Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanne var skuldsatt men köpte hund med sms-lån

Magdalen Kowalczyk och Sanne framför tavlan.

Sannes ekonomi havererade efter att hon förlorat sin syster och separerat på kort tid.

I ”Lyxfällan” berättar 25-åringen om depression – som resulterade i en skuld på flera på hundratusentalskronor:

– Jag köpte min hund på sms-lån.

Sanne, 25, från Hjo har alltid haft svårt att handskas med pengar. Men när hon på kort tid både separerade från sin man och förlorade sin syster, hamnade Sanne i en depression – varpå ekonomin blev lidande.

I tisdagens avsnitt av ”Lyxfällan” får Sanne hjälp av experten Magdalen Kowalczyk med att få ett stopp på den negativa spiralen – som tog fart i och med att hon lånade 200 000 kronor för att betala av sina skulder.

– Då hade jag precis gått ifrån min man också. Det var därför jag tog det här lånet på 200 000, och sedan kunde inte jag hantera att jag var skuldfri, berättar hon till Expressen och tillägger:

– Sedan när min syster dog fick jag inte ihop det alls.

”Köpte min hund på sms-lån”

Sanne arbetar inom hemtjänsten. När programmet spelades in i början på hösten levde hon långt över sina inkomster, och hade dålig koll på vart alla pengar sist och slutligen tog vägen.

– Jag vet inte, jag har ju nätshoppat en del, säger hon i programmet och fortsätter:

– Jag köpte min hund på sms-lån.

Trots kortsiktigheten i Sannes ekonomi har experten Magdalena en viss förståelse, med tanke på vad hon varit med om – men nu är det dags att åter få ordning på tillvaron. Efter att granskat Sannes ekonomi hittar ”Lyxfällan”- experten sex inkassoärenden – vara fem har gått till Kronofogden. 

– Okej det här är superilla, nu får du beta bort steg för steg, säger Magdalena Kowalczyk i programmet.

Budgethaveriet – efter programmet

Utöver en ny strikt budget ges Sanne även möjlighet att prata ut hos en psykolog om sin relation med sin mamma – som är en av flera familjemedlemmar hon lånat pengar av.

– Nu vill jag göra om och göra rätt, jag vill inte vara en last för min familj, säger Sanne i programmet.

Sagt och gjort. Ägodelar säljs, Sanne börjar jobba 100 procent – och enligt expertens beräkningar kommer hon vara skuldfri inom fem år.

Men redan veckan efter att programmet spelats kör det ihop sig för Sanne med en del problem och en flytt men trots motgångarna är Sanne i dag hoppfull inför att i framtiden bli skuldfri.

– Även om budgeten sprack fick jag med mig massa annat från den veckan. Jag har förbättrat mitt eget tänk, säger hon.

Fotnot: Lyxfällan sänds på TV3 kl 20.00 tisdag 3 mars och på Viaplay. 

TV: Så gick det efter Lyxfällan