Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverket på tårna inför stort avslöjande

"Så fort materialet publiceras så kan vi sortera fram de som är svenskar och börja arbeta med dem på en gång", berättar Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket och ansvarig för kontroll av utlandstransaktioner.
Foto: Thomas Engstrom
Pressmeddelande på Skatteverkets sajt: "kan snart ha Panama-uppgifter"

Kvällens avslöjande omfattar en rad svenska skatteflyktingar och fler än 200 000 Panamabolag.

I morgon ska Skatteverket ringa in svenskarna i materialet - men redan börjar förberedelserna, berättar enhetschefen Anders Bäck.

– Vi bevakar hur det publiceras, vilket format det är och hur mycket information som finns, säger Anders Bäck.

Kvällens publicering av det internationella journalistnätverket ICIJ handlar om uppgifter från de så kallade Panamadokumenten.

Det handlar om en sökbar databas med fler än 200 000 offshore-upplägg och betecknas av ICIJ som det sannolikt största offentliggörandet någonsin av hemliga offshorebolag och människorna bakom dem.


LÄS OCKSÅ: Källan om motivet till Panamaavslöjandet


Skatteverket inför avslöjandet förstärkt bemanningen för att direkt kunna ringa in svenskarna i materialet.

– Så fort materialet publiceras så kan vi sortera fram de som är svenskar och börja arbeta med dem på en gång, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket och ansvarig för kontroll av utlandstransaktioner.

Detta arbete startar i morgon bitti.

– Analytikerna som jobbar med utlandstransaktioner kommer att gå igenom materialet.

Men under kvällen startar förberedelserna.

– Vi bevakar hur det publiceras, vilket format det är och hur mycket information som finns, säger Anders Bäck.

Skatteverket kommer också samarbeta med andra OECD-länders skattemyndigheter för att få uppgifter om personer som ska betala skatt i Sverige.

400 till 500 svenskar i Panamadokumenten

Om samtliga eller bara delar av namnen på svenskar i Pananamadokumenten kommer att avslöjas i kväll, känner inte Skatteverket till.

– Man har ju sagt att man ska släppa någonstans mellan 200 och 250 000 namn. Vi vet att det i materialet finns mellan 400 och 500 svenskar, säger Anders Bäck.


LÄS OCKSÅ: SEB anklagas för att starta egen brevlådefabrik i Panama


Utredningar i samband med tidigare läckor med svenskar inblandande, som LuxLeaks och SwissLeaks, har visat att vissa av transaktionerna har varit skattepliktiga i Sverige medan andra inte ha varit det.  Anders Bäck vill därför inte dra några slutsatser om vad kvällens avslöjande kan leda till.

Efter "Uppdrag gransknings" program om självrättelser och Panamadokumenten har antalet självrättelser ökat.

Stopp för självrättelser för Panamasvenskar

För svenskarna som avslöjas i kväll upphör samtidigt möjligheten att ansöka om självrättelse definitivt.

Självrättelse innebär att människor med dolda tillgångar utomlands självmant har rapporterat in dessa till Skatteverket - och därmed har kunnat undvika att tvingas att betala skattetillägg eller att bli brottsanmäld för felaktiga uppgifter.


LÄS OCKSÅ: Cameron dras in i Panamaskandalen


Den som lämnar en komplett begäran av självrättelse fram tills dess i dag har fortfarande chans att klara sig.

– Om de kommer in med en komplett självrättelse under dagen, innan det är publicerat, kommer man i alla fall initialt hantera det som en självrättelse och sedan får man se på underlaget. Men så fort namnen är kungjorda är det för sent.  Då blir det en vanlig utredning. Är det stora belopp blir det skattetillägg eller en eventuell brottsanmälan, säger Anders Bäck.