Alecta var aktieägare i svenska bankjättarna Handelsbanken sedan 1951 och Swedbank sedan 2006 – fram till förra året.
Då sålde man av det sista innehavet för att satsa på nischade banker i USA, rapporterade Dagens industri i onsdags. Uttåget motiverades med att det var för stor tyngd på bara en sektor i ett land.
– Förvaltningen har tittat på vad potentialen är för de här bolagen och har sedan beslutat att skifta ut två av bankerna till förmån för framför allt amerikanska nischbanker, sa Carina Silberg, chef för ägarstyrning, till tidningen då.
På fredagen, bara två dagar efter Dagens industris publicering, kollapsade Silicon Valley Bank – där Alecta är storägare.
På söndagen var det kryptobanken Signature Banks tur.
– För närvarande är det två enskilt mycket dåliga investeringar, säger Jacob Lapidus, presschef på Alecta till Expressen.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, konstaterar att Alecta i och med skiftet bytte till en helt annan risknivå.
– Det är tydligt att de svenska storbankerna är robusta och stabila, och inte risktagande på ett sätt som de här nischbankerna är i USA.
Biden: Ledningen kommer sparkas
På måndagseftermiddagen svensk tid talade Joe Biden till det amerikanska folket med anledning av bankkollapserna.
– Ledningen för de här bankerna kommer att sparkas. De som drivit bankerna ska inte jobba där längre, sa han bland annat samtidigt som han gav lugnande besked om att USA:s banksystem är säkert.
Under presskonferensen säger han också att investeringarna som gjorts i bankerna som kraschat är förlorade och inte är skyddade av amerikanska myndigheter.
– De tog medvetet en risk, och när risken inte betalar sig förlorar investerare sina pengar. Det är så kapitalism fungerar, säger presidenten på en pressträff.
En av investerarna är alltså svenska pensionsjätten.
Detta vet vi
I fredags kollapsade den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank, där svenska pensionsjätten Alecta är storägare. De har investerat i banken sedan 2019 och hälften av innehavet köptes under förra året. Efter nedstängningen kan Alecta ha gått miste om nio miljarder.
På söndagen var stängdes ytterligare en bank ner av amerikanska myndigheter, kryptobanken Signature.
Alecta är delägare även i den och har investerat motsvarande 3,2 miljarder kronor.
Bankernas kunder skyddas, enligt amerikanska myndigheter – men inte aktieägarna.
På måndagen rasade även den amerikanska nischbanken First Republics marknadsvärde i terminshandeln inför måndagens handel, skriver TT.
Det innebär ytterligare en miljardsmäll för Alecta – som har ett stort innehav även i den.
Alecta räknar med att tolv miljarder kronor i investeringar har gått upp i rök i och med kollapserna.
2022 sålde Alecta av det sista av innehavet i svenska bankerna Handelsbanken och Swedbank som en del av en satsning på nischade banker i USA.
Investerade miljardbelopp
Alecta har investerat i Silicon Valley Bank sedan 2019 och hälften av innehavet köptes under förra året.
I Signature Bank har pensionsjätten gått in med motsvarande 3,2 miljarder. Den har pekats ut som särskilt sårbar på grund av exponeringen mot kryptomarknaden som i likhet med tekniksektorn försvagats kraftigt i takt med det stigande ränteläget, skriver Dagens industri.
Pensionsförvaltaren Alecta räknar med att tolv miljarder kronor i investeringar har gått upp i rök i och med kollapsen för de två amerikanska bankerna SVB och Signature, rapporterar TT.
– Mycket talar för att de investeringarna är att betrakta som förlorade, säger Jacob Lapidus, presschef på Alecta, säger TT.
Vd Magnus Billing konstaterar i en intervju med Sveriges Radios ”Ekot” att det inte är bra för vare sig Alecta eller bolagets renommé.
– 12 miljarder kronor är väldigt mycket pengar. Men lyfter man det och tittar på vår totala portfölj så är det en bra diverserad portfölj som våra kunder kan känna sig trygga med, säger han till ”Ekot”.
Alecta är också stor investerare i banken First Republic, som också dragits med i kollapsen. Där har man gått in med 9,7 miljarder – och att även den rasar på börsen innebär ytterligare risk för förluster.


Finansinspektionen kallar till möte
Finansinspektionen skärper bevakningen av de finansiella marknaderna och kallar i dag svenska försäkrings- och tjänstepensionsbolag samt banker till möte – bland annat Alecta.
– Vi ser en viss dramatik och turbulens på den amerikanska bankmarknaden, äger FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i ett uttalande.
Syftet med mötet är att ta reda på hur pass exponerade svenska bolag och banker är mot de amerikanska bankerna som har problem.
”FI kommer att undersöka hur stora innehav bolagen har i de amerikanska bankerna, höra vilken analys bolagen gör om läget och hur bolagen ska hantera situationen framåt”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
– Vår bedömning är dock att stabiliteten i det svenska finansiella systemet inte påverkas av detta, eftersom det har en betydande motståndskraft. Däremot är det viktigt att vi nära följer hur de snabba förändringarna i ränteläget påverkar de finansiella företagen överlag, vilket redan är i vårt fokus, säger Susanna Grufman.
Regeringen följer utvecklingen timme för timme efter den oro som problem för några banker i USA har lett till, rapporterar TT.
– Hittills ser vi inga spridningseffekter i det offentliga systemet eller det finansiella systemet. Men man måste vara på tårna och vi följer utvecklingen noga, säger Niklas Wykman (M) till nyhetsbyrån.
Därför kollapsade Silicon Valley Bank
De senaste veckorna har tre stora amerikanska nischbanker gått under: Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) och Signature Bank.
SBV, den största av dem, hade innan kraschen tillgångar på motsvarande cirka 2 200 miljarder kronor. Det gjorde banken till den 16:e största i landet.
När tech-bolag började gå med förlust tog bolagen ut pengar från SVB. Det gjorde att banken i sin tur tvingades sälja tillgångar, som obligationer – vilket utlöste förluster.
Bankens drag spred oro bland kunderna och det uppstod en så kallad bankrusning: Alla ville ha ut sina pengar. SVB:s fall blev ett faktum.
Sedan dess har amerikanska staten tagit över både SVB och kryptobanken Signature bank, som har en liknande historia. Amerikanska myndigheter garanterar att alla kunder ska få tillbaka sina pengar, även de med över 250 000 dollar.
Påverkar yngre sparare
Främst påverkas sparare som är födda efter 1979 med premiebestämd pensionsförsäkring påverkas av Alectas miljardsmäll.
Pensionsbolaget betonar dock att de förluster som nu kan uppstå måste sättas i perspektiv till de totalt 1 200 miljarder kronor som Alecta förvaltar, varav ungefär 500 miljarder är placerade i ungefär hundra aktier.
– Man behöver titta på helhetsavkastningen. Om man tittar enskilt på hur aktieplaceringarna har gått i år så har de gått upp mer än 6 procent. Fastän den här enskilda investeringen är mycket dålig, har året hittills gått bra för spararen, säger Jacob Lapidus.