Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så tvingas Kamprads söner in i rampljuset

Arvtagarna: Jonas, Mathias och Peter Kamprad.
Foto: IKEA
Efter Ingvar Kamprad död den 27 januari samlades sörjande människor vid hans porträtt, och ett tänt ljus, på Ikea-museet i Älmhult.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ingvar Kamprads söner, Jonas, Mathias och Peter, har snarare sökt total medieskugga än strålkastarljus under sina karriärer.  

Nu listas de bland världens rikaste människor av affärstidningen Forbes – och deras trygga, anonyma tillvaro kan bli ett minne blott. 

– Nu lever vi ju inte rikemansliv någon av oss, ingen av oss går med slips precis, berättade sönerna under en intervju med författaren Bertil Torekull. 

När ansedda Forbes publicerade listan över världens rikaste människor 2018 så fanns de där, Ingvar Kamprads söner Jonas, 52, Mathias, 48 och Peter, 53. 

De har förvisso listats av affärstidningen sedan två år tillbaka, men då har deras pappa funnits med i absoluta toppskiktet. 

Sönerna Kamprad delar på plats 1999 på Forbes ansedda lista över världens rikaste.
Foto: Forbes/Skärmavbild

LÄS MER: ”Morfar är jätteglad över att jag valde att jobba på Ikea” 

Ingen av sönerna skriven i Sverige – bor i England och Belgien

Efter Ingvar Kamprads bortgång faller ljuset i stället på sönerna. Visserligen är de placerade i botten av listan, där de delar plats 1999 med en förmögenhet på 1,1 miljarder dollar vardera. Motsvarande cirka 9 miljarder kronor var i onsdagens växelkurs. 

På listan finns korta biografier där det berättas att Jonas är bosatt i London, precis som brodern Mathias, och att Peter är skriven i Tervuren i Belgien. 

Även hur många barn de har och deras civilstånd redovisas. 

Och det mesta tyder på att det mediala intresset för bröderna kommer att öka innan det blir mindre. 

Sönerna äger bolaget Ikano, som driver bankverksamhet och fastighetsförvaltning, och knoppades av från dåvarande moderbolaget Ikea i slutet av 80-talet. 

Ingvar Kamprad tillsammans med sina tre söner när det nya varuhuset invigdes i Älmhult 2012.
Foto: IKEA / OKÄND

LÄS MER: Svenskarna på listan över världens rikaste

Sönerna Kamprad har inget behov av att visa sin rikedom

Deras tillbakadragna plats på listan kan symbolisera brödernas anspråkslösa, ödmjuka inställning till sina miljardförmögenheter. 

Präglade av en pappa som för många är sinnebilden av en jordnära och sparsam smålänning så har sönerna aldrig levt någon playboytillvaro i sus och dus. 

– Själv tänker man inte på att man är rik, vilket folk har svårt att förstå. Det finns de som rör sig i elegant kavaj och stor bil och har behov av att visa att dom är nånting. Men är man det verkligen så har man inget behov av att visa det, berättade de medieskygga sönerna under sin hittills enda intervju med pappans barndomsvän, författaren Bertil Torekull. 

Mathias Kamprad tillsammans med pappa Ingvar när Ikea-museet i Älmhult invigdes i juni 2016.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

LÄS MER: Ikea skrotar planer på nytt varuhus vid Kungens kurva 

Brödratrion Kamprad: Ingen bär slips Åker tunnelbana

En intervju där sönerna dessutom uttalar sig anonymt, och det framkom att minst en av dem hade för vana att resa kommunalt i Stockholm. 

– Nu lever vi ju inte rikemansliv någon av oss, ingen av oss går med slips precis … nu råkar jag just ha köpt nya skor, men jag är klädd under snittet om jag jämför i tunnelbanan. Det trivs jag med, sa en av sönerna till Bertil Torekull i boken "Historien om Ikea". 

Men när de nu, delvis, får fylla pappans skor och uppmärksammas internationellt som tre av världens rikaste människor kan det anonyma livet på gatan, livsmedelsbutiken eller i tunnelbanan komma att läggas till handlingarna. 

Stefan Persson blev världens, enligt affärstidningen Forbes, rikaste svensk efter att Ingvar Kamprad gick bort i slutet av januari.
Foto: JOHAN JEPPSSON WWW.PHOTOGRAPHER.SE +4 / JOHAN JEPPSSON

LÄS MER: Kamprad-sönernas bank ökade vinsten under 2017 

När Ingvar Kamprad dog så blev Stefan Persson rikaste svensk

Frågan är om de, eller någon av dem, kommer stiga fram och blomma ut som den självklare ledare som Ingvar Kamprad var för Ikea sedan han grundade företaget i Älmhult 1943. 

– Han är bra på att »tala till massorna«, att få folk med sig. Oss har han egentligen aldrig släppt in i samtalet, vi har fått söka egna vägar. Han har hållit ett onödigt hårt tryck mot oss. Men i styrelsen möts vi med samma respekt som andra, berättade sönerna för Bertil Torekull.  

Ingvar Kamprad gick bort den 27 januari och försvann från årets Forbeslista – där han annars hade haft en självklar förstaplats bland världens rikaste svenskar. 

En plats som H&M:s Stefan Persson, 70, nu tagit över med en uppskattad förmögenhet på cirka 139 miljarder kronor, trots att han tappat omkring 13 miljarder kronor sedan han listades av Forbes 2017.