Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så enkelt kan din bil hackas av kriminella

Experterna berättar om riskerna som du kan utsättas för.
Dagens bilar med nya tekniska lösningar öppnar upp för hackerattacker.
Foto: Shutterstock
Trådlösa bilnycklar har hackats av såväl forskare som kriminella.
Foto: Shutterstock

Stölder. Terrorattacker. Utpressning. Integritetskränkning. Det är vad våra uppkopplade fordon kan utsätta oss för i dag. I senaste Di TV Motor berättar experterna om riskerna - och möjligheterna. 

I syfte att göra vår bilkörning säkrare så har fordonsbranschen de senaste åren gjort bilarna allt mer automatiserade och uppkopplade. Men den nya tekniken har också fört med sig risker.

För några år sedan lyckades två hackare fjärrstyra en Jeep Cherokee ner i ett dike och trådlösa bilnycklar har hackats av såväl forskare som kriminella

Hur lätt är det att hacka sig in och ta kontroll över ett fordon? 

– Egentligen är det inte så lätt. Det krävs mycket forskning och förarbete för att ta över en bil. Men samtidigt finns det sätt att göra det enkelt. Vi har studenter på KTH som på kort tid har lyckats knäcka bildonglar som gör att äldre fordon kan bli uppkopplade. De har visat sig vara väldigt lätta att ta över och då kan du styra flera funktioner i bilen, säger Robert Lagerström, docent i IT-säkerhet vid KTH.

Men är det så att ju mer automatiserad en bil är - desto enklare är den att hacka?

– Det är svårt att svara på men det är klart att det blir fler angreppsvinklar på bilen. När bilen blir mer självkörande och smartare så öppnar det upp för en större attackyta, säger David Lindgren, ansvarig för produktsäkerhet på mjukvaruföretaget Zenuity.

Enkelt att ta över

Bildonglar som installeras i äldre bilar för att göra dem uppkopplade har visat sig väldigt enkla att ta över berättar docenten Robert Lagerström i TV-spelaren ovan.

Bilen har samma risker som datorn

Riskerna med att en bil hackas behöver inte bara handla om att föraren förlorar kontrollen över fordonet. I dag finns liknande säkerhetsrisker med bilen som med våra datorer eller andra smarta IT-produkter i hemmen.

– Ta till exempel ransomware där datorer låser sig så att du måste betala för att den ska låsas upp. Samma sak skulle kunna hända med en bil. Du kan inte starta och åka till jobbet om du inte swishar en hundring, säger Robert Lagerström, docent i IT-säkerhet vid KTH. 

– En annan risk som man pratar om i industrin är att de här bilarna avger extremt mycket persondata. Man vet var en person är och vad den gör, var den stannar på kvällen och var den jobbar. Den typen av information vill man ju inte heller lämna ut, säger Åsa Schwarz, säkerhetskonsult på Knowit.

Hellre datastyrt än förarstyrt

För att skydda sig mot yttre angrepp arbetar billeverantörer i dag med segmentera nätverken i en bil. System som styr motorn eller bromsarna hänger inte ihop med ljudsystem eller vindrutetorkare till exempel. 

– Att segmentera nätverken är nyckeln. Andra lösningar är att ta in folk som kanske jobbat inom Telecom och IT-branschen eftersom de har lång erfarenhet på området, säger David Lindgren, ansvarig för produktsäkerhet på mjukvaruföretaget Zenuity.   

Enligt en undersökning från Ansys anser 67 procent av svenskarna att de än så länge är bättre förare än maskinerna. Endast 12 procent svarade att de kan tänka sig att åka i en självkörande bil i dag.  

– Det kanske känns tryggare att köra själv men den stora felprocenten när det gäller olyckor är förarna. Så vi behöver en process där folk börjar lita på självkörande bilar, säger Åsa Schwarz, säkerhetskonsult på Knowit. 

Vad kan biltillverkarna göra för att skydda bilen från angrepp? Se experterna resonera om vad som görs i dag och vad som borde göras i spelaren ovan.