Så skyddar du dig mot inbrott i jul och nyår

"Många reser bort under julen och då brukar det bli en hel del inbrott", säger Peter Enell, kommunpolis i Stockholm.
Polisen tipsar om flera sätt att förebygga inbrott i bostaden.
Foto: Anders Ylander

Det är inte bara julfantasterna som ser fram emot högtiden - det gör även inbrottstjuvarna.

Under jul och nyår – när många bostäder står tomma – skjuter inbrottsstatistiken i höjden.

Men det finns sätt att skydda sig – och med rätt förberedelser minskas risken att få julen förstörd av inbrott.

Många svenskar gör sig redo att lämna hemmet och resa bort för att fira jul och nyår med familj och vänner på annan ort.

Men julfirarna är inte de enda som gör sig redo. Det gör också inbrottstjuvar som står klara att slå till mot tomma bostäder under storhelgerna.

– Det finns en risk att inbrotten ökar. Många reser bort under julen och då brukar det bli en hel del inbrott, säger Peter Enell, kommunpolis i Stockholm.

Inbrottstjuvarna är främst ute efter små saker som är värda mycket. Det kan exempelvis handla om guld, smycken, datorer, telefoner och läsplattor.

Peter Enell pekar ut två huvudförberedelser som människor kan vidta för att i största möjliga mån undvika att bli offer för inbrott.

– Det handlar om att ha bra lås och faktiskt använda dem. Många låser sin dörr, men slarvar exempelvis med överlås och låskåpa, säger Peter Enell och fortsätter:

– Lika viktigt är det att ha en god kontakt med sina grannar inför att man reser bort. Att be dem hålla ett extra öga på ens hus eller lägenhet, säger han.

Nytt favoritverktyg: Låsslunga

Under senare tid har man sett en ökning av inbrott där gärningsmännen har använt sig av en låsslunga för att bryta sig in i bostäder, menar Enell.

– Då har man dyrkat upp överlåset och sedan går in i brevlådan med en arm som man använder för att öppna vredet. Det är ligor som utför den här typen av inbrott, säger han.

– Om man har en låskåpa på insidan som man fäller ned locket på så är man mer skyddad och gör det svårare för tjuven att komma in genom den typen av inbrott, säger Peter Enell.

Under sommarmånaderna är det vanligt att inbrottstjuvar tar sig in genom fönster och altandörrar som ställts på glänt för vädring. Samma typ av fara finns på vintern.

– Då har vi ett kvarvarande problem med byggnadsställningar. Folk klättrar gärna upp och tar sig in via fönster. Då är det i första hand ställningar som inte är skyddade på det sättet de borde vara. Att det inte är låst, stegarna i uppfällt läge. Här ska man som boende ställa krav, säger Peter Enell.

Polisens tips: Så skyddar du dig

Kontrollera gärna att du har lås av god kvalitet. Hos bland annat auktoriserade låssmeder finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.

Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.

Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.

Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.

Ha timer på radion så den går i gång med oregelbundna mellanrum.

Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.

Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.

Vidarekoppla eventuellt telefonen.

En nedfällbar kåpa till låsvredet kan utgöra ett tillräckligt stort hinder för inbrottstjuven för att inbrottet aldrig ska bli av.

Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus.

Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan- och balkongdörrar.

(Källa: Polisen)