Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SEB-chefen vill ge ännu mer till ägarna

SEB-VD. Annika Falkengren håller inte med riksbanken och finansinspektionen. I stället för lägre aktieutdelningar vill SEB:s vd se att bankernas ägare ökar vinstandelen.
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Mera pengar till bankernas ägare.

SEB:s chef Annika Falkengren vill öka utdelningen till ägarna.

- Det är inte orimligt att hälften av bankernas vinster går tillbaka till ägarna, säger hon till DN.

Ägarna till SEB, som kontrolleras av familjen Wallenberg, får i dag minst 40 procent av bankens vinst. Det är för lite, anser bankens vd Annika Falkenberg som vill öka utdelningen till 50 procent.

Hon går därmed emot finansinspektionen, riksbanken och finansmarknadsminister Peter Norman som signalerar att de tvärtom vill se lägre utdelningar, rapporterar Dagens Nyheter.

"Inte orimligt med hälften"

- Vi har en utdelningspolicy som säger att minst 40 procent av vinsten ska gå tillbaka till ägarna. Det är inte orimligt att hälften av bankernas vinster går tillbaka till ägarna. I vårt fall ställde ägarna upp i en nyemission under finanskrisen 2009, säger Annika Falkengren till DN.

Oense med myndigheterna

Hon tolkar signalerna från regering och myndigheter om lägre utdelningar som att bankerna ska vara återhållsamma och försiktiga. Och det är bankerna redan, anser hon.

- Det som blir kvar av vinsterna sedan utdelningarna gjorts räcker också till att göra de investeringar och satsningar som behövs, säger SEB-chefen till DN.