Metros rekonstruktion får fortsätta: ”Förväntat”

Christen Ager–Hanssen.
Foto: Leif Brännström
Motros fordringsägare träffades i tingsrätten på måndagseftermiddagen.
Foto: Mark Earthy / Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
140 anställda på Metro ska bli omkring 70.
Foto: Ola Torkelsson / TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket vill inte att Metros rekonstruktion ska få fortsätta.

Det meddelade myndigheten under dagens borgenärssammanträde i Stockholms tingsrätt, vilket Medievärlden först rapporterade om.

Men tingsrätten beslutade att rekonstruktionen får fortsätta till den 28 juni.

På måndagseftermiddagen kallades Metros fordringsägare till Stockholm tingsrätt. Metro vill skriva ner alla sina skulder med 75 procent. 

Borgenärerna, alltså de som Metro har skulder till, fick yttra sig om huruvida de tycker rekonstruktionen ska få fortsätta eller inte. Skatteverket meddelade då att myndigheten inte vill tillstyrka rekonstruktionen.


Utöver de 11,5 miljoner kronor som Metro redan har i skatteskuld har 1,5 miljoner tillkommit för skulder för moms som inte betalts till Skatteverket i februari, enligt Medievärlden. Till det kommer också en okänd summa för obetald moms under mars månad. Vid varje månadsskifte tillkommer nya momsskulder.

När överläggningen var klar vid stod det klart att Metros rekonstruktion får fortsätta till 28 juni. Ett eventuellt överklagande ska lämnas in senast den 6 maj, skriver Medievärlden. Om ytterligare förlängning begärs får tingsrätten pröva frågan på nytt.

Ager-Hanssen: Det enda förnuftiga

Rådman Maria Hellberg säger i ett pressmeddelande:

- Företaget och rekonstruktören har beskrivit ett antal planerade åtgärder, som syftar till att minska kostnader och öka intäkter. Enligt rekonstruktörens bedömning kommer företaget att gå med vinst redan till hösten. Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det för dagen inte kan sägas saknas skälig anledning att anta att syftet med företagsrekonstruktionen kan uppnås. Företagsrekonstruktionen ska därför tillåtas fortsätta.

Metros ägare Christen Ager-Hanssen:

– Det var förväntat och det enda förnuftiga. Nu jobbar vi för att vi ett nytt och livskraftigt Metro.

Skatteverket motsatte sig rekonstruktion?

– Nej, de motsatte sig inte. De biföll inte, det är en väsentlig skillnad. Det viktiga var att tingsätten skulle fatta det riktiga beslutet, att rekonstruktionen kan fortsätta.

Vad händer nu?

– Nu ska vi göra om företaget och genomföra de nedbemanningar som måste göras.

Hälften av personalen sägs upp

Under borgenärssammanträdet framkom också att cirka hälften av personalen kommer att sägas upp på Metro när 140 anställda ska bli omkring 70. Förhandlingar med facket har inte inletts, skriver Medievärlden.

– Vi ska göra de neddragningar som behövs för att det ska bli lönsamt. Vi pratar om nedskärningar som handlar om fler än 50 personer, säger Christen Ager-Hanssen till Expressen.

Enligt borgenärsförteckningen hade Metro media house AB den 28 mars över 59 miljoner kronor i skulder.

Metros räddningsplan

Metro har presenterat en plan för hur man tror att bolaget kan komma på fötter igen.

I rekonstruktionsplanen uppger Metro Media House att man tecknat ett flertal nya annonseringsavtal samt investerat i nya digitala plattformar.

Tidningen kan börja ges ut igen inom de närmaste veckorna, hävdar man.

Samtidigt ser man över samtliga kostnader och har förhandlat om en ny lokal med möjlig inflyttning i maj.


”Den nya lokalen är mer ändamålsenlig för verksamheten och beräknas därtill generera en substantiell kostnadsminskning”, skriver man i rekonstruktionsplanen.

För att spara pengar kommer bolaget att minska på personalstyrkan. 

Bolaget kommer att anpassa sin organisation och personalstyrka efter verksamheten, vilket leder till att personalkostnaderna kommer att minska”, skriver man i planen.

Christen Ager-Hanssen anser att tingsrättens beslut betyder att domstolen gör bedömningen att det finns en affärsmässighet med planen och att en sådan lösning ligger i borgenärernas intresse.

Kronofogden slog till i mars

Metros djupa finansiella kris rullades upp efter att Kronofogden slog i mars slog till mot tidningens konton och kunde säkra 2,8 miljoner kronor, vilket avslöjades av Expressen. 

Några dagar senare, den 25 mars, kom ett kvitto på tidningens kris: lönen tickade inte in på de anställdas konton.