Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skarpa varningen – efter Swish-kupp mot kvinnor

Gemensamt för de tre bedrägerierna är att bedragaren eller bedragarna på något sätt har använt sig av Swish.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
”Det är svårt att värja sig så det bästa är att helt enkelt lägga på. De är väldigt förslagna”, säger Monica Bergström.
Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN

Tre äldre kvinnor har blivit lurade på stora besparingar i helgen.

Bedragarna har använt Swish som täckmantel, och kommit över hundratusentals kronor.

– Det här handlar om kvinnor som verkligen blir lurade, säger Monica Bergström vid polisen – som nu vill varna.

Antalet anmälda bedrägerier har skjutit i höjden de senaste åren. Och bedragarna utvecklar ständigt allt mer raffinerade metoder.

En vanlig typ av bedrägeri är att rikta in sig på äldre personer, ringa upp dem och utge sig för att vara från exempelvis banken. Syftet med samtalen är att förmå personerna att göra överföringar och på så sätt komma över pengar.

Så skedde också i helgen.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

 Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.

 Använd aldrig din bankdosa eller ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

 Om någon du inte känner ringer och du blir osäker – lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett vem personen utger sig för att vara.

 Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

 Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen 

Äldre dam blev avlurad 50 000 kronor

Polisen i region öst har tagit emot samtal från tre kvinnor, alla i 80-årsåldern, som under lördagen blev avlurade stora belopp.

Det första samtalet kom vid 18-tiden, från en kvinna i Norrköping. Hon hade då blivit kontaktad av en person som påstod sig ringa från Swish. Personen hävdade att kvinnan hade blivit av med pengar från sitt konto och kunde efter ett samtal på flera timmar lura till sig cirka 50 000 kronor.

En väninna som var på besök hos kvinnan i Norrköping blev av med pengar vid samma tillfälle – av samma bedragare. Enligt polisen är det oklart hur mycket, men det ska röra sig om flera tusen kronor.

– Det har gjorts någon överföring via Swish, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen i region öst, om hur bedragaren kom över pengarna.

Påstod sig ringa från banken

Vid 20-tiden ringde ytterligare en kvinna polisen, då från Strängnäs. Hon hade blivit uppringd av en person som påstod att han var från hennes bank. Han hävdade att någon gjort en Swish-överföring från kvinnans konto och lurade i kvinnan att han kunde hjälpa henne att få tillbaka dem.

Efter ett samtal på uppemot två timmar hade kvinnan blivit av med cirka 100 000 kronor.

– Vi ser ju det här ibland, säger Monica Bergström om bedrägerimetoden.

Hon fortsätter:

– De använder sig av ett antal olika tillvägagångssätt. De knackar på och vill ha vatten, säger att de ska titta på brandvarnaren eller så ringer de och utger sig för att vara från banken.

Misstänker ni något samband mellan de här händelserna i Strängnäs och Norrköping?

– Det har skett ungefär samma tid, och det är ungefär samma tillvägagångssätt: man har ringt och påstått att det är något med Swish och har förmått damerna att efter långa samtal föra över pengar.

Polisen varnar: ”Lägg på luren”

Polisen utreder nu brotten som bedrägeri. Man har pratat med kvinnorna under dagen, och ska framöver titta på om det kan finnas samband med händelser i andra delar av landet.

Samtidigt efterlyser polisen tips om händelserna.

– Förutom att bedragarna kommer åt en väldig massa pengar gör de skada i tilliten hos de här personerna. Det här handlar om kvinnor som verkligen blir lurade, efter långa samtal, säger Monica Bergström.

– Först skräms de, sen inger de ett förtroende och sen tar de pengar. Det är klart att ingen av kvinnorna mår bra av det här.

Monica Bergström vill nu varna för bedragare och har en uppmaning:

– Det absolut bästa är att lägga på. Får du ett sådant här samtal: lägg på och ring upp din bank den väg du brukar kontakta banken. Banker och Swish jobbar inte på det här sättet. 

Hon uppmanar också till att polisanmäla så snart som möjligt.

Så skyddar du dig mot bedrägerier.

Har du blivit kontaktad av bedragare?