SAS fortsätter att kämpa och i sin delårsrapport som offentliggjordes på tisdagsmorgonen så redovisas intäkter på 7 miljarder kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, som avslutades i april. Siffran för samma period förra året var 1,9 miljarder kronor.
Resultatet före skatt landade samtidigt på minus 1,6 miljarder jämfört med minus 2,3 miljarder samma period förra året.
Måste fortsätta spara pengar
Det är med kniven mot strupen som SAS offentliggjorde sin rapport på tisdagsmorgonen.
Den gigantiska sparplan på 7,5 miljarder per år för bolagets överlevnad, kallad SAS Forward som tidigare aviserats, har knappt rört sig framåt och utan sparplanen kommer bolaget ha svårt att dra till sig nytt kapital från storägarna svenska och danska staten och andra investerare. SAS vd Anko van der Werf erkänner också detta utan inlindade ord i rapporten.
”Med tanke på de begränsade framsteg som hittills gjorts kan det inte finnas några garantier för att SAS FORWARD kommer att framgångsrikt slutföras”, skriver han i en kommentar.
Orden från Anko van der Werf sätter ökad press på personalgrupperna och då främst piloterna som lever i ett avtalslöst tillstånd sedan de gällande avtalen löpte ut för ett par månader sedan. Förhandlingarna mellan företaget och pilotfacken ligger också nere.
SAS efterlyser nya investerare
SAS behöver därmed fortsätta spara pengar.
För att den ekonomiska krisekvationen ska gå ihop ska SAS dra in nytt eget kapital på 9,5 miljarder kronor. Planen är att pengarna ska komma från nya investerare - alltså inte från dagens storägare den danska och svenska staten följt av Wallenbergfamiljen. Dessutom planerar SAS-ledningen att göra om 20 miljarder i skulder till aktiekapital vilket betyder utspädning.
– Vi är nära att det inte går vägen för SAS. Vi är nära stupet, väldigt nära stupet, säger flyganalytikern Jan Ohlsson om bolagets ekonomiska läge och framtid.
Jan Ohlssons är tveksam till att SAS framtidsekvation håller i verkligheten.
Kaos för SAS resenärer
För SAS resenärer som ska ut och flyga under semestermånaderna är det dock en klen tröst att flygbolaget ska spara. Kaos på Arlanda och tusentals inställda flyg eller ändrade tider för avgång har blivit något av en vardag för resenärerna. Kaoset beror delvis på att bolaget inte lyckats få fram personal i den takt det tänkt sig i det nya upplägger med tre olika bolag: SAS Scandinavia, SAS Link och SAS Connect. Det är i de två senare dotterbolagen - med lägre kostnadsnivå som företaget tänker växa. Upplägget har blivit ett rött skynke för de bolagsanställda i ”gamla SAS”.

De interna problemen slår direkt mot resenärerna vilket SAS vd också indirekt medger.
”För att minimera risken för störningar och skapa mer stabilitet för kundernas sommarresor, har SAS efter kvartalets slut gjort vissa justeringar av trafikprogrammet för juni till augusti”, skriver han i kvartalsrapporten.
Fortfarande är dock kapaciteten inte uppe på samma nivå som under pandemin – för sommaren 2022 räknar bolaget med att ligga på 80 procents kapacitet jämfört med 2019.
Trots det var antalet passagerare under kvartalet det högsta sedan innan pandemin, enligt pressmeddelandet.
SAS aktie rasar
När stockholmsbörsen öppnade på tisdagen backade SAS aktier med nästan sju procent. Nedgången slutade med knappt fem procent.