Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia från Sundsvall gjorde superkarriär på Manhattan

Det är skillnad mellan New York och Stockholm. Och Sofia Juperius gillar drivet i "Big Apple", där man får vara stolt över det man åstadkommer. "Det är skillnad mot jantelagen här i Sverige, där man inte riktigt får säga att man har gjort något bra", säger hon.
Foto: ANN JONASSSON
Sofia Juperius jobbar i regel med stora projekt, och har nyligen avslutat ett tre år långt projekt med Etsy. Hon var med och utformade bolagets huvudkvarter i Brooklyn.
Foto: ANN JONASSSON
Många drömmer om en karriär på Manhattan i New York – men det gäller att vara beredd på långa dagar, tuffa arbetsförhållanden och ibland vassa armbågar.
Foto: Colourbox

Sofia Juperius från Sundsvall bytte branta backar och skidåkning till sitt drömliv bland skyskraporna i New York.

I dag är hon en framgångsrik inredningsarkitekt.

Här berättar 33-åringen om sitt livsval, sin karriär och om det tuffa livet på Manhattan.

"While most people dream of success, winners wake up and work hard to achieve it", skriver Sofia Juperius på Twitter.

Ett motto hon tycker att hon följer.

– Folk pratar om vad de vill göra "någon gång", men det är inte svårare än att bara göra det. Folk måste komma ifrån det här med mycket snack och lite handling, säger hon.

Själv lever hon i dag sin dröm bland skyskraporna på Manhattan i New York. En världsmetropol på andra sidan globen från hemstaden Sundsvall, där Sofia Juperius växte upp med skidåkning och branta backar.


LÄS MER: Hemligheten bakom en lång och lycklig karriär 

Från utförsåkning till karriär i ”Big Apple”

33-åringen var en lovande utförsåkare som ung. Hon besökte Åre varje vinter och gick skidgymnasiet i Järpen med Therese Borssén, Jessica Lindell-Vikarby och Matilda Rapaport. Något år efter gymnasiet lade dock Sofia Juperius proffskarriären på hyllan. Skador satte käppar i hjulet och utförsåkningen kändes inte helt rätt – det fanns mycket annat hon ville göra.

Foto: ANN JONASSSON

I dag är den 33-åriga svenskan anställd som inredningsarkitekt på den framgångsrika designfirman Gensler i New York. Hon jobbar med kommersiell inredning och har haft klienter som Ted talks, Hulu och Etsy.

– Jag har haft ganska stora projekt med mycket press och många personer involverade, men det är oerhört kul och jag trivs oerhört bra. Ingen dag är den andra lik, berättar Sofia Juperius.


LÄS MER: Ny flyttskatt drabbar svenskar utomlands 

Antagen till designskola i New York

Att hon hamnade i New York var till stor del en slump. Intresset för design och inredning har funnits med länge, och höstterminen 2006 började hon studera på Oslos kreativa folkskola.

– Men jag trivdes inte jättebra, där fanns inte riktigt det driv jag letade efter. Så jag ansökte spontant till en skola i New York men trodde aldrig att jag skulle komma in.

I december samma år ringde telefonen. Sofia Juperius hade fått en eftertraktad plats på New York School of interior design – och var tvungen att infinna sig där inom två veckor, i tid till vårterminen 2007.

– Jag hann inte tänka efter så mycket. Jag tog steget och flyttade, berättar Sofia Juperius.

Sofia Juperius börjar i regel dagarna med att träna. Sedan är det fullt ös. "Oavsett om det är klientmöte, att göra ritningar eller möte med teamet för att brainstorma", säger hon.
Foto: ANN JONASSSON

Det har hon aldrig ångrat. Hon kände sig direkt hemma i "Big Apple".

– Folk har en bild av New York att det är svårt att komma in i staden, och svårt att lära känna folk. Men jag har haft helt motsatta erfarenheter.

Tufft göra karriär på Manhattan

Tanken var att Sofia Juperius skulle studera i New York i två år, för att sedan fullfölja sin utbildning i Sverige. Men redan efter två veckor kände hon att hon ville stanna.

Nu har det gått elva och ett halvt år.

Hon träffar Dina Pengar i samband med ett besök på Möbelmässan i Stockholm. Hon är på plats med klienter och bor på Grand Hôtel.

"Skulle man titta på Grand Hôtel skulle jag till exempel anlitas för att göra om hela lobbyn och restaurangavdelningarna", säger Sofia Juperius när hon ska förklara vad kommersiell design innebär.
Foto: ANN JONASSON

Hur är det att jobba på Manhattan?

– Det är oerhört tufft, du måsta ha väldigt tjockt skinn på näsan. Det är inte för alla. Men jag älskar det där drivet och utmaningarna, och det känns ännu bättre när man utför något och får känna sig stolt över det, säger Sofia Juperius.


