Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skog för 600 miljoner har gått upp i rök

Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Brandkatastrofen har hittills förstört skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor enligt Skogsstyrelsens beräkningar. Under dagen evakueras flera byar i Ljusdals kommun på grund av de svåra skogsbränderna.

Det rör sig sammanlagt om uppskattningsvis två miljoner kubikmeter skog som brunnit enligt Skogsstyrelsen. SOS Alarm konstaterar att situationen är ansträngd.

– Just nu har vi 40 bränder ute i terrängen. Sju av dem är gräsbränder och 33 är skogsbränder, säger Per Einerfors, presstalesperson på SOS Alarm.

Han berättar också att det vid 14.30-tiden på torsdagen utfärdats 13 så kallade VMA (viktigt meddelande till allmänheten).

– Det är rekord i antalet utfärdade VMA som löper parallellt, säger Einerfors.

Bränderna i de svenska skogarna omfattar enligt myndigheterna en yta på 20 000 hektar, rapporterar SVT Nyheter. Det innebär att bränderna är större än den brand som 2014 ödelade 14 000 hektar skog i Västmanland.

Ljusdal mest kritiskt

Den enskilt mest kritiska branden rasar i Ljusdals kommun enligt MSB:s bedömning på torsdagsmorgonen. Man dirigerar därför de två italienska vattenbombningsplanen dit. Länsstyrelsen i Gävleborg uppmanar allmänheten att följa de instruktioner och avspärrningar som gäller i området.

Byarna Finneby och Huskölen evakueras under dagen, medan Kårböle tömdes på boende under natten.

Enligt Ljusdals kommun visar flygbilder att 8 500 hektar är drabbade av brand. Denna siffra är omkring fyra gånger högre än vad man tidigare hade beräknat. Brandfronten ska vara 55 kilometer lång.

Ytterligare två brandflyg från Frankrike landar i Sverige senare i dag.

Oklar orsak

Det är oklart hur branden i Ljusdal har startat. Polisen i Gävleborg utreder inte heller den som något brott.

– I nuläget finns ingen misstanke om brott eller vårdslöshet gällande branden, säger Ulrika Appelgren, kommunikatör region Mitt.

Räddningstjänsten kämpar mot två bränder i Bräckeområdet i Jämtlands län: en i Hanåsen och en i Exmyrkullen som också kallas Grötingeberget. Beslutet om evakuering från byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen fattades på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsväg stänga in flera boende.

Tidigt på morgonen såg situationen mer hoppfull ut.

– Vädret har varit på vår sida och luftfuktigheten har gått upp kraftigt så brändernas intensitet har gått ned, säger Niklas von Essen, stabschef vid räddningstjänsten Jämtland, till TT.

Han poängterar att de som utrymt inte kan återvända hem förrän räddningstjänsten gett klartecken. Han uppskattar att ett 20-tal hus och runt 100 boende berörs av evakueringen.

Sex helikoptrar

Från klockan 10 hjälper sex helikoptrar till i släckningsarbetet. Kustbevakningen har särskilt utrustade havsövervakningsplan som också nu hjälper räddningstjänst och MSB med bland annat övervakning och dokumentation.

Mellan 70 och 90 personer evakuerades på onsdagen i byn Kårböle i Ljusdals kommun efter att branden tagit ny fart. Evakueringen var klar vid fyratiden på torsdagsmorgonen, skriver helahälsingland.se. Ljusdals kommun har inrättat nödboende i stugor för dem som lämnat sina fastigheter i Kårböle.

Läget i Trängslet i Älvdalen i Dalarna bedöms fortfarande som kritiskt, men vid kvart i elva rapporterade räddningstjänsten att man var försiktigt optimistisk. Släckningsarbetet försvåras dock av att det finns ett militärt skjutfält med odetonerad ammunition i området.