Så pratar du och din partner om ekonomi

I morgon är det alla hjärtans dag och för många par kommer det att vara en extra kärleksfull dag.

Då kan man också passa på att prata igenom sin gemensamma ekonomi – för att uppehålla den glada stämningen.

– Det är jätteviktigt att man pratar om det här. Att man är uppriktig och ärlig mot varandra, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Enligt en undersökning som Svensk Handel genomfört så kommer hälften av alla svenskar att fira alla hjärtans dag nästa vecka. Högtidsdagen ses som en av de viktigaste för den svenska handeln och försäljningen av choklad, rosor och godis väntas öka rejält inför den 14 februari.

Men Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker att man också borde ge sin partner en mer handfast present: Ett snack om sin gemensamma ekonomi.

– Jag vet av erfarenhet att det här är svåra frågor att prata om. Att det ofta kan vara känsligt att prata om vad man tjänar och hur man använder sina pengar. Och hur mycket man ska bidra med till gemensamma kostnader, säger hon.

Samtala under Alla hjärtans dag

När de på Nordea gjorde en undersökning bland svenskar om vad de tyckte om att prata med sin partner om ekonomin så visade det sig också att en dryg fjärdedel tycker att det är svårt.

– Jag tror att det kan vara fler som tycker att det här kan vara svårt att prata om. Men eftersom man inte har tänkt på det så mycket så tror man inte det. Men om man skulle börja gå till botten med det så skulle det nog kanske vara svårt ändå, säger Ingela Gabrielsson.

Hennes främsta tips är att man ska se till att prata om ekonomin när man är sams.

– Det finns inget rätt eller fel, men det är ändå viktigt att man vet hur man gör. Att man vet vilken uppdelning man har mellan sig och att båda två tycker att det är bra, säger hon.

Se över fällorna – trots Alla hjärtans dag

Men det är inte bara viktigt att prata om sin ekonomi för att undvika småbråk i vardagen. Om man separerar eller skiljer sig kan det bli än viktigare att man haft en gemensam tanke kring ekonomin.

– Om man är sambo och den ena har betalat mat och den andre kapitalvaror, då har man ju ingen rätt till dem om man ska separera. Då har man ju ätit upp allting. Det är en fälla och det är lätt att hamna i den, säger Ingela Gabrielsson.

Privatekonomen tipsar: Så undviker ni att bråka om ekonomin

1. Prata med och involvera varandra om den egna och den gemensamma ekonomin redan från början och fortsätt att göra det ofta.

2. Bygg en förtroendefull relation genom att alltid vara ärlig med vad du har för inkomster och vad du lägger dina pengar på.

3. Bestäm hur ni ska fördela de gemensamma hushållskostnaderna mellan er. Vem ska betala för vad, och hur mycket? Följ upp!

4. Skaffa bra banktjänster och utnyttja de digitala lösningar som finns, via appar, Swish och med Mobilt bank-ID, så blir ekonomin enkel att sköta och ha koll på.

5. Försök också att ha ett eget sparande med pengar som du kan hantera helt självständigt.