Misstänkt penningtvätt i SEB – med i nya läckan

Johan Torgeby, chef för SEB.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

SEB misstänks ha använts för att tvätta flera miljarder under nästan ett decennium, enligt SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Amerikanska storbanker har larmat om transaktioner värda 8,2 miljarder kronor i SEB. 

Det rör sig om 57 SEB-kunder, främst i Baltikum, där flera har kopplingar till ryska kriminella nätverk.

I söndags briserade nyheten att Nordea misstänks penningtvättshärva, enligt en granskning av journalistnätverket ICIJ, där bland annat finska Yle och SVT ingår. 

Under onsdagen publicerade SVT:s ”Uppdrag granskning” nya uppgifter som rör SEB.

Amerikanska storbanker har mellan åren 2007 och 2016 larmat om 8,2 miljarder kronor som slussats genom banken, en ansenlig summa som enligt SVT ”sticker ut”. 

– SEB har varit sena med att inse att förväntningarna på banker förändrats. Om man inte rannsakar sin verksamhet får det konsekvenser, säger Graham Barrow, en av världens främsta experter på penningtvätt, till ”Uppdrag granskning” och fortsätter:

– I Skandinavien har vi sett att flera chefer har fått gå för att de har misslyckats med att skicka tillräckligt starka signaler om att deras banker ska göra sig av med alla pengar som kan vara olagliga.

Det är fram för allt via SEB:s bank i Estland som den misstänkta verksamheten ägt rum. under delar av den här tiden leddes hela SEB av Annika Falkengren i sin egenskap av vd och koncernchef.

Annika Falkengren styrde över SEB under en stor del av den kritiska perioden.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

”Under 2006 klargjorde vi vår strategi. Vi erbjuder hela sortimentet av banktjänster i Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Tyskland medan kunderbjudandet är mer avgränsat till våra kärnområden på andra marknader”, skrev Annika Falkengren i årsredovisningen för 2006. 

Annika Falkengren ledde banken mellan 2005 och 2017.

Läs mer: Nordea misstänkt i ny penningtvätthärva

SEB slår ifrån sig anklagelserna

Totalt handlar det om 57 SEB-kunder, där de flesta återfinns i Baltikum med kopplingar till Ryssland, och där många uppvisat ”klassiska kännetecken för misstänkt penningtvätt”. Kunderna har bland annat registrerat företag på adresser där de inte haft någon verksamhet.  

”De uppgifter som Uppdrag granskning presenterar i sitt program utgör inga nyheter för banken. Vi har redogjort för hur våra flöden har sett ut historiskt, och vi har också löpande dialog med våra tillsynsmyndigheter på alla marknader där vi verkar.”, skriver SEB i ett pressmeddelande. 

Banken skriver vidare att de inte kan kommentera materialet som ”Uppdrag granskning” presenterar. 

”De uppgifter som förekommer i misstankerapporter är polisiärt underrättelsematerial som vi varken ska ta del av eller kommentera.”

Miljardsmällen för SEB

I juni  drabbades SEB av en rejäl bötessmäll på en miljard svenska kronor. Finansinspektionen, FI, hade granskat banken från och med 2015 till och med första kvartalet 2019, och granskningen avslöjade att att SEB:s dotterbanker i Baltikum har varit utsatta för förhöjd risk för penningtvätt.

Granskningen omfattade delar av den period som Annika Falkengren fortfarande styrde banken.

FI:s rapport var en bister läsning. Banken haft brister att identifiera och hantera risken för penningtvätt kopplade med vissa av de utländska kunderna och inhemska kunder med utländska ägare. ”Banken har inte heller lyckats åtgärda bristerna som identifierats av bankens kontrollorgan i tillräcklig utsträckning under perioden. Dessutom har SEB:s interna kontrollfunktioner och transaktionsövervakning inte fått tillräckligt med resurser”, skrev Fi i sitt beslut.

– Trots att det varit förhöjd risk för penningtvätt i Baltikum har banken agerat för lite och för sent, sa Fi:s generaldirektör Erik Thedéen.


Läs mer: SEB: En av bankerna som nämns