Slottsbråket: Friherren tvingas betala styvmor

Ulf Trolle och Rigmor Trolle: ”Två personer som inte kan kommunicera”, säger Ulf Trolle om fejden med sin styvmor.
Trollenäs slott är ett slott med en flera hundra år gammal historia och vacker, gammal inredning.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Trollenäs slott är öppet för allmänheten, bland annat erbjuds guidade turer. Här syns det runda tornrum (tredje våningen) som Rigmor Trolle ville ha tillgång till.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
I en stor intervju med Helsingborgs Dagblad berättade Rigmor Trolle om sitt liv på slottet tillsammans med maken, friherren Nils Trolle, år 2008. Hon hade då bott på Trollenäs i 22 år. Bilden är tagen i samband med ett tidigare reportage.
Foto: ARNE FORSELL / NEJ
Den magnifika trappan.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Hänförande takmålningar på Trollenäs. Ulf Trolle berättar att han agerade som han gjorde – när han stängde av vattnet – av "omsorg för byggnaden". Han ville inte riskera att något förstördes.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Arvstvisten utvecklades till ett utdraget bråk på slottet – om tornrum, badrum och varmvatten.

Nu går Rigmor Trolle på Trollenäs slott segrande ur striden.

Lunds tingsrätt dömer styvsonen, friherre Ulf Trolle, att betala 350 000 kronor.

– Detta handlar om två parter som har svårt att kommunicera, säger han.

Strax utanför Eslöv tornar det upp sig, Trollenäs slott. Ett skånskt slott som är öppet för allmänheten och som bland annat omfattar en stor festlokal, konferensavdelning och som är populärt för bröllop.

Inne i slottet finns också en privat bostadsvåning. Där bodde makarna Rigmor och Nils Trolle ihop i över två decennier.

Men innanför slottets sagolika, tegelfärgade fasad med tinnar och torn har en bitter konflikt utspelat sig – i omgångar under flera år.

Ett bråk som nu verkar ha nått sitt slut.


LÄS MER: Bitter arvsstrid på Trollenäs slott


Slottet har ägts och drivits av familjen Trolle sedan 1682. I dag förvaltas det av Ulf Trolle, son till friherren Nils Trolle som dog år 2010, då 86 år gammal.

Trolles arvstvist avgjord 2012

Direkt efter bortgången bröt en bitter arvstvist ut. 

Å ena sidan Nils Trolles hustru: friherrinna Rigmor Trolle. Å andra sidan hans barn från ett tidigare äktenskap: friherre Ulf Trolle, godsägare Gustaf Trolle och Anna Trolle Wallmark.


Trollenäs slott i Eslöv kommun. Rigmor Trolle och hennes framlidne make Nils Trolle bodde här tillsammans i drygt två decennier, efter att först ha träffat varandra i Frankrike.Nu förvaltas slottet av Ulf Trolle som säger så här om konflikten med sin styvmor:"Att det har fått den här dumma konsekvensen är så dumt att det liknar ingenting".
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

Barnen anklagade sin styvmor för att ha utnyttjat sin makes demens för att ändra testamentet till egen fördel. Något Rigmor Trolle förnekade.

– En fruktansvärd anklagelse, sade hon till Kvällsposten för sex år sedan.

Saken avgjordes i Lunds tingsrätt i mars 2012 – som kom fram till följande:

• 2007 gjordes en ändring i Nils Trolles testamente, enligt vilken Rigmor Trolle skulle få ärva en sommarvilla i Torekov. En villa som tidigare var tänkt för dottern Anna Trolle Wallmark. Tingsrätten underkände ändringen och dömde till syskonens fördel.

• 2009 ändrades testamentet ytterligare en gång: Rigmor Trolle skulle få rätt att bo kvar i bostadsvåningen på Trollenäs slott livet ut, i stället för "bara" fem år efter makens död. Här dömde tingsrätten till fördel för änkan.


LÄS MER: Advokaten om tvisten: "Han kände inte igen mig"


Detta var våren 2012.

Men en del av striden kom att pågå ytterligare fem och ett halvt år.

Konflikten på Trollenäs slott

I december 2012 väckte Rigmor Trolle, 81, en talan om sin nyttjanderätt till den privata slottsvåningen. Hon hade synpunkter på flera saker och i april året därpå kom parterna fram till en förlikning. Bland annat skulle Rigmor Trolle även få tillgång till slottets runda tornrum på tredje våningen, samt ha tillgång till varmvatten och skälig inomhustemperatur i sin bostadsvåning.


Rigmor Trolle har tillgång till en bostadsvåning i Trollenäs slott livet ut, efter en förändring i Nils Trolles testamente år 2009.Bilden är tagen i samband med ett tidigare reportage.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

Det gick bra ett tag – men förra året blossade konflikten upp igen.

