Sigrid Rausings ord om Evas död: Värre än vi trott

Hans Rausing dömdes till två års villkorlig dom för brott mot griftefriden. Han fick också genomgå rehabilitering för sitt narkotikaberoende. Två år efter hustruns död kunde Expressen berätta att Hans Rausing gift sig i smyg med sin nya kärlek Julia Delves Broughton.
Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS NOBLE DRAPER PICTURES LTD
Sigrid Rausing har skrivit boken om traumat kring hennes lillebror Hans Rausing, och hans hustru Eva Rausing.
Foto: Tom Rausing

Svenske miljardären Hans Kristian Rausing gömde sin döda fru Eva i ett stängt rum i parets lyxbostad i London.

När polisen hittade kroppen uppdagades parets allvarliga drogmissbruk – mitt i societeten.

Nu kommer systern Sigrid Rausings bok om traumat.

”Hans gömde Evas kropp och förträngde vetskapen om att hon var död”, skriver Sigrid Rausing i ”Malström”.

Förra sommaren kom Sigrid Rausings bok ”Mayhem” ut på engelska. I boken berättar hon om när hennes bror Hans Kristian Rausing stoppades av polis i London 2012 – och hur det ledde till att broderns hustru Eva hittades död, gömd under skräp i parets lyxbostad. Hans Kristian Rausing lät hustruns kropp begravas under soppåsar och kläder i ett sovrum som ingen fick komma in i.

När polisen stoppade Hans Kristian Rausing, för att han körde vingligt, hittades en crackpipa och droger i bilen. Polisen genomförde en husrannsakan – och hittade Eva Rausing. Då hade det gått månader sen hon dog.

– Jag kunde inte stå ut med att hon dog eller inse att hon verkligen var död, har Hans Kristian Rausing berättat om sitt agerade.

Foto: ALAN DAVIDSON / AP

LÄS MER: Här lever Hans Rausing sitt nya liv efter hustruns död


Sigrid Rausing berättar om parets återfall

Händelsen gjorde att Hans Kristian och Eva Rausings mångåriga och djupa narkotikamissbruk uppdagades. Nu kommer Sigrid Rausings bok ut på svenska, med titeln ”Malström”.

I boken skriver hon att hon velat förstå hur brodern hamnade i missbruket, redan innan han fyllt 20. Han hamnade på behandlingshem tidigt – det var där han träffade sin blivande fru Eva.

”Hennes familj var glad, vår familj var glad, efter alla år av missbruk, oro, sorg av anklagelser, förnekelse och frånvaro. Nu var de äntligen friska. Under bröllopet firade vi det lika mycket som vi firade början på en ny familj”, skriver Sigrid Rausing om sin lillebror och svägerska i ”Malström”.
Foto: KGC-42 / STELLA PICTURES 85473-1

I ”Malström” skriver Sigrid Rausing:

”Hans och Eva träffades på ett behandlingshem. De var tjugofyra och tjugofem år gamla. De förlovade sig. De gifte sig. Hennes familj var glad, vår familj var glad, efter alla år av missbruk, oro, sorg av anklagelser, förnekelse och frånvaro. Nu var de äntligen friska. Under bröllopet firade vi det lika mycket som vi firade början på en ny familj.”

Men bit för bit föll både Hans Kristian och Eva Rausing tillbaka i sina missbruk. Sigrid Rausing berättar i boken om hur hon och de andra i familjen ”såg fler och fler tecken på missbruk”.

När Hans Kristians och Eva Rausings återfall var som värst fantiserade Sigrid Rausing om att kidnappa sin bror, skriver hon i ”Malström”.

Hans Rausing tillsammans med sin nuvarande hustru, Julia Delves Broughton.
Foto: KGC-42 / STELLA PICTURES 108952-5

LÄS MER: Eva Rausings desperata mejl till Hans Rausing Senior


Lappen: ”De har hittat Eva död”

”Jag ville ta honom till en avlägsen plats, avgifta honom och tvinga honom tillbaka till livet. Jag tänkte på vem som kunde hjälpa mig, jag tänkte på läkare, jag tänkte på lås. Jag kände en viss skuld inför mina fantasier, men också skuld för att det var min bror hag fantiserade om att kidnappa, inte Eva”, skriver Sigrid Rausing i boken.

Men Sigrid Rausing kidnappade aldrig sin bror. Från i maj 2007 tog hon dock hand om parets barn – brodern och svägerskan kunde inte längre, skriver Sigrid Rausing i ”Malström”.

Kontakten mellan Sigrid och Eva Rausing fortsatte under året, men kontakten med brodern Hans var i stort sett icke-existerande.

Sommaren 2012 blev det tyst. Den 9 juli, när Sigrid Rausing var mitt uppe i ett samtal, kom hennes make Eric in med en lapp: ”De har hittat Eva död”.

Eva Rausing hade ett djupt narkotikamissbruk när hon dog sommaren 2012.
Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS NOBLE

LÄS MER: Hans Rausings väg tillbaka in i societeten


Sigrid Rausing om när Eva hittades död

Sigrid Rausing skriver i ”Malström”:

”Snart visste vi mer. Det var värre än vi hade trott. Kroppen – nu kallades den mänskliga kvarlevor – hittades i sovrummet på tredje våningen. Den hade legat där länge. En dag senare visste vi att det var Eva. Hon hade antagligen avlidit av hjärtsvikt, men det enda vi visste var att hon var död. Detta är vad vi fick höra: Hans hade lagt kläder över henne och svept in kroppen i en presenning. Han hade dragit gaffatejp runt dörren till det som media senare skulle kalla 'annexet' till huset – sovrummet, klädkammaren och badrummet. Enligt tidningarna var det en 'knarkarkvart'.”

Sigrid Rausing träffade inte sin bror Hans Kristian Rausing mellan den 15 juni 2008 och den 5 februari 2014, skriver hon i ”Malström”. I boken berättar hon om det första mötet på nära sex år:

”Jag såg Hans. Jag omfamnade honom försiktigt. Jag hade glömt hur lång han var. Håret hade grånat och var glesare. Grön tweedkavaj. Han var mycket blek, med en antydan till skäggstubb. Händerna skakade.”


LÄS MER: Så lever familjen Rausing nu – efter tragedin


”Bryter mot den rausingska diskretionen”

Hans Kristian Rausing dömdes till två års villkorlig dom för brott mot griftefriden. Han fick också genomgå rehabilitering för sitt narkotikaberoende. Två år efter hustruns död kunde Expressen berätta att Hans Rausing gift sig i smyg med sin nya kärlek Julia Delves Broughton.

Sen dess har Hans Kristian Rausing kommit tillbaka till den brittiska societeten.

I SvD Kultur skriver journalisten och författaren Clara Block Hane att äldsta Rausing-systern Lisbet Rausings tidigare uttalanden om familjetraumat, bland annat i ”Sommar i P1”, var ”ett brott mot den hederskodex och tystnadsprincip som råder” i släkten Rausing.

”Men förstås ändå ingenting mot hur mycket mellansystern Sigrid bryter mot den rausingska diskretionen med sin bok”, skriver hon vidare.

Sigrid Rausings memoarer ”Malström” har kommit på svenska, efter att ha getts ut på engelska under titeln ”Mayhem” förra året.
Foto: Albert Bonniers förlag