Finansmannen Jan Stenbeck dör plötsligt 2002 i en hjärtattack. Strax därefter drabbas de fyra barnen – Cristina, Hugo, Sophie och Max – av en ny chock. Det visar sig att pappan har ett femte barn, okänt för övriga familjen.
Felix Granander, son till Stenbeck och en servitris på en restaurang finansmannen ägde, är fem år när pappan avlider. Nu gör den lille pojken genom sitt juridiska ombud anspråk på sin del av arvet efter mannen som förde reklam-tv och mobiltelefoni till Sverige.
Ingen av de fyra syskonen vill träffa Felix Granander – utom Sophie Stenbeck som i Svenska Dagbladets nya podd ”Dynastin” berättar om deras första möte. Hon beskriver honom som ett oväntat glädjeämne i livet.
Sophie Stenbeck om mötet
– Jag gillade inte att få reda på det på det här sättet. Men jag kände ingen ilska, det var rätt coolt att det fanns en till av oss där ute. Jag ville se honom, säger hon i podden.
Hon kontaktar Felix Grananders mamma och stämmer träff. Hon känner stor spänning inför mötet och funderar på vilken present hon ska köpa till den lille pojken.
Sophie Stenbeck understryker att hon aldrig kände att pappan hade handlat moraliskt klandervärt. Detta eftersom han hade separerat från syskonens mor, de låg i skilsmässa, och hade rätt till sitt privatliv. Mötet äger rum 2004, hon träffar Felix Granander och hans mamma på Karlaplan i Stockholm. Sedan följer hon med dem hem och äter middag.
”Behövs inget DNA-test”
– Jag minns hur jag ser honom och hans mamma gå över gatan. Jag slås av hans utseende, han påminner mycket om min pappa. Det skulle aldrig behövas göra något DNA-test, säger Sophie Stenbeck i podden.
Hon säger att hon inte berättar om mötet för sina andra syskon, hon vill hålla det för sig själv. Och hennes känsla är att pappan skulle ha varit stolt över att hon nu träffar pojken, att hon gör något som han ”av någon anledning” inte kunde göra.
Podden ”Dynastin” i sex delar har gjorts av SvD i samarbete med produktionsbolaget Banda. Jan Almgren är reporter och Adam Svanell producent.
Syskonen: Ingen arvsstrid efter Jan Stenbeck
Arvsskiftet efter Jan Stenbeck blir långt och komplicerat. Felix Grananders advokat vill att det ska ske i Stockholm, syskonen Stenbeck vill göra i det i Luxemburg där pappan bodde. Efter sju år är det klart. Felix ärver stora tillgångar – och Expressen kan senare avslöja att han säljer sina aktier för runt 400 miljoner kronor.
Medier har beskrivit det hela som en strid om arvet, men både Sophie Stenbeck, 42, och Felix Granander, 26, säger i podden att det snarare handlade om en lång byråkratisk process som komplicerades av den pågick i olika länder.

Felix Granander minns parfymen
– Jag kommer ihåg hennes parfym. Jag hade varit medveten om min andra familj hela tiden. Plötsligt träffar jag en person, kolla de finns! säger Felix Granander i podden om första mötet med halvsystern.
Han berättar att hans mamma blir helt förkrossad när Jan Stenbeck dör, han var ”hennes stora kärlek”. Han säger att mamman hade gift om sig men alltid var mycket tydlig med vem som var hans biologiske far – och att denne var ”någon att vara stolt över”.
Men Felix Granander får aldrig träffa sin pappa, som några månader före sin död skriver på faderskapspappren. Han säger att han kände både ångest och förväntan inför sin 18-årsdag då han skulle få arvet.
– Jag kollar kontot på min 18-årsdag. Plötsligt finns det annat där än mitt barnbidrag. Det är många motstridiga känslor, säger han i podden.
Led av uppmärksamheten
Redan många år tidigare har det kommit ut att han är Stenbecks arvinge. Han berättar att han led av uppmärksamheten, att den vållade identitetsproblem. Han skolkar, distanserar sig från familjen och flyr in i dataspelsvärlden. Han börjar dricka sprit tidigt – och säger att ”det gick åt helvete” redan efter första fyllan i 13–14-årsåldern.
När arvet hamnar på hans konto får han gott om pengar att festa för.
– Jag stämde träff med kompisar på Stureplan för att fira. Tidigare har jag bara haft barn- och studiebidrag och pengar från morsan. Jag spenderar några tusen och får grov ångest, säger Felix Granander i podden.
– Nästa vecka 15 gånger mer och ännu värre ångest, säger han.
”Jag har sluppit ur helvetet”
Han hamnar senare i tungt alkohol- och kokainmissbruk. Till slut får han hjälp på ett behandlingshem och tar sig 2017 ur beroendet, säger han till Dagens industri 2021. I dag är han delägare i en beroendemottagning i Stockholm och har själv utbildat sig till beroendeterapeut för att kunna hjälpa andra.
– Jag har sluppit ur helvetet och känner mig äntligen som mig själv, en levande människa som kan ta del av livet. Ska jag då gå och ta en bärs? Nej. Jag vill inte gå tillbaka, jag vill inte leva i ett beroende, säger han till Di.