Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så påverkas din renovering av nya amorteringskravet

Ett nytt tak kan innebära stora månadsutgifter i högre amortering om belåningsgraden ändras vid ett tilläggslån.
Foto: Colourbox
Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea, tycker att det kan vara en bra idé att göra en värdering innan 1 juni så att man vet hur man ligger till mot nivåerna i amorteringskravet.
Foto: Nordeda
Annika Creutzer, oberoende ekonomisk expert, har sagt att det kan vara idé att ta tilläggslån före 1 juni om man redan nu vet att man kommer vilja göra det senare.
Foto: Kate Gabor

Planerar du att byta tak eller kanske renovera badrummet?

Då bör du redan nu överväga att värdera din bostad om du vill undvika att utlösa amorteringskravet – och öka dina månadsutgifter med tusentals kronor.

– Det vara en bra idé att göra en värdering redan nu, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det nya amorteringskravet börjar gälla redan den 1 juni. Efter det måste alla som tecknar lån med en belåningsgrad över 70 procent amortera minst 2 procent. De med en belåning mellan 50–70 procent måste amortera minst 1 procent.


LÄS OCKSÅ: Svaren på frågorna om amorteringskravet

Amorteringskravet kan omfatta renoveringar

Men även du som är nöjd med din bostadssituation kan beröras av amorteringstvånget.

Ett lån på 50 000 för att fixa badrummet i samband stamrenoveringen kan utlösa amorteringskrav på tusentals kronor per månad.  En omläggning av taket på villan kan fördubbla dina bostadsutgifter.

Finansinspektionens förslag att även så kallade tilläggslån ska omfattas av amorteringskrav har fått hård kritik av bland annat Bankföreningen. Den exakta utformningen är fortfarande oklar.

Hård kritik mot förslaget om tilläggslån

– Det är inte klart hur det kommer se ut. Vi har fått en massa synpunkter från remissinstanser, säger Victoria Ericsson pressekreterare på Finansinspektionen.

Den som planerar att finansiera en viktig renovering genom att utöka bolånet kan redan nu överväga en värdering av bostaden.


LÄS OCKSÅ: Riksbanken varnar för räntechock


En värdering av bostaden ger dig en aktuell indikation av din egen belåningsgrad. Dessutom omfattas inte värderingar före den 1 juni av den nya regeln om en omvärdering högst vart femte år eller vid ”en avsevärd förändring”.

Bra idé med bostadsvärdering redan nu

– Planerar man att renovera eller bygga ut sin befintliga bostad är det klart att det kan vara en bra idé att göra en värdering nu så att man vet vad ligger i förhållande till de nya reglerna som kommer, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Om värderingen visar att du ligger nära något av taken i amorteringstrappan kan du fundera på att låna upp renoveringspengarna redan nu – för att slippa att omfattas amorteringstvånget eller ta blancolån till hög ränta.

Har du till exempel fyra miljoner i lån till en bostad värderad till fem miljoner – alltså en belåningsgrad på 80 procent – och behöver låna ytterligare 200 000 kan du bli tvingad att amortera 7 000 kronor per månad i två år och fem månader, enligt DN:s beräkningar.

– Inför en lagstiftning om amorteringskrav som vi inte vet om den kommer att omfatta hela lånet kan det vara värt att ta tilläggslånet före den 1 juni, så att man har det lånet till dagens regler, har Annika Creutzer, privatekonomisk expert, sagt.


LÄS OCKSÅ: Slipp bli fångad av amorteringskravet

Låna inte i onödan

Ingela Gabrielsson betonar också att det är viktigt att utgå ifrån sin egen ekonomiska situation.

– Man ska inte rusa i väg och låna bara för att det kommer amorteringsregler. Lån är något som belastar ekonomin och vi vet inte vad som händer med räntorna i framtiden, säger hon.

Om du vill göra en värdering av bostaden så bör du börja med att kontakta din egen bank och fråga hur du ska göra.

Handelsbanken använder aktuell marknadsstatistik för interna värderingar, men har också listor på godkända värderingsmän som kunderna kan anlita.

– Man ska kontakta sitt bankontor för att få bostaden värderad, berättar Handelsbankens presschef Johan Wallqvist.