LÄS MER: Svenskarna under 30 med högst inkomster 

Sofia Juperius: "Styrka komma från Sverige"

Tempot är betydligt högre i New York än i Sverige. Dagarna är långa och många gånger tvingas Manhattan-borna göra avkall på både sömn och privatliv.

– Det är också väldig tävlingsinriktat och tar man inte för sig finns det 50 andra som vill ta din plats. 

Sofia Juperius råder alla som vill utomlands att följa sina drömmar. Att våga. Det värsta som kan hända är att man får vända hemåt igen. "Och det är inte så himla hemskt. Man ångrar det man inte gör", säger hon.
Foto: Colourbox

Hur ser en vanlig dag ut?

– Träningen måste man i regel ta hand om innan jobbet, eftersom man inte vet om man kommer ifrån före midnatt. Så jag vaknar kvart i fem, är på gymmet halv sex-halv sju, går hem och äter frukost och är på jobbet vid halv nio. Sedan är det fullt ös.

Vad inspirerar dig?

– Allt möjligt. Mycket resor. För mig är det också en styrka att komma från Europa och Sverige, där designen är olik den i USA. För dem känns många av mina idéer unika.

Vad har du för stil?

– Jag har nog skandinavisk stil, folk brukar känna igen mina projekt. Funktion före estetik, även om det bästa är när man kan kombinera båda. Jag är mer minimalistisk än många designer i USA.

Sofia Juperius

Ålder: 33 år, fyller 34 i oktober.

Hemort: Sundsvall.

Bor: I stadsdelen Flatiron nära Madison square park, New York.

Familj: Pojkvän.

Drömhem: En modern takvåning i Tribeca med terrass som hon vill designa själv.

Gör om fem år: "Jag kommer definitivt bo kvar på Manhattan, ha min egen designstudio och kanske ha barn och familj. Annars inte så stor skillnad mot vad jag gör nu".

Bakgrund/karriär i urval: Alpina skidgymnasiet i Järpen, designskola i Oslo och i New York, en sommar på Ikea hemma i Sverige samt jobb på en mindre designfirma i USA under ett sabbatsår i utbildningen.

Intressen: Tränar mycket fortfarande, bland annat cykling och crossfit. Åker skidor ett par gånger om året. Umgås mycket med vänner via träning, något som är vanligt i New York.

Bästa råden: Så gör du karriär utomlands

Sofia Juperius har nu varit inredningsarkitekt i cirka sju år. För andra som drömmer om att göra karriär utomlands har hon en del tips:

– Det är oerhört viktigt att förstå kulturen dit du vill. Det kan också hjälpa att utbilda sig i det land du vill till, att komma från en känd skola underlättar.

Hade inte Sofia Juperius tagit vägen till framgång via design hade hon stannat kvar inom sportbranschen, tror hon – om än inom affärsdelen.
Foto: ANN JONASSSON

33-åringen fortsätter:

– Våga ta steget och var inte rädd, det värsta som kan hända är att du måste flytta hem igen.

I framtiden vill Sofia Juperius leda en egen designstudio inom Gensler, som har flera studior med olika expertisområden.

Minns vännen Matilda Rapaport

I dag lever hon ett helt annat liv än det hon hade som tonåring. Hon minns dock skidåren som en fin tid med bra sammanhållning. Och de som en gång åkte skidor ihop har fortfarande kontakt ibland, bland annat när den förolyckade Matilda Rapaport skulle ha fyllt 32 år i slutet av januari.

"Jag tänker mer på att ta vara på varje dag och komma ihåg att säga till folk vad man känner, och att leva i nuet. Matilda hade en fantastisk karriär och levde verkligen på det sättet", säger Sofia Juperius om sin vän.
Foto: OSKAR ENANDER / RED BULL

– Det som hände var jättetufft för alla oss som gick i skola med henne och var nära henne. Vi var helt oförberedda, säger Sofia Juperius.

– Vi var oerhört tajta under gymnasietiden. Så det är fortfarande väldigt tufft och kommer nog alltid att finnas kvar som ett mörker.

Det här gör en inredningsarkitekt

• Ritar och formger olika rum/lokaler och dess funktioner.

Planerar och utformar privata bostäder, offentliga rum och kommersiella utrymmen.

Lär sig hur man ska forma akustik, belysning, färgsättning och möblering för olika platser och olika syften.

Inredningsarkitekter kan jobba med allt från ritningar och planlösningar till färgsättning och finsnickeri. 

Samarbetar ofta med byggnadsarkitekter i projekt.

I Sverige finns cirka 600 inredningsarkitekter, och efterfrågan på yrkesgruppen är stor.

I Sverige går det studera inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack i Stockholm, och inredningsdesign på Görteborg design. 

Källa: Saco, Sveriges arkitekter, Studentum