Smällen – doldissvensken upptaxeras med en miljard

Roger Samuelsson och prins Carl Philip vid en motortävling.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Roger Samuelsson.
Foto: SHL Group.

Entreprenören och motorsportprofilen Roger Samuelsson, 56, åker på en saftig skattesmäll och upptaxeras med nära en miljard kronor.

Orsaken är att Samuelsson, baserad i Taiwan, har så stark anknytning till Sverige att han ska beskattas här, enligt Skatteverket.

Nu krävs han på 785 miljoner kronor i skatt och skattetillägg. 

– Vi kommer givetvis att överklaga Skatteverkets beslut uppger Roger Samuelssons ombud Robert Tranquilli.

Roger Samuelsson och kompanjonen Martin Jelf grundade 1989 SHL Group, en koncern som utvecklar och tillverkar medicinteknisk utrustning, bland annat så kallade autoinjektorer. Koncernen hade 2016 över 3 000 anställda.

Verksamheten är baserad i Asien, USA, Schweiz och Sverige och Samuelsson har angivit Taiwan som hemvist. Men nu anser Skatteverket att han har så pass stark anknytning till Sverige att hans inkomster ska beskattas här.

”Bilar, bostäder, fastigheter i Sverige”

– Det handlar om det ekonomiska engagemanget, men också om familjeförhållanden och materiella tillgångar i form av bilar, bostäder och fastigheter som han har kunnat disponera i Sverige, säger skatterevisor Johan Lundberg till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Skattverkets beslut ska Roger Samuelssons inkomst av tjänst och kapital höjas med 970 miljoner kronor. Han krävs nu på 785 miljoner kronor som följd, varav 216 miljoner i skattetillägg (böter).

Roger Samuelsson kommer dock att överklaga beslutet. Det uppger entreprenörens ombud Robert Tranquilli vid skatterådgivningsbyrån Svalner.

– Vår klient har levt utomlands i tre decennier. Han flyttade från Sverige till Taiwan i skiftet 1980-90-talet, och han har sedan dess bedrivit sin verksamhet från Asien. Vi kommer givetvis att överklaga Skatteverkets beslut.


Huvuddelen av intäkterna under de granskade åren 2013–2017 rör så kallade CFC-inkomster från Scandinavian Health Group Ltd, som den 56-årige entreprenören skönsbeskattas för. Koncernens moderbolag är registrerat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, uppger Sirén. Åren före 2013 är inte granskade på grund av preskribering.

Roger Samuelsson i STCC-dräkt.
Foto: Team Tidö

Roger Samuelsson är något av en doldis i svenskt näringsliv. Han hade vid sidan av företagandet en karriär inom motorsporten och debuterade som STCC-förare 2013. Han alltså har tävlat i samma sammanhang som bland andra prins Carl Philip, dock inte i samma team. De körde mot varandra bland annat i STCC-tävlingen i Falkenberg 2015 där Samuelsson blev tia, medan prinsen tvingades bryta i första racet (vann dock i andra).

Samuelsson, som alltså debuterade i 50-årsåldern utan någon större racingerfarenhet, överraskade och tog ett antal poäng i STCC-tävlingarna.

– Förhoppningsvis kan jag fortsätta att utvecklas, göra ett stabilt jobb bakom ratten och bidra till en positiv avslutning på säsongen för Team Tidö, sade Samuelsson då på teamets Facebooksida.

Skatteverket: Han betalade barnflickor i Sverige

Den svenska skattemyndigheten framhåller i sin granskning Samuelssons ägande och inflytande över fastighets- och turisminvesteringar i Jämtlandsfjällen och den östgötska skärgården, samt SHL Groups svenska företagsgren, med bas i Nacka. Företagsledaren själv har hänvisat till att han flyttat från Sverige och är verksam i Taiwan, och att han därför inte ska beskattas i hemlandet.

I utredningen hävdar Skatteverket att man funnit bevis för att Samuelsson betalat terminsavgifter för sitt yngsta barns skolgång i Sverige.

Skattmasen har även dragit fram uppgifter som man menar visar att Samuelsson betalat barnflickor för att ta hand om barnet.

Enligt kartläggningen har Roger Samuelsson samtidigt haft tillgång till flera bostäder i Sverige, vilket ska göra hans anknytning stark nog att betala skatt här.

Det är en fastighet på Värmdö som Samuelsson 2011 sålde till ett Hongkong-registrerat bolag, som han själv äger. Han har sedan hyrt fastigheten av bolaget för 420 000 kronor per år.

Bolaget har dessutom köpt två andra fastigheter i skärgården på östkusten och en i Bohuslän.

”Köpet omfattade bland annat tre bostadshus och en tomtareal på drygt 40 000 kvm. Köpeskillingen uppgick till 35 Mkr”, skriver Skatteverket i beslutet angående fastigheten i Bohuslän.

Motorbåten gick på grund

Samuelssons fru stod som ägare till två bostadsrätter i Stockholm, som köpts för sammanlagt 63 miljoner kronor. Men de såldes 2018. Entreprenören har även en fastighet i Åre.

Bolagsverket har uppgifter som visar att Samuelsson är huvudman i flera verksamma svenska bolag, vilket ytterligare stärker hans anknytning till och skattskyldighet, hävdar Skattverket. Det handlar om SHL Group AB, Snowlodge Sweden AB, Bydalens Wärdhus SHL Healthcare AB, Spökis AB, Jämtlands Helikopter AB, Jämtlands Flyg AB, Airnode AB, Kompetens Inkasso Sweden AB och Kronan Sweden AB.

Ytterligare en detalj i utredningen som Skatteverket tagit upp är inköpet av av en lyxbåt, en Delta 54. Båten köptes av Samuelssons bolag 2011 för att användas vid event.

Men motorbåten gick på grund i juni 2014 vilket påkallade ett visst räddningspådrag. Enligt Skatteverket ska Samuelsson då ha uppgivit till Kustbevakningen att han var ägaren.


Relaterat: ”Robin Hood”-skatten sågas av Riksrevisionen

245 av 290 kommuner får för lite pengar, visar granskning.