Sönerna driver vidare Max-imperiet efter Curt Bergfors

Grundade Sveriges första hamburgerkedja.
Richard och Christoffer Bergfors fick sitt intresse för hamburgare med modersmjölken och började tidigt jobba i familjeföretaget.
Foto: AXEL ÖBERG
Flaggorna vajar på halv stång utanför en Max-restaurang efter grundaren Curt Bergfors bortgång. Enligt Max rådet ”stor förstämning” på bolaget.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Curt Bergfors gick bort i Miami på söndagen, 73 år gammal. Han lämnar efter sig hustru, fyra barn, barnbarn. övrig släkt och vänner.
Foto: Food Planet Prize

Curt Bergfors hade en dröm:

Att hans livsverk Max ska finnas kvar i familjens ägo – i flera generationer.

Nu driver sönerna hamburgerkedjan vidare.

– Det har aldrig varit på kartan att sälja ut hela eller delar av bolaget, även om erbjudanden inte har saknats, har vd:n Richard Bergfors sagt.

Efter att en operation i vintras gått fel flögs Curt Bergfors, 73, från Sverige till Miami i USA för att vårdas på sjukhus där.

När han söndagen den 8 maj somnade in på sjukhuset omgiven av sina närmaste, var han fortfarande arbetande styrelseordförande i bolaget.

− Curt var en älskad make, pappa, farfar och svärfar som värnade om oss alla. Vi sörjer honom djupt, säger sonen Richard Bergfors, som är koncernchef och vd för Max, i ett pressmeddelande.

Curt Bergfors, som var rullstolsburen efter en dykolycka 1986, engagerade sig i sin hamburgerkedja Max in i det sista.

 Så startade Curt Bergfors Max

Det var den 14 juni 1958 som Curt Bergfors och hans dåvarande sambo Britta Fredriksson öppnade det som skulle komma att bli Sveriges hamburgergigant:

En liten grill på 17 kvadratmeter, i hörnet av Uno-X-macken i Gällivare.

Det blev snart en grill till, i Skellefteå, och sen ytterligare en i Luleå. Där bytte man också namn till Max, som var Curt Bergfors smeknamn.

På den vägen är det.

Bergfors byggde upp en miljardkoncern och beskrivs i ett pressmeddelande från Max som en ”lysande och tongivande ledstjärna i familjeföretaget”. 

Curt Bergfors har hållit en låg profil offentligt, i stället är det han två äldsta söner Richard och Christoffer som har varit ansiktena utåt.

Det här är Richard och Christoffer Bergfors

Richard Bergfors, 46, och Christoffer Bergfors, 44, är sen 2002 vd och vice vd i Max Burgers AB. Det är de som har gjort intervjuer, det är de som har synts på bilder, det är de som har berättat om hamburgerkedjans affärsverksamhet och visioner.

– Ring mina söner, det är de som sköter företaget. Jag har aldrig gett några intervjuer, sa Curt Bergfors när Expressens Michael Syrén sökte honom i samband med ett reportage 2015.

Richard Bergfors säger i en kommentar att fadern var en ”stark visionär, entreprenör och filantrop”. Här syns han med brodern Christoffer.
Foto: AXEL ÖBERG
Richard och Christoffer Bergström vid en Max-restaurang 2004, då de varit vd och vice vd i två år.
Foto: JAN DÜSING

Richard Bergfors har i en intervju med Allt om burgare beskrivit hur han fick intresset för hamburgare redan med modersmjölken. Sen började han sommarjobba i föräldrarnas bolag som 11-12-åring.

Hans bror Christoffer har för Dagens industri berättat att de båda gjorde ”allt från att dela ut reklamblad, torka bord och plocka disk till att hoppa in i grillen och måla räcken på pubterrassen”.

– Vi tyckte att det var kul och gillade att tjäna egna pengar. Våra föräldrar har alltid varit noga med att vi skulle välja själva om vi ville gå in i bolaget.

Visionen: Max ska vara familjeägt

Men Curt Bergfors vision var tydlig: Max ska vara ett familjeföretag. Det står till och med i årsredovisningen, att man har som målsättning att ha kvar bolaget i ”minst fyra generationer”.

