Sönerna har avslöjat Kamprads dödsplan

Den enda kända bilder på Kamprad och hans tre söner, när det nya varuhuset i Älmhult invigdes 2012. Från vänster: Jonas Kamprad, Mathias Kamprad, Ingvar Kamprad och Peter Kamprad.
Foto: Ikea
Bertil Torekull har skrivit boken "Historien om Ikea" om Ingvar Kamprads gärning.
Foto: TOMAS LEPRINCE

De har växt upp i skuggan av sin pappa, möbelikonen Ingvar Kamprad. 

Nu är brödratrion Kamprad redo att kliva fram i ljuset – och styra genom det "översta familjeråd" som ingår i deras pappas dödsplan. 

– Bara en sak är helt klar: i närheten av ledningen kommer vi att befinna oss, har sönerna konstaterat i en unik intervju med journalisten Bertil Torekull i boken "Historien om Ikea".  

Sönerna skriver i ett gemensamt uttalande att de kommer att sakna sin pappa oerhört mycket. 

Ingvar Kamprad har sedan decennier tillbaka förberett sin egen död. Riktlinjerna för vad som ska hända är lika tydliga som bruksanvisningen för en Billys bokhylla – även om de inte är lika tillgängliga. Tillsammans med sin hustru hade Ingvar Kamprad bland annat en sista önskan: att de skulle få sin aska strödd vid en björkbacke intill en sjö i Småland. 

Det framkommer i Bertil Torekulls bok "Historien om Ikea", vars senaste upplaga gavs ut av Wahlström och Widstrand 2011.  


LÄS MER: 10 mest eftersökta föremålen från Ikea 


Ingvar Kamprads precisa dödsplan – steg för steg

I intervjun som författaren fick med sönerna Peter, 53, Jonas, 51 och Mathias, 48, den enda som de någonsin gett, så avslöjade de planen som skulle sättas i verket "om det sker Ingvar något". 

– Det finns ett precist regelverk som sätts i gång »in worst case« … uppställt för de närmaste hundra åren, berättade sönerna i boken och förklarade processen steg för steg: 

" Där finns institutioner som vet exakt vem som ska göra vad. Ingvar ersätts med 3–4 personer där vi eller vår representant träder in och kan styra i flera olika led. Låt oss kalla det en sorts översta familjeråd. Detta är det första som träder i kraft ".

" Sen blir det säkert ett uppvaknande: vi måste bestämma oss var och en var vi kan göra störst nytta. Ingen av oss fikar efter platsen som chef för Ikea-gruppen". 

"Bara en sak är helt klar: i närheten av ledningen kommer vi att befinna oss. Vi känner förtroende för de flesta i Ikeas topp. Har Ingvar kommit överens med dom gör vi det också. Att sen välja vad vi ska göra är komplicerat, flumma duger ej".  


LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter: ”Vi hade en bra relation” 


Sönerna Kamprad uppbackade av "duktiga rådgivare"

När Bertil Torekull frågade under hur lång tid som planen hade förberetts så konstaterar sönerna att deras pappa planerat för sin framtida bortgång sedan 1976. 

Om sönerna skulle stöta på svårigheter med att få sina platser i den operativa ledningen så är de rustade: 

– Vi behöver duktiga rådgivare för att hitta rätt. Det har vi, berättade sönerna för Bertil Torekull. 

Sönerna berättar i boken "Historien om Ikea", skriven av Bertil Torekull.

Intervjuerna med sönerna är gjorde inför första upplagan av boken. 

– De gjordes under våren 1998, skulle jag tro. En av de absolut viktigaste ingredienserna för Ingvar när vi talade om boken var att sönerna skulle få vara med och tala fritt, utan att han skulle veta vem som hade sagt vad, säger Bertil Torekull till Expressen. 


LÄS MER: Ingvar Kamprads liv i bilder 


Sönerna Kamprads löfte till pappan: "Då ska vi hjälpa dig"

Efter mer än ett halvt århundrades väntan, internutbildningar och praktikjobb som vanliga anställda på varuhusen, styrelseposter, och olika chefsjobb kan "det översta familjerådet" ge sönerna chansen att ta tillbaka den högsta, operativa makten till familjen Kamprad. 

Endast en känd bild finns på syskonen och pappan samlade. Från vänster: Jonas Kamprad, Mathias Kamprad, Ingvar Kamprad och Peter Kamprad.
Foto: IKEA

I en hjärtskärande skildring ur "Historien om Ikea" beskrivs en sen höstkväll 1974 i familjen Kamprads dåvarande hem i Vedbæk, norr om Köpenhamn. 

I den gula soffan satt Ingvar Kamprads söner: Peter, 10, Jonas, 8 och Mathias, 5. De hade hållit sig vakna och väntat på sin pappa som hade jobbat i 15 timmar och var "trött, hungrig och sliten". 

