För tio år sedan infördes det förhöjda jobbskatteavdraget för pensionärer. Samma år sänktes också arbetsgivaravgiften för seniorer, dagligdags kallat ”den särskilda löneskatten”.
Mellan år 2006 och 2014 ökade också sysselsättningsgraden i åldersgruppen 65–74 med 6,4 procentenheter. Det innebar att Sverige hade EU:s snabbaste växande sysselsättningsgrad för den åldersgruppen, enligt statistik från Skattebetalarnas förening.
LÄS MER: Pensionsrådgivare får skarp kritik
Men när regeringen för drygt ett år sedan letade nya intäkter till statskassan riktades blickarna mot just den här gruppen.
Den särskilda löneskatten för 65-plussare återinfördes trots kritiska röster många som fruktade att skatten skulle leda till en minskad sysselsättningsgrad för äldre på arbetsmarknaden.
Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar nu att de kan ha haft rätt i sin kritik.
Sysselsättningen minskade
Seniorernas sysselsättningsgrad minskade med 0,6 procentenheter från år 2015 till 2016. Samtidigt har sysselsättningsgraden i alla andra årsgrupper ökat under året, visar nya siffror från SCB.
Ett av de förbund som varit särskilt kritiskt till återinförandet är pensionärsföreningen SPF Seniorerna.
– Alla partier är eniga om att vi måste jobba längre, och det är alldeles nödvändigt. Regeringen har gjort tvärtemot det man säger att man vill göra genom att återinföra den särskilda löneskatten, säger Christina Rogestam, förbundsordförande på SPF Seniorerna.
LÄS MER: Pensionärer rasar mot nya pensionen
Hon är särskilt förvånad över att den nuvarande regeringen införde skatten eftersom Socialdemokraterna – liksom andra partierna – betonat vikten av att stanna i arbetslivet och höja pensionsåldern.
Flera vinster med att jobba vidare
– Vi behövs! Varje arbetad timme är bra för Sverige ekonom och för pensionssystemet. Går ekonomin bra växer också pensionerna, säger Rogestam.
Det finns även andra vinster med att underlätta för äldre att jobba vidare.
– Jag är själv 70-plussare och mår bra av att jobba vidare. Det här med att sätta sig still när man är pensionär livsfarligt. Du måste på olika sätt engagera dig. Att behålla åtminstone en fot i arbetslivet är ett bra sätt, säger Rogestam.

Regeringen borde därför underlätta för äldre på arbetsmarknaden – och inte enbart skattemässigt.
LÄS MER: Dolda avgifter äter upp din pension
– Det kan handla om att se över arbetsmiljön för 65-plussare, eller att erbjuda fyradagarsvecka för att ta tillvara människors kompetens i arbetslivet, säger Rogestam.
Skattebetalarna: ”Dyr politik”
Även vd:n för Skattebetalarnas förening, Christian Ekström, är kritisk mot den särskilda löneskatten för äldre.
– Den särskilda löneskatten förbättrar inte pensionen för seniorerna utan är pengar rakt in i statskassan. Äldre egenföretagare tvingas skatta mer på sin arbetsinsats och arbetsgivare får högre kostnader för att anställa eller behålla seniorer. Det är en extremt kortsiktig och dyr politik, säger han.
LÄS MER: Bästa sättet att höja din pension
Christian Rogestam kommer att fortsätta driva frågan oavsett regering.
– Vi kommer att fortsätta tjata på alla partier om att underlätta för äldre att vara kvar i arbetslivet. Det kommer att bli nödvändigt att höja pensionsåldern eftersom vi lever längre, annars blir pensionerna ännu lägre i framtiden, säger hon.