I juni i fjol stängde Trollenäs gods – som förvaltar slottet och företräds av Ulf Trolle, 66 – av både värmen och vattnet i Rigmor Trolles privata våning, efter att slottet drabbats av ett läckage. Friherren vägrade sedan sätta på vattnet igen om han inte fick en extranyckel till bostadsvåningen.

– Slottet stod oanvänt under sommaren och slår man inte då av vattnet kan det bli stora skador om läckan blir större, säger Ulf Trolle.

INRINGAT: Tornrummet Rigmor Trolle vill ha tillträde till.

Ulf Trolle: ”En omöjlig situation”

Han säger att med en reservnyckel till bostadsvåningen hade han kunnat inspektera vattenanläggningen.

– Men min styvmor vägrade släppa ifrån sig en nyckel. Jag satt i en omöjlig situation och var ängslig för byggnaden, inträffar något går det inte reparera.

Utöver bråket med värmen och vattnet dröjde det över ett år, efter förlikningen, innan Rigmor Trolle fick en nyckel till slottets runda tornrummet. Och när hon väl fick den fungerade inte det tillhörande badrummet.


"När ett sådant problem är känt är man skyldig som fastighetsägare att åtgärda det. Jag var klämd mellan försäkringsbolaget och henne", säger friherren Ulf Trolle om vattenläckan och konflikten med sin styvmor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Trollenäs gods har inskränkt Rigmor Trolles nyttjanderätt till både den privata våningen och tornrummet, enligt henne. I flera månader var hon i stället tvungen att bo växelvis hos sina två söner.

Änkan stämde friherre Trolle

I december i fjol gick änkan till Lunds tingsrätt och ansökte om stämning. Hon krävde pengar för den tid hon inte kunnat bo i sin våning, och för den tid hon eller hennes gäster inte kunnat nyttja tornrummet fullt ut.


Fram till Nils Trolles bortgång hade Trollenäs gods reservnycklar till den privata våningen. Men när Rigmor Trolle fick tillträde bytte hon lås – och förra året krävde godset en extranyckel.Bilden är tagen i samband med ett tidigare reportage.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

Motparten Ulf Trolle säger att värmen aldrig stängdes av, men däremot sänktes ”i besparingssyfte” till 15 grader när ingen befann sig i slottet. Han säger vidare att han hade satt på vattnet igen om Rigmor Trolle bara hade berättat när hon var tillbaka i den privata våningen.

Anledningen till att inte badrummet intill tornrummet var i ordning var att rummet under drabbats av en fuktskada och att toaletten eller duschen inte använts på flera år, enligt Ulf Trolle. Dessutom menar han att Rigmor Trolle inte lidit någon ekonomisk skada.

– För att värna om byggnaden var jag tvungen att göra det jag gjorde men hon hade kunnat säga till när hon återvände till slottet, säger Ulf Trolle.

Han tillägger:

– Detta handlar om två parter som har svårt att kommunicera. Det här borde aldrig ha behövt inträffa.

Rigmor Trolle: "Sorgligt"

Nu går dock tingsrätten i  Lund på änkans linje – och dömer Trolle gods att betala 150 000 kronor till Rigmor Trolle. Dessutom måste godset betala hennes rättegångskostnader på drygt 200 000 kronor.

En nota på totalt 350 000 kronor.

Rigmor Trolle vill inte kommentera utfallet men säger att hela konflikten är tråkig.

– Jag tycker bara det här är sorgligt, det var inte så min man som har gått bort hade menat.

Ulf Trolle har valt att inte överklaga domen.

– Jag får ta mitt straff. Det handlar om ett för litet belopp för att gå vidare, säger han.


Historia Trollenäs slott

Gården har som tidigast omnämnts på 1380-talet, då som Näs. Den ägdes av riddaren Stig Aagesen Thott.

Egendomen ärvdes vidare inom släkten Thott. 1559 byggde Thage Ottesen Thott en borgbyggnad på gården.

1682 ingick Knut Thott en bytesaffär med Helle Trolle, änka efter vicekungen Nils Trolle i Norge.

Sonen Arvid Trolle ägde egendomen efter Helle Trolle, sedan blev dennes son Fredrik ägare. Han instiftade ett fideikommiss – och gården döptes om till Trollenäs.

Fredrik Trolles döttrar fick ärva egendomar och kapital mot löfte att komma ihåg namnet Trolle. I dag finns – förutom Trollenäs – bland annat Trolleholm, Trolleberg och Trollesund.

1890 inleddes ett omfattade renoveringsarbete av Nils Trolle, gift med Anna Leijonhufvud. Han anlitade då den kände danske arkitekten Ferdinand Meldahl.

Ulf Trolle innehar godset sedan 2010, då hans pappa Nils Trolle gick bort.