Peter tog till orda: 

– Pappa, vi har diskuterat saken alla tre. Vi tycker synd om dig för att du har så mycket att göra. Så, när vi blir stora, det har vi bestämt, då ska vi hjälpa dig. 


LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär 

Lovat att föra vidare hans arv  

Nu är sönerna stora med råge, men frågan om de hittills ens fått chansen att hjälpa till på allvar. Den högsta operativa befattningen någon av dem haft är Danmarkschef, vilket Mathias Kamprad jobbade som under fyra år fram till 2008. 

De lärde sig flytande "ikeanska", "dialekten" som var laddad med möbelvaruhusets värdeord, men de fick aldrig makten att sätta sin prägel på butiksgolven.

I ett gemensamt uttalande skrev sönerna i söndags:  ”Det är med stor sorg vi meddelar att vår pappa, Ingvar Kamprad, gick bort i lördags natt. Ingvar avled fridfullt i sitt hem i Sverige – omgiven av sin närmaste familj”.

De skrev vidare i uttalandet: ”Vi, sönerna, har lovat honom att föra vidare hans arv och göra vad vi kan för att säkra att Ikeas kärnvärderingar och unika koncept bärs vidare in i framtiden”, skriver de i uttalandet.

Bröderna lärde sig tala flytande "ikeanska"

Sönerna började odla andra intressen utanför de blågula varuhusen. 

Peter, nu 53 år, ekonom i grunden, hoppade fallskärm och tyckte om att köra motorcykel. Det senare intresset gav honom ett benbrott som krävde fem komplicerade operationer, efter en allvarlig olycka, berättades det i "Historien om Ikea".  


LÄS MER: Så hyllas Ingvar Kamprad i världen 


Sönerna Kamprad: "Vi skulle önska att Ingvar varit tydligare"

– Vi skulle önska att Ingvar hade varit tydligare, men å andra sidan – jag vet ju inte själv heller alltid vad jag vill och då är det svårt för honom att vara tydlig. Peter sa en gång till pappa: Var otålig om du har lust men då får du göra något åt det, säg då vad du förväntar dig av oss! Han kanske är lite för stark medan vi varit lite för avvaktande. Detta gör att han framstår som otydlig, sa en av bröderna. 

Ingvar Kamprad besökte ofta de olika varuhusen, här på en invigning av ett av dem 2012.
Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES

Peter sägs vara sonen som ärvt pappans sparsamhet, eller snålhet beroende på vem man frågar, och uppges dricka billigt rödvin och undvika att köpa färska räkor för att spara en slant. 

Mellanbrodern Jonas, 51, utbildad designer, är hängiven musiker och trummis som spelat i band både i schweiziska Lausanne och småländska Älmhult. 


LÄS MER: Ingvar Kamprads 12 bästa råd för att bli framgångsrik 


Borden fullbokade på Jonas Kamprads lyxrestaurang

Jonas Kamprad uppges ha köpt in sig i finansmannen och vännen Sören Jessens exklusiva restaurang på 1 Lombard Street, i Londons finanskvarter. När Expressen besökte restaurangen i december 2013 serverades hjort med rabarberkompott och engelska sniglar, och inte ett bord var ledigt. 

Minstingen i syskonskaran Mathias, 48, saknar högskoleutbildning, men uppges ha bäst affärssinne av bröderna. 

När Ingvar Kamprad talade om sonen Mathias med Bertil Torekull så fylldes hans ögon av tårar, när han drog sig till minnes en händelse som han aldrig kunnat förlåta sig själv för. 

"Han berättar hur han en gång gav den yngste mat-trilskande en örfil och hur han ännu kan gripas av sorg och vrede mot sig själv över att han förgick sig (men Mathias har sagt att han glömt …).”, skrev Bertil Torekull. 


LÄS MER: Kungen: ”Kamprad var en sann entreprenör”


Bertil Torekull: "Jag tänker inte filosofera över innebörden"

När Expressen nu talar med Bertil Torekull är han i sorg över vännen Ingvar Kamprads bortgång. 

På frågan om "dödsplanen" med det "översta familjerådet", förberedd av Ingvar Kamprad sedan 1976, fortfarande gäller säger författaren: 

– Jag tänker inte filosofera över innebörden i något som har sagts 1998 och låta det vara en spådom för något som ska hända 2018.  

Parets sista önskan

I Bertil Torekulls bok om Ikea framkommer att Margaretha Kamprad uttryckte en sista önskan före sin död 2011: Att hennes aska skulle spridas med Ingvars på en äng i Småland. 

Vännen Bertil Torekull säger i Aftonbladet att han har sett platsen – och tillägger:

– Jag tror att det kommer bli så. Han har visat mig platsen och den är mycket vacker med en björkbacke. Nedanför ligger sjön Möckeln där han fiskat mycket gös.