphöra med inventeringen, och att detta utgjort en olovlig stridsåtgärd. Därtill fråga om ett stort antal sjukanmälningar och uppsägningar varit led i stridsåtgärden samt om det allmänna skadeståndets storlek.