Så påverkas du av räntebeskedet i USA

När den amerikanska Fed-chefen Janet Yellen på torsdag 20.30 svensk tid kommenterar det räntebesked som lämnats en halvtimme tidigare nagelfar analytiker och placerare världen över varenda stavelse.
Foto: Manuel Balce Ceneta
Experterna: Börsuppgång trolig hur det än går
Foto: Mary Altaffer
Om räntan höjs är det bra nyheter för börsen, tror Annika Winsth.
"Hotet om en räntehöjning har hängt över börsen i över ett år nu. Oron för en höjning kanske är värre än själva beskedet, det kan vara skönt att få det avklarat", säger Maria Landeborn.

Den amerikanska centralbanken lämnar styrräntan oförändrad, meddelade man vid klockan 20 på torsdagskvällen.

Beskedet är ett av höstens viktigaste och lär få efterskalv på världens börsmarknader.

– Börsen kan gå upp både om räntan ligger stilla och om den höjs, sa Nordeas chefsekonom Annika Winsth inför beskedet.

Den amerikanska centralbanken lämnar sin ränta oförändrad, meddelade man på torsdagskvällen.

I ett uttalande skriver man:

"För att stimulera en fortsatt utveckling mot full sysselsättning och prisstabilitet, har kommittén i dag slagit fast att den nuvarande intervallen på 0-0,25 procent fortsatt är lämplig"

Trots det så höll många fortfarande andan.

Vid 20.30 höll nämligen Fed-chefen Janet Yellen presskonferens där hon kommenterade beskedet. Kommentarer där varenda stavelse dissekerades av analytiker och placerare världen.

– Vi förväntar oss att inflationen går tillbaka till två procent, säger Yellen.

Hon menar att det kommer att ta längre tid än förväntad med anledning av de rådande energipriserna.

– Under tiden har arbetsmarknaden fortsatt förbättras och rör sig mot full sysselsättning vilket trycker inflationen uppåt, säger Yellen.

Samtidigt menar hon att centralbanken vill ha lite mer förtroende för ekonomin innan man väljer att göra några förändingar.

Den amerikanska centralbanken (Federal Reserve, i dagligt tal Fed) har inte höjt räntan sedan 2006, och ligger i praktiken nollränta, rent tekniskt en styrränta i spannet 0–0,25 procent. Frågan är hur länge det tillståndet kan vara.

– En eventuell höjning markerar slutet på den här långa perioden av låga räntor, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

De odds som marknaden på förhand hade satt pekade på en sannolikhet runt 30 procent för att Fed skulle höja sin styrränta.

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, håller inte alls för uteslutet att Fed väljer att höja.

– Vid nästa tillfälle i oktober har de ingen planerad presskonferens där de kan förklara sig, och i december är det för nära nyåret. Och nästa år är det val, säger hon.

En höjning av räntan hade varit goda nyheter för börsen, tror Annika Winsth. Det återspeglar i så fall att den amerikanska ekonomin – i likhet med den svenska – går bättre, och borde därför i teorin öka investeringsaptiten. Paradoxalt nog borde även en icke-höjning kunna leda till högre aktiekurser, eftersom andra räntedrivna investeringar får svårt att tävla med börsen.

– Hotet om en räntehöjning har hängt över börsen i över ett år nu. Oron för en höjning kanske är värre än själva beskedet, det kan vara skönt att få det avklarat, säger Maria Landeborn.  

Så påverkas

Så påverkas:

Boräntorna

Oavsett om Fed höjer eller ligger still slår det inte igenom på bolånen särskilt kraftigt.

– En höjning kan trycka upp långräntorna lite, men det ser vi redan, säger Annika Winsth.

– Vad Riksbanken gör spelar mycket mer roll, säger Maria Landeborn.


Börsen

Både Annika Winsth och Maria Landeborn tror att beskedet – oavsett vilket – är bra för börsen. Höjs räntan tyder det på ett bättre investeringsklimat. Ligger den stilla tvingar den kapital till börsen i brist på bättre investeringsalternativ


Kronan

En höjd amerikansk styrränta höjer även värdet på dollarn, vilket gör det lättare för svenska exportföretag att få sina produkter sålda, men dyrare för den som vill dollarsemestra.

– Dollarn har ju redan blivit 20 procent dyrare på ett år, säger Maria Landeborn.


Jobben

Feds räntebesked påverkar inte omedelbart, men höjer Fed ska det ses som ett tecken på en friskare världsekonomi, vilket gynnar ett handelsberoende land som Sverige.


Bopriserna

Räntebeskedet lär inte slå igenom alls, andra faktorer som utbud och inflyttning till städerna väger tyngre.


Spararna

En höjning gynnar svenska fondsparare med placeringar i dollar, eftersom det relativa värdet ökar med den dollarförstärkning som följer på höjd amerikansk styrränta.

– Jag tror det får en stor påverkan på spararna, säger Maria Landeborn.