SAS-chefens ”tavla” ger miljonböter

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Här sprider SAS vd Anko van der Werff insiderinformation till massmedia. Bolaget straffas nu med närmare två miljoner i vitesföreläggande.
Foto: CHRIS ANDERSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS skriver i ett pressmeddelande att Stockholmsbörsen utkräver vite från flygbolaget efter sommarens strejk. Men bolaget nämner inget om att det varbolagets vd som orsakade vitet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS-chefen Anko van der Werffs rasande attack på de strejkande piloterna i somras blir dyrbart för företaget.

SAS tvingas betala närmare två miljoner kronor i vite till Nasdaq-börsen.

Flygbolagschefen gick ut och offentliggjorde strejken till journalister utanför förhandlingshuset innan nyheten nådde börsen.

Exakt klockan 11.59 den 4 juli stod det klart att förhandlingarna mellan SAS och deras piloter brutit samman. Strejken var ett faktum.

20 minuter senare steg en upprörd SAS-vd Anko van der Werff ut från förhandlingslokalerna i Näringslivets hus på Storgatan 19, och avslöjande strejknyheten.

– Det här är riktigt dåliga nyheter, sade han argt och tillade att det var skamligt av piloterna att dra igång strejken.

Den församlade presskåren fick höra SAS–chefens rasande attack på den strejkande pilotkåren. Men börsen hade inte informerats om att förhandlingarna brutit samman och strejken var inledd.

Reglerna när det gäller insiderinformation på börsen är hård. SAS-chefens uttalande får Nasdaq Stockholms disciplinnämnd att reagera kraftigt eftersom börsen inte informerades först.

SAS vd Anko var der Werffs uttalande till media kostar nu företaget två miljoner,
Foto: Chris Anderson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börsen kunde ha nöjd sig med en varning. Men i det här fallet ansåg man övertrampet var så grovt att disciplinnämnden uttalar ett vite som motsvarar tre årsavgifter till Nasdaqbörsen. I klartext betyder det närmare två miljoner kronor som det krisade bolaget måste betala.

SAS-chefen gav insiderinformation

”Disciplinnämnden konstaterar att Bolagets VD till media tillhandahållit insiderinformation rörande beslutad pilotstrejk innan Bolaget offentliggjorde samma information genom ett pressmeddelande”, skriver Nasdaq:s diciplinnämnd i ett pressmeddelande.

SAS skyller i ett eget pressmeddelande fördröjningen till börsen på ”tekniska skäl” och beskriver det som olyckligt. 

Enligt flygbolaget blev pressmeddelandet försenat med några minuter. 

”SAS har vidtagit åtgärder för att förstärka de rutiner som ska säkerställa att insiderinformation inte når ut i media innan bolaget slutfört distributionen av ett regulatoriskt pressmeddelande”, skriver bolaget.

SAS undviker i det egna pressmeddelandet att förklara att det var vd:s egen uttalande som ledde till att han spred insiderinformation innan börsen och bolagets aktieägare nådds av strejkinformationen.

Enligt SAS kommunikationschef Karin Nyman kommer vd:n Anko van der Werff inte betala de två miljonerna ur egen ficka.

– Vi ger inga kommentarer utan hänvisar till pressmeddelandet, säger hon tillägger att det rör sig om ett företagsbot.

– Det är inte personligt, säger hon.

SAS-chefens jättelön

Enligt SAS senaste årsredovisning har Anko van der Werff en årslön på 12 468 000. Lönen är egentligen 40 procent högre eftersom han en specialöverenskommelse där de 40 procenten som normalt avsätts i pension i hans fall har omvalts till lön.

SAS styrelse har gjort ett undantag från bolagets normala riktlinjer för ersättningar och uppger att lösningen är ”kostnadsneutral” för företaget.

Experten: Så påverkas SAS varumärke av strejken

Varumärkesexperten om vad som krävs för att återskapa förtroendet