Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofias mentor utsedd till "Årets förebild"

Barbro Ehnbom har utsetts till "Årets förebild" av Klara K.
Foto: Ann Jonasson
Hon är bland annat prinsessan Sofias mentor och grundare till Barbros best and brightest.
Foto: Pelle T Nilsson

Hon är prinsessan Sofias mentor och grundare till det kvinnliga nätverket Barbros best and brightest.

I går utsågs Barbro Ehnbom till "Årets förebild" av affärsnätverket Klara K.

– Det känns smickrande. Jag är jätteglad, säger hon.

När Barbro Ehnbom rusade upp för trapporna till Handelshögskolan, sen som vanligt, som student i slutet av 60-talet möttes hon av en manlig medstudent som sa: "Lilla du, sekreterarkurserna är på kvällstid".

Kommentaren gav henne ett jävlar anamma som tog henne till USA via ett stipendium 1970. Där blev hon kvar, hamnade på Wall Street och var den första kvinnan på flera toppositioner inom den amerikanska läkemedelsvärlden för att nämna några meriter.


LÄS OCKSÅ: Monika Lewinsky får pris av svenskt affärsnätverk.


Under gårdagens Klara K-dagen utsågs hon av affärsnätverket Klara K till "Årets förebild" för att "hon delar med sig av sitt nätverk och öppnar dörrar för unga kvinnor som aldrig annars hade öppnats och "är förändringen hon själv vill se och gör det hon kan för att skynda på och underlätta".

Bland hennes egna förebilder finns väninnan Kjerstin Dellert, och hennes egen mamma.

– Min mamma jobbade heltid och hade fem barn och var dessutom sjuk, men var musikintresserad och regissör på fritiden och satte upp olika musikaler. Hon var ju rätt fantastisk, säger hon.

Hon är även sedan tidigare förebild för en skara kvinnor som ingår i nätverket  BBB, Barbros best and brightest, där bland annat prinsessan Sofia - som hon också är mentor åt - ingår. Och hon öser beröm över prinsessan.


LÄS OCKSÅ: Prinsessan Estelle spelar högt på börsen.


– Jag kan inte säga att jag har coachat henne mer än någon annan men hon har ju varit med i New York och här och är en naturlig tjej i sig själv. Hon har en kombination av praktiskt leverne och akademiskt och att lära sig från andra och nya miljöer, så hon lär sig nog varje dag och trivs med det.

Hur tycker du att det går för henne?

– Strålande, det är bara att gratulera Sverige. Hon är varm och intelligent.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.