Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket pengar sparar svenskarna

Det vanligaste sparbeloppet bland svenskar per månad är 2 000 kronor.

En majoritet av svenskarna, 65 procent, sparar pengar varje månad. Det vanligaste sparbeloppet är 2 000 kronor. Men mer än en femtedel sparar inget alls – en ökning jämfört med tidigare. Minst sparar invånarna i Skaraborg.

Det framgår av en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.

– Vi har märkt att det är en något högre andel som inte sparar över huvud taget, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det handlar framför allt om personer med låg inkomst eller arbetslösa, som helt enkelt inte har råd att spara.

Men det finns även en grupp som tjänar bra men ändå inte lägger undan några pengar. Ofta är det lite yngre personer som har fast jobb, bor billigt och ännu inte skaffat barn, berättar Elisabeth Hedmark.

Dyra vanor

– Den gruppen borde tänka om och inse vikten av att ha ett sparande. Ofta skaffar man sig lite dyrare vanor och fasta utgifter, och händer det då något blir man väldigt sårbar, säger Elisabeth Hedmark.

– Det är klart att man ska leva i nuet och ha roligt och spara till saker som ligger nära i framtiden. Men man borde öronmärka lite pengar till senare i livet.

Undersökningen visade också att kvinnor sparar mindre än män. Det vanligaste var att kvinnorna sparade 1 500 kronor i månaden. Männen lade däremot undan 2 000 kronor.

– Tidigare har vi sett att det är fler kvinnor som sparar (än män), men de sparar lägre belopp. Det tror vi har att göra med att de oftast tjänar mindre, säger Elisabeth Hedmark.

Skillnader i landet

Det finns också stora geografiska skillnader. Mest sparar man i västra Skåne medan invånarna i Skaraborg sparar minst.

TT: Är vissa delar av landet mer sparsamma än andra?

– Nej, det tror jag inte man kan säga. Det har nog mer att göra med inkomster och utgifter och hur det ser ut på orten där man bor. Om det är hög arbetslöshet och så vidare.

TT

Om undersökningen

Under perioden den 1 oktober till den 24 oktober 2013 intervjuades totalt 7 000 svenskar.

De tillfrågade var mellan 16 och 69 år.

2 000 kronor per månad var det vanligaste sparbeloppet bland dem som sparar.

De som tjänar under 25 000 kronor per månad sparar 1 200 kronor i medianbelopp medan de som har 50 000 kronor i lön eller mer lägger undan 5 000 kronor per månad.

Gifta eller sambor med barn som bor i villa eller radhus är de flitigaste spararna.

Samtidigt har andelen som inte sparar alls ökat något under de senaste tre åren och ligger nu på 21 procent i genomsnitt.

Bland dem med en månadsinkomst på 50 000 kronor eller mer är det 15 procent som inte sparar alls.

Källa: Länsförsäkringar

Skåningar sparar mest

Undersökningen visar att det finns stora regionala skillnader i hur stor andel som sparar eller inte sparar och hur stora belopp som läggs undan i månadssparande.

Invånarna i västra Skåne toppar listan och sparar 3 000 kronor månaden, räknat som median.

De följs av dem som bor i Östergötlands län, Uppsala län, Stockholms län, Hallands län och av invånarna i Göinge, nordöstra Skåne, där de lägger undan 2 000 kronor per månad.

Minst sparar skaraborgarna med 1 000 kronor per månad.

Källa: Länsförsäkringar