Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så reser Obama till sina framträdanden

Barack och Michelle Obama vinkar från Air Force One 2013.
Foto: REBECCA BLACKWELL / AP
Familjen Obama kliver av Air Force One på Kuba 2016.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Barack Obama reser ofta med en lyxig privatjet och skyddas av Secret Service.

Resan till Stockholm omgärdas av stort hemlighetsmakeri – precis som den förre presidentens nya liv. 

– Nu när President Obama är en privatperson kommenterar vi generellt sett inte hans schema, säger hans talesperson Katie Hill. 

USA:s förre president Barack Obamas besök i Stockholm under Brilliant Minds är ett av flera internationella framträdanden han har gjort sedan han lämnade Vita huset. 

Efter att ha varit världens mäktigaste man under åtta år har den tidigare presidenten gjort precis som flera andra världsledare och inlett en karriär som eftertraktad talare.

Sedan han lämnade Vita huset har han bland annat deltagit vid en konferens om klimatfrågor i Milano 2017, talat vid 100-årsfirandet av Nelson Mandelas födelse i Sydafrika och tidigare i år höll han ett möte för unga ledare i Berlin. 

Den förre presidenten har flera gånger anlänt till sina framträdanden med jetflygplan från det schweiziska flygbolaget VistaJet, som ofta används av affärsmän och regeringsföreträdare över hela världen. 

Lyxig mat ombord

Bolagets privatflygplan beskrivs som mycket lyxiga och ägaren, miljardären Thomas Flohr, har tidigare berättat för BBC att bolaget bara använder de lyxigaste flygplansmodellerna. 

Affärsmagasinet Fast Company har uppgett att det ombord serveras kaviar, en meny från lyxkrogen Nobu samt exklusiva sängkläder och filtar av cashmere. 

Kabinbesättningen har utbildats av British Butler Institute och kabinen doftar av parfym från den lyxiga tillverkaren Le Labo. 

Utöver uppdragen som talare har Obama dock återgått till ett liv som privatperson hemma i USA.  

Efter flytten från Vita huset flyttade han och hustrun Michelle till en exklusiv bostad i Washington DC som de köpte för motsvarande omkring 75 miljoner kronor, i stället för att återvända hem till Chicago.

Skyddas av Secret Service

Enligt en artikel i Washington Post syns paret Obama sällan till och rör sig i en liten umgängeskrets, samtidigt som de fortfarande går ut för att äta middagar eller se teaterpjäser.

– Jag tror att paret Obama förmodligen uppskattar att människor i DC bara låter dem leva sina liv som privatpersoner, har den tidigare medarbetaren Stephanie Cutter sagt till Washington Post. 

Obama har – liksom samtliga tidigare presidenter – livslångt skydd av Secret Service och gatan paret bor på har polisbevakning dygnet runt. 

Samtidigt har både Barack och Michelle Obama dragit in stora summor pengar på sitt nya liv och utökat den förmögenhet paret byggde upp under tiden i Vita huset. 

Enligt Business Insider hade Obama en förmögenhet på drygt 12 miljoner kronor när han blev president 2008. 

Enligt beräkningar hade summan vuxit till omkring 377 miljoner kronor när han lämnade presidentposten, uppger Business Insider. 

Fick gemensamt bokkontrakt

Paret fick enligt uppgifter i amerikanska medier runt 60 miljoner dollar för ett gemensamt bokkontrakt med förlaget Penguin Random House. 

Kontraktet gällde Michelle Obamas bok ”Becoming”, som har sålt i fler än tio miljoner exemplar, liksom Barack Obamas kommande presidentmemoarer som tros komma under 2020. 

Utöver böckerna har paret även tecknat ett avtal med Netflix för omkring 50 miljoner dollar. 

Paret har också dragit in stora summor pengar på offentliga framträdanden. Enligt Washington Post har den tidigare presidenten tillhört bland de mest välbetalda talarna och har fått motsvarande omkring tre miljoner kronor för ett anförande.

Brilliant Minds har dock uppgett att man inte betalar något arvode till gästerna som talar under konferensen i Stockholm. 

– Vi har aldrig betalat några arvoden till våra talare. De kommer till Stockholm för att de gillar våra värderingar, och det otroligt blandade nätverk som vi för samman, har vd:n Natalia Brzezinski sagt till Expressen.

Uppges bo på Grand Hotel

Obamas rådgivare Eric Schultz har tidigare uppgett att det händer att Obama inte tar betalt för att tala inför publik. 

– President Obama kommer att hålla tal vid olika tillfällen. Vissa av de talen kommer det betalas för, andra inte. Oavsett plats eller sponsor kommer president Obama att hålla sig till sina värderingar, sin vision och sin bakgrund, sa han i ett uttalande.

Enligt Expressens uppgifter bor Barack Obama på Grand Hôtel under besöket i Stockholm. 

Övriga detaljer kring hans närvaro hålls mycket hemliga och när Expressen når den förre presidentens talesperson Katie Hill vill hon inte gå in på några detaljer om Sverigevisiten. 

– Nu när President Obama är en privatperson kommenterar vi generellt sett inte hans schema, säger hon.