Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schweiziska jättebanken får hjälp av centralbanken

Analytikern om krisen för Credit Suisse
Credit Suisse får låna upp till 570 miljarder kronor av den schweiziska centralbanken.
Foto: JOHN LAMPARSKI/NURPHOTO/SHUTTERS / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Den anrika schweiziska storbanken Credit Suisse lånar upp till 50 miljarder schweizerfranc – nära 570 miljarder kronor – av Schweiz centralbank.

Detta efter en dag då jättebanken sett sin aktie falla med över 24 procent på Zürichbörsen.

Världsmarknaderna fick skrämselhicka på onsdagen då den schweiziska storbanken Credit Suisse meddelat att ”betydande” svagheter upptäckts i dess finansiella rapportering, samtidigt som huvudägaren Saudi National Bank meddelade att man inte längre skulle bistå med några pengar för att täppa till den anrika bankens hål. 

Uttalandena fick Credit Suisses aktie att rasa med över 24 procent på börsen i Zürich, samtidigt som det bidrog till en av de värsta dagarna på länge på världens olika börser. I Stockholm fick vi till exempel se en nedgång på 3,8 procent – den sämsta dagen på över ett år. 

Schweiz centralbank försökte lugna marknaderna med att man kommer hjälpa Credit Suisse med likvida medel om det skulle behövas. I ett pressmeddelande skriver centralbanken att man står i nära kontakt med Credit Suisse liksom schweiziska Finansinspektionen. Senare på kvällen meddelade så Credit Suisse att man kommer att låna upp till motsvarande nästan 570 miljarder kronor från centralbanken.

Återköp av skulder

Man meddelade också att man planerar återköp av skulder för drygt 30 miljarder kronor.

”Detta är ett avgörande steg för att stärka Credit Suisse när vi fortsätter vår strategiska omdaning”, säger bankens vd Ulrich Körner i ett uttalande enligt den schweiziska tidningen Le Matin.

Turbulensen kommer bara några dagar efter en serie dramatiska så kallade bankrusningar i USA, där tre nischbanker gått omkull sedan en våg av kunder plockat ut sina insättningar och tömt banken, skriver TT.

Under onsdagskvällen uppgav den schweiziska centralbanken och landets finansinspektionsmyndighet Finma att problemen för nischbankerna i USA inte riskerar att ”smitta av sig” på den schweiziska finansiella marknaden.

Enligt Finma lever Credit Suisse upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker vilket innebär att den schweiziska centralbanken kommer att garantera likviditeten om det krävs.


DETTA HAR HÄNT

10 mars

Den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank, där svenska pensionsjätten Alecta är storägare, kollapsar. Ytterligare två amerikanska nischbanker, Silvergate och Signature Bank, kraschar. Det sker inom loppet av en dryg vecka.

13 mars

Den amerikanska nischbanken First Republics marknadsvärde rasar i terminshandeln inför måndagens handel, skriver TT. Samtidigt säger USA:s president Joe Biden att amerikaner kan känna sig trygga med landets banksystem.

15 mars

Den schweiziska storbanken Credit Suisse rasar ordentligt och turbulensen gör marknaden orolig. Bland annat rasar Stockholmsbörsen med 3,8 procent – den sämsta dagen på över ett år.