Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverket slår till mot bitcoin-handeln

Skatteverket storsatsar för att få bukt med digitala inkomster som är skattepliktiga – men som nu riskerar gå under radarn.
"De absolut flesta vill göra rätt för sig men en del har en okunskap", säger Henrik Kisterud på Skatteverket.
Foto: Skatteverket
Foto: ALEX HOFFORD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu ska Skatteverket ta i med hårdhandskarna mot dem som handlar med kryptovalutor.

Det ses inte som en valuta – utan som en tillgång.

– Har man gjort vinster eller förluster ska man deklarera det, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.

Skatteverket fortsätter sin satsning på kontroller inom den "digitala ekonomin". Det innebär att myndigheten försöker spåra privatepersoners och företags digitala inkomster – som i regel är skattepliktiga.

Det kan handla om bloggar och influencer som får förmåner, om privatpersoner eller företag som driver webbhandel, om intäkter via onlinespel eller om kryptovalutor som exempelvis bitcoin.

– Kryptovalutor är inte en valuta utan en tillgång, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare på skatteavdelningen på Skatteverket.


LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin 


Skatteverket granskar handel med bitcoin

Myndigheten jobbar efter devisen att det inta ska finnas några "kontrollfria zoner". Inget intäktsområde ska komma undan.

– Inkomster man får från internet är oftast inte skattefria, säger Henrik Kisterud.

Ett fokusområde för Skatteverket under 2018 är just kryptovalutor.

– Under 2017 har vi påbörjat arbetet och vi är nu inne i en utvecklingsfas där vi lär oss hur vi ska kontrollera det här. Det är en utmaning, säger Henrik Kisterud.

Han fortsätter:

– Men vi har en möjlighet att genomföra vissa kontroller. Det handlar om att samla information om vilka som handlar med kryptovalutor på olika sätt.


LÄS MER: Sparekonomen jämför bitcoin med Solvalla 


Skatteverket: "Eget ansvar"

Exakt hur kontrollerna görs vill han inte gå in på. Men för Skatteverket är det viktigt att handel med kryptovalutor "inte blir ett område som går under radarn helt och hållet".

– Har man gjort vinster eller förluster ska man deklarera det. Någon kanske tycker att det är komplicerade regler men kryptovaluta är en tillgång precis som aktier eller värdepapper, säger Henrik Kisterud.

Ett av problemen är att Skatteverket inte får in kontrolluppgifter från denna typ av handel. Men då har alla som är skattepliktiga i Sverige en skyldighet att själva deklarera sina inkomster, vinster och förluster.

- När det inte finns kontrolluppgifter bygger det mycket på eget ansvar men det är en utmaning att få ut det budskapet, säger Henrik Kisterud.