Så sparar du pengar på ditt elavtal

Annika Creutzer är oberoende privatekonomisk expert.
Foto: Privat/Shutterstock.com
Faraz Azima är vd för Elskling.
Foto: (C)Copyright Jann@Lipka.Se / JANN@LIPKA.SE
Christina Söderberg är sparekonom på jämförelsesajten Compricer
Foto: Compricer
Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop / /IBL

Tillhör du skaran som tycker att det där med att välja rätt elavtal är en riktig djungel? Dina Pengar har pratat med flera experter som hjälper dig att undvika de klassiska elfällorna och guidar dig till det bästa elavtalet.

Det finns en huvudregel som våra experter står rörande eniga i när det kommer till att ha chans att hitta ett billigt elavtal: undvik till varje pris det som kallas för anvisningsavtal. När du inte gör ett aktivt elval tilldelas du automatisk ett avtal som riskerar att bli en kostsam historia.


LÄS ÄVEN: Elpriserna fortsätter att stiga


Christina Söderberg som är sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer varnar för den här lösningen och säger att avtalen i snitt är 30 procent dyrare – vissa gånger dubbelt så dyra.

– De håller på och diskuteras om det ska tas bort. Trots att alla skriver om det är det otroligt många hushåll som sitter och betalar i onödan, säger Christina Söderberg.

Annika Creutzer, oberoende privatekonomisk expert, instämmer i bedömningen och berättar att runt 17 procent – närmare 800 000 svenska hushåll sitter på den här avtalstypen.

– Det är en vanlig miss i samband med flytt, säger Annika Creutzer.

Du är inte fast bara för att du sitter på ett anvisningsavtal – du behöver bara lyfta luren och ringa ditt elbolag för att byta.

Se över ditt avtal

Det första du behöver göra för att tänka elsmart är att se över ditt nuvarande avtal. Enligt Compricers Christina Söderberg så stämmer det inte att du gynnas för att du är trogen – i alla fall inte mot ditt elvatal.

– Det är inte så att om man har samma avtal året ut och in så får man bonusar och rabatter, det är tvärtom, säger hon och poängterar att det finns många bolag som vill ha dig och lockar med rabatter.

– Om man orkar är det bra att se över sitt avtal en gång om året. Men det viktigaste är att göra ett val så att man inte sitter med ett anvisningsavtal. Om du bor i villa kan du tjäna tusenlappar på det, säger Christina Söderberg.

Faraz Azima är vd för sajten Elskling som hjälper dig att jämföra elpriser och byta elavtal. Enligt Elsklings senaste statistik bytte 450 000 svenska hushåll elbolag under perioden juli 2015 till juni 2016.

Alla avtal är individuella men det finns några riktlinjer att hålla koll på. Börja med att titta på din faktura för att se om du är bunden eller inte - och vad det egentligen är du betalar för.

– Akta dig för bolag som förskottsfakturerar, då agerar man bank och lånar ut pengar till bolaget. I en liten lägenhet ska man passa sig för fasta avgifter, slår man ut det på förbrukningen blir det ofta många ören per kilowatt, säger Faraz Azima.

Jämför inte äpplen och päron

Han poängterar även att det är viktigt att titta på samma saker om man jämför olika kontrakt. Kolla om det tillkommer dolda avgifter som fakturaavgifter, moms och skatt samt hur avtalstiden ser ut.

Ett sätt att enkelt jämföra olika elavtal är att exempelvis använda Elskling, Compricer eller Elpriskollen. Där kan du skriva in hur ditt hushåll ser ut, hur mycket el du förbrukar eller om du föredrar en miljövänligare lösning för att hitta ett avtal som passar dig.

Privatekonomen Annika Creutzer poängterar i sin tur att det är en stor skillnad i att bo i villa och lägenhet – och så klart hur mycket el hushållet förbrukar.

– Bor du i en modern lägenhet där värmen ingår i hyran kanske det inte är värt att hålla på då din konsumtion är så pass liten, säger hon.

Rörligt eller bundet elavtal

Du ställs ofta inför valet mellan ett rörliga och bundet avtal. Om du väljer det rörliga innebär det att du har ett avtal utifrån det pris som bolaget du väljer har, och det ändrar sig hela tiden beroende på hur priset ligger på den så kallade elbörsen där bolagen handlar sin el.

Det är ofta betydligt billigare med rörliga än bundna avtal – men det är inte helt utan risker.

– Blir det väldigt kallt eller om ett kärnkraftverk behöver stängas ned och priserna går upp kommer du att få en mycket högre månadskostnad, det finns inget tak, säger Christina Söderberg.

Hon känner inte till några riktiga "skräckhistorier" men säger att det inträffat köldknäppar tidigare där människor betalat runt 15 000 kronor i stället för 5 000 kronor.

