Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snusförbudet i Finland kan skrotas efter 24 år

Foto: SAMUEL UNéUS
Foto: IZABELLE NORDFJELL

Riksdagsledamöter från samtliga finska partier vill upphäva förbudet mot snus i landet.

Det rappporterar bland annat Yle.

– Blir det så kan EU och andra länder tänka om gällande förbudet, säger Patrik Strömer på Svenska Snustillverkarföreningen.

Det finska snusandet är lika gammalt som i Sverige, men när landet blev medlem i EU 1995 förbjöds försäljningen.

Historiskt har snus i Finland främst förekommit i Österbotten, men på senare år har användandet ökat i hela landet och finska ”snusturister” som turar och storhandlar är ett vanligt inslag i Stockholm.

I ett reportage av YLE uppskattas att den svarta handeln med snus i Finland lågt räknat omsätter minst 600 miljoner kronor årligen och 2016 beslagtogs runt tre ton snus av tullen.

Vanligast är att snusande finländare köper via östersjötrafiken eller i Haparanda. 36 procent uppger att de också köper av privatpersoner i Finland, enligt Yles artikel. 

Rökningen minskade som i Sverige

Nyligen rapporterade finländska medier att var tredje person som gör värnplikten snusar och runt sex procent av männen dagligen medan 18 procent av den finländska befolkningen röker dagligen.

Nio procent uppger att de snusat någon gång de senaste dagarna i en undersökning som Handelns utredningsinstitut i Sverige genomförde 2018. I Sverige snusar runt 25 procent av männen och dagligrökningen uppgår till 5 procent enligt EU-statistik.

Fram till 1995 minskade rökningen i Finland i samma takt som i Sverige och Norge, en minskning som avstannade vid förbudet 1995.

Rökningen i Sverige är i dag lägst i EU och ungefär hälften av rökandet i Finland.

– Förbudet har varit dyrt för den finländska folkhälsan och att frågan om förbudet nu diskuteras på allvar är mycket välkommet. Även för de svenska snusföretagen, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Svenska producenter i startgroparna

Tidigare i år hävde Schweiz sitt förbud mot försäljning av snus med motiveringen att det inte är möjligt med ett förbud då snus är mindre skadligt än andra redan tillåtna tobaksprodukter. Nya Zeeland har signalerat för en liknande beslut.

Svenska Snustillverkarföreningen representerar tre producenter: Swedish Match, Skruf och Gotlandssnus.

Samtliga ligger i startgroparna för finländsk inbrytning om förbudet hävs, med jätten Swedish Match i spetsen.

Swedish Match har i flera år förgäves kämpat för att sälja snus på EU:s inre marknad.

Senast i november i fjol beslutade EU-domstolen att förbudet att sälja snus i EU ligger kvar. 

Om Finland beslutar att gå vidare med upphävandet av beslutet från 1995 är det troligt att man jobbar fram ett likande undantag som Sverige har.