Smutsiga industrierna sponsrar klimatmötet

Tre kolföretag och ett naturgasbolag sponsrar klimatkonferensen i Polen.
Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at
”Det är helt och hållet Polens val. Det är inget som vi länder som åker dit gemensamt har valt”, säger miljöminister Karolina Skog.
Foto: MARTINA HUBER

Klimattoppmöte med smutsiga sponsorpengar. 

Flera kolbolag stöder ekonomiskt klimatkonferensen i Polen som börjar i helgen, skriver tidningen Dagens ETC. 

– Det är helt och hållet Polens val. Det är inget som vi länder som åker dit gemensamt har valt, säger miljöministern Karolina Skog som representerar Sverige vid toppmötet.

På söndag startar FN:s årliga klimattoppmöte, COP24, i polska Katowice.

Häromdagen kunde tidningen ETC berätta om den första spektakulära sponsorn till konferensen: Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW) – ett av Polens ledande kolgruveföretag.

I dag står det klart att tre kolföretag och ett naturgasbolag finns med bland de stora sponsorerna, ett av bolagen hotas av stämning av polska Greenpeace. 

– Att kolindustrin sponsrar klimatmötet är lika orimligt som att tobaksindustrin skulle sponsra en anti-rökkonferens, kommenterade Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet det faktum att JSW sponsrar COP24, för ETC. 

Polen är i dag Europas största kolproducent, med en produktion på 70 miljoner ton 2016. Klimattoppmötets sponsor JSW står själva för en kolproduktion på 12 miljoner ton om året.


Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet är kritisk mot att kolgruveföretaget JSW sponsrar mötet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Från ”ful-energi” till förnybart

Karolina Skog, miljöminister, som representerar Sverige på mötet svarar på frågan om hur hon ser på att kolbolag sponsrar: 

– Det är helt och hållet Polens val. Det är inget som vi länder som åker dit gemensamt har valt. Jag tycker platsen som de valt är intressant. Att vi åker ner till södra Polen, där det finns en stark dominans av kolet och många arbetsplatser som är kopplade till det, säger Karolina Skog och vill framhålla syftet med konferensen som pågår 2–14 december och där medlemsstaterna även ska besluta om ett gemensamt regelverk för att genomföra Parisavtalet.

– Det handlar väldigt mycket om övergången från ful-energi, som kol och olja, till det som är det förnybara. Det innebär en förändring på arbetsmarknaden – det finns ju jobb men det finns andra jobb.

– I Katowitz har de gjort en omställning. Det har varit en väldigt förorenad stad och nu har de förändrat det så jag tänker att Polen vill visa upp verkligheten men också att det finns en chans till omställning även i södra Polen, säger Karolina Skog.