Om du i stället väljer att binda ditt elavtal kan det jämföras med att betala för en premie där man försäkrar sig om att priserna inte sticker i väg. Christina Söderberg säger att det historiskt sett varit fler perioder där man sparat på rörligt framför bundet avtal.

Däremot kan det vara smart att ha ett bundet avtal om man har väldigt höga elkostnader eller en ansträngd ekonomi som inte kan ta kraftiga prisökningar.

Faraz Azima säger att fler väljer fast elpris på Elskling.

– Generellt sett har det varit ganska jämnt mellan fast och rörligt. Vi ser dock en tydlig ökning av andelen som väljer fast elpris sedan i juli i år där två av tre hushåll tecknade fast elpris, säger han.

Det styr elkostnaden

Det finns även timpriser där din elförbrukning mäts per timme. Då betalar du ett elpris för varje timme multiplicerat med din elförbrukning under den timmen. Kostnaden styrs av elbörsen Nord Pool.

För dig som har energi att hålla koll på elen finns det pengar att spara med hjälp av appar som mäter av elpriserna. Då kan du stänga av vissa apparater när priserna ligger högt eller passa på att bruka el under billiga timmar.

Flest väljer rörligt elpris

Enligt Elskling har runt 49 procent av de svenska hushållen ett rörligt pris, 29 procent ett fast pris, 13 procent anvisningspris och resterande övriga typer av avtal.

Elsklings Faraz Azima säger att en typiskt bunden elavtalskund skulle kunna vara en person som oroar sig för elpriset och huruvida ungarna duschar länge eller om lamporna står på.

– Jag tycker inte att man ska passa sig för att binda sig på längre tid, det finns alla sorters hushåll. Vissa tycker att det är trist med el och skönt att binda sig på tre år. Det populäraste fastpriset binds till ett år, berättar Faraz Azima.

Det går att komma ur ett fast avtal, men det är inget han rekommenderar.

– Det man får göra då är att kontakta sin leverantör och försöka komma loss. De kommer återkomma och säga att man får betala en avgift, säger Faraz Azima.

Enligt Faraz Azima har de som väljer rörligt generellt marginal i sin ekonomi.

– Över tid kommer du att betala mindre över lång tid, men något år kommer det att slå mot din ekonomi, säger han.

Vad styr elen?

Det finns fyra elområden i Sverige och elen är dyrast i söder i elområde Malmö och billigaste i norr i elområde Luleå. Det är för att energiskatten är lägre i norra Sverige och att el från norr konsumeras i söder vilket skapar prisskillnader.

När du betalar din elräkning går grovt räknat en tredjedel till nätkostnad, en tredjedel till elen och den resterande delen till skatter.

Den oberoende privatekonomiska experten Annika Creutzer berättar att du har möjlighet att påverka ungefär en tredjedel av din elkostnad genom att göra ett aktivt val.

Hon tycker att svenskarna är rätt bra på att ha koll på sin el och se över sina avtal.

– Har man eluppvärmning i villa och gör av med 25 000 watt om året är det definitiv värt, säger Annika Creutzer.

Hon varnar för att det finns risk att elpriserna vänder uppåt igen.

– Det är bland annat bristen på vatten som ställt till det. Vi har inte haft någon ordentlig vårflod som fyllt på magasinen och sommaren har varit torr, säger Annika Creutzer och fortsätter:

– Blir det en riktig kall vinter så vet vi inte vad som händer, då kan elpriserna sticka i väg.

Det är inte bara vädret som styr elkostnaden – politiken påverkar också.

– Vi har sett att elen gått ned, oljan har blivit billigare men det finns även diskussioner om kärnkraften. Det kan påverka skatterna mycket.

Det här ska du passa dig för 

Tittar inte bara på priset för kilowatten. Hur ser det ut med andra kostnader och hur uppsägningstiden och bindningstiden ut?

– Det finns bolag som är mindre duktiga på att informera om att du fått ett anvisningsavtal och att ditt kontrakt gått ut, säger Christina Söderberg.

Hon rekommenderar personer att läsa på ordentligt så att du vet vad det är för avtal du ingår inklusive villkor och pris.

Faraz Azima varnar för säljare som marknadsför avtal där du erbjuds ett rörligt pris utan påslag, att du får det för inköpspris.

– Inköpspriset är var det kostar elhandlaren att köpa in elen, och det kan skilja sig, säger han.

Så spar du på elförbrukningen

Energimyndigheten tycker att du ska sänka din elförbrukning och delar därför med sig av några tips som kan hjälpa dig på vägen.

1) Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent.

2) Nya tätningslister runt fönster och dörrar.

3) Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs.

4) Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.

5) Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

6) Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

7) Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

8) Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.

9) Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.

10) Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.

Källa: Energimyndigheten