Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Se upp för dyra lån under din semester

Många överväger att ta lån till resor och aktiviteter under semestern
Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Men se upp så du inte tvingas betala dyrt och länge efter att solbrännan bleknat.
Foto: KALEFF - STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK

Allt fler svenskar överväger att låna till resor eller konsumtion i sommar, visar en färsk undersökning från YouGov, gjord på uppdrag av Tieto. 

Är du en av dem som lånar till resan kan det vara läge att se upp. 

– Du kan få fortsätta betala för resan långt efter att solbrännan bleknat, säger Christina Celsing, kommunikatör på Konsumentverket. 

Resor, nya prylar, aktiviteter, utflykter. Semestern kan vara tuff mot plånboken. Många löser problemet med att ta ett lån.

I företaget Tietos färska Lånebarometer, gjord av undersökningföretaget YouGov med över 3 000 svaranden, är det så många som 22 procent som överväger att ta konsumtionslån i sommar. Det är en stor ökning jämfört med föregående år, då endast 12 procent gav samma svar. 

Pedram Tadayon, chef för kreditlösningar och service på Tieto, tror att den ökade efterfrågan på blancolån beror på att bankerna gjort det svårare att låna på bostaden. . 

– Innan de nya amorteringsreglerna så var det vanligt att låna på sin bostad för olika typer av konsumtion, som resor, köp av bil eller att renovera bostaden, säger Pedram Tadayon. 


LÄS MER: Välj rätt kreditkort – undvik höga avgifter på semestern 

Lån och delbetalning kan bli dyrt

Främst är det resor svensken vill låna till. Men att ta ett blancolån eller att välja delbetalning för resan kan bli dyrt. Alla de stora resebolagen erbjuder delbetalning av resor, ett slags betalning på kredit, och ofta marknadsförs delbetalningarna som räntefria. 

Men det gäller att läsa det finstilta. Ett köp på 10 000 kronor hos researrangören Ticket med räntefri delbetalning under 12 månader får med uppläggnings- och aviavgifter en effektiv, verklig, ränta på 12,86 procent. Detta enligt ett exempel på bolagets hemsida. Räntefritt behöver alltså långt ifrån alltid betyda kostnadsfritt. 

Också Ving marknadsför räntefri delbetalning i upp till 12 månader. Men med uppläggnings- och aviavgifter blir den effektiva räntan på ett belopp på 15 000 kronor över 9 procent. Både Ticket och Ving är dock tydliga med att redovisa den effektiva räntan, vilket de måste göra enligt Konsumentverkets regler. 

– Tänk igenom delbetalningen först. Du riskerar att fortsätta att betala för resan långt efter att solbrännan bleknar. Om du inte har pengar i dag, kanske du inte heller har det senare när skulden ska betalas, säger Christina Celsing, kommunikatör på Konsumentverket. 


LÄS MER: Slipp chockfaktura för mobilsurf på resan 

Kolla den verkliga räntan

Ofta gäller dock räntefri delbetalning hos researrangörerna endast upp till 12 månader. Vill du betala av under en längre tid än så gäller helt andra villkor.

Hos exempelvis Apollo gäller en årsränta på höga 14,20 procent vid delbetalning av ett belopp på 15 000 kronor under 36 månader.  

Men administrationsavgifter tillkommer, vilket ger en effektiv ränta på höga 19,69 procent om du delbetalar ett belopp på 15 000 kronor. Också hos Apollo redovisas dock den effektiva räntan tydligt enligt Konsumentverkets regler. 

Att ta ett blancolån för att finansiera resan kan också bli dyrt. Konsumentverket avråder låneaktörer att locka med "från"-räntor, men en del gör det ändå. Den ränta du i verkligheten får betala ligger ofta långt i från den låga "från"-räntan. 

LÄS MER: Så sparar du från hängmattan i sommar 

Brett räntespann hos långivarna

En annan svårighet är att navigera bland de mycket breda räntespann som många låneaktörer använder sig av. Hos exempelvis Svea Ekonomi ligger den effektiva räntan på mellan 7,71-29,91 procent. Det gör det svårt att jämföra olika låneaktörer med varandra, eftersom du vet vilken ränta du får först när du gjort en låneansökan. 

Ett knep är då att be låneaktören om ett representativt exempel, som bygger på den vanligaste räntan som kunderna får hos den aktuella låneaktören. Det är material (på branchspråk kallat SEKKI) som kunden har rätt att få, enligt Konsumentverket. 


LÄS MER: Oväntade plastkorten som ger bäst ränta på sparpengarna

Tips för dig som funderar på att låna i sommar

Räntefritt betyder inte kostnadsfritt. Kolla alltid den effektiva räntan. 


Gör återbetalningar i tid och gör delbetalningarna enligt överenskommen plan. Annars kan det direkt bli mycket dyrare. 


Jämför räntor hos flera privatlåneaktörer. Men tänk på att varje låneansökan medför en kreditupplysning.


Ett knep är därför att be om en så kallad SEKKI, ett representativt exempel.


Låt dig inte luras av "från"-räntan. Be om SEKKI. 


Se upp så du inte råkar betala lite in lite mindre en månad än vad som var överenskommet (ibland är det ett alternativ). Då kan du åka på en ny och mindre förmånlig betalningsplan. 


Om möjligt, börja så snart du kan att sätta av pengar till kommande års semestrar. Det allra bästa är förstås att ha sparat ihop semesterpengarna, i stället för att låna. 

Skulle du kunna tänka dig att låna pengar till en resa?