Så ska man få kossor fisa och rapa mindre

Sjögräset ska blandas i djurfodret och minska bildandet av metangaser,
Foto: Pressbild
Betande kossor släpper ut betydande mängder växthusgaser.
Foto: SHUTTERSTOCK

Metangaser från betande kossor är ett hot mot miljön.

Nu har fyra svenska högskolestudenter kommit på ett sätt att få djuren att fisa och rapa mindre.

Innovationen skulle kunna eliminera 4,6 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, hävdar Fredrik Åkerman, en av grundarna, i Veckans Affärer.

Tillsammans med tre andra unga entreprenörer har Åkerman startat KTH-baserade bolaget Volta Greentech som lockat till sig flera finansiärer. 

Bland andra Peter Carlsson, mannen bakom batteriprojektet Northvolt. I senaste rundan har flera olika investerare satsat tre miljoner på projektet, enligt VA.

Den nya miljövänliga innovationen går ut på att blanda in en liten del av ett sjögräs i kossornas foder. Sjögräset, asparagopsis taxiformis, uppges minska metangserna i kornas magar. Växten förekommer vilt i bland annat Sydostasien.

Delar av teamet bakom Volt Greentech: Angelo Demeter, Leo Wezelius och Fredrik Åkerman.
Foto: Pressbild

– Det torkas, hackas och blandas in i kossans vanliga kost. Det kommer bara utgöra en procent av den mängd foder de får per dag i dag. Man kan se det som ett kosttillskott för kossor som blockerar metanproduktionen i kossans mage, säger Fredrik Åkerman till Veckans Affärer.

Kor släpper ut mycket gaser när fodret de tuggat i sig jäser och bearbetas i deras magar. Att minska detta utan att skada djuren vore riktigt klimatsmart.

Skulle minska med 4,6 procent

Enligt Volta Greentech skulle utsläppen av växthusgaser kunna minskas med 4,6 procent om alla kor matades med sjögräsprodukten. Globalt skulle siffran vara 3,2 procent, enligt företagets beräkningar.

Ett pilotprojekt är på gång för att testa metoden på en svensk gård, om man har ansökt hos EU om att få produkten godkänd som djurfoder.

Det har förekommit frågetecken och oro för att ett ämne i sjögräset kan vara cancerframkallande i stora mängder, och att detta skulle överföras till människor som konsumerar mjölken eller köttet.

Men en ny amerikansk studie visar att halterna av ämnet, bromoform, i mjölken är 500 gånger lägre än maxnivåerna för dricksvatten i USA, skriver VA.