Samtidigt som de två äldsta sönerna har axlat de tyngsta chefspositionerna har deras mamma Britta Fredriksson fortsatt jobba på kontoret, och även halvbrodern Wilhelm Bergfors, 23, jobbar i bolaget och sitter i styrelsen.

Lillasyster Nicole, 8, är ännu för liten men kommer precis som syskonen bli delägare längre fram.

– Vi fortsätter med det vi lärde oss redan vid frukostbordet när vi var små om hur man driver business. Långsiktighet, inte maximera vinsten och sälja vidare till någon annan. Det här är ett långdistanslopp, sa Christoffer Bergfors till Svenska Dagbladet i fjol, när han och storebrodern nominerades till ”SvD Affärsbragd 2021”.

”Min pappa bestämde sig tidigt för att han inte ville bli en offentlig person. Och mig veterligen har han aldrig ställt upp på en intervju”, har Richard Bergfors tidigare sagt.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Richard Bergfors fyllde i:

– Det har aldrig varit på kartan att sälja ut hela eller delar av bolaget, även om erbjudanden inte har saknats. Vi delar pappas dröm om att det här ska finnas kvar som familjeföretag i många generationer.

Fattar beslut tillsammans

För Expressen har vd:n tidigare berättat att de ”fattar de flesta beslut tillsammans i familjen och med hjälp av våra duktiga medarbetare”.

Men också att det är hårt jobb som ligger bakom framgångarna:

– Vi arbetar med Max 24/7, vilket inte är så konstigt när man lever i ett familjeföretag. Vi har alltid arbetat hårt och är mycket tacksamma för att vi har möjlighet att leva ett gott liv.

Och brödraduon har haft ambitiösa planer för Max. När de 2019 tilldelades ”Albert Bonniers pris till Årets företagare” berättade de för Dagens industri att de ville satsa på fler restauranger utomlands, och öka omsättningen till 10 miljarder kronor på tio år.

Den låg då, 2019, på cirka 3,4 miljarder kronor och landade på ungefär samma summa under coronaåret 2020.

Siffrorna för 2021 är inte offentliga ännu.

Äktenskapsförordet med hustrun

2007 gifte sig Curt Bergfors med 29 år yngre Malin Känsäkangas, en före detta undersköterska som blivit en stor profil på Instagram där hon för sina nästan miljoner följare visar upp en lyxig livsstil med kollektioner av dyrbara väskor, skor och kläder.

Tillsammans har de dottern Nicole.

2007 skrevs ett äktenskapsförord där det framgår att Malin inte skulle få någon del i Max vid en eventuell skilsmässa. 12 år senare, 2019, skrevs en uppdaterad variant. Alla Curt Bergfors aktier i koncernen är hans enskilda egendom och ingår inte i bodelning.

Familjen har, via Max pressavdelning, avböjt intervju.

Det här är Max

■ Grundades i Gällivare 1968, av Curt Bergfors, som Sveriges första hamburgerkedja.

■ Hade 2020 146 restauranger i egen regi i framför allt Sverige, men även i Norge, Danmark och Polen. Max finns också som franchise på olika platser, bland annat finns nio restauranger i Egypten.

■ Företagets säte ligger i Luleå.

■ 2020 omsatte Max Burgers AB 3,4 miljarder kronor och resultatet efter finansiella poster landade på 389 miljoner kronor.

■ Företaget har en grön profil med flera vegetariska och veganska alternativ på menyn, och vill under 2022 att hälften av försäljningen ska komma från annat än rött kött.

■ Bröderna Richard och Christoffer Bergfors har i sina roller som vd och vice vd för Max fått flera utmärkelser. Bland annat utsågs bolaget till Årets gröna kapitalist av Veckans affärer 2009, Richard Bergfors till Årets vd av ledarskapssajten Motivation 2012 och Christoffer Bergfors fick i höstas Grafiska yrkenas främjandes branschpris för att han uppmuntrar barns läsglädje.

Expressens Michael Syrén om Bergfors: ”Näringslivets Greta Garbo"