Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket kostar ditt husdjur dig – varje år

Husdjuret kan bli din bästa – och dyraste – vän. 

En ny undersökning visar att hunden befinner sig på en ohotad förstaplats som det dyraste husdjuret. 

Därefter kommer katten – och majsormen. 

– Vi har lyft fram minigris som ett lite billigare alternativ för den som ändå vill ha ett större husdjur, säger Mattias Hallgrim, vid ekonomisajten Zmarta som genomfört undersökningen.   

Att köpa ett husdjur är för de flesta en investering i glädje och vänskap. De finns nu i vart tredje svenskt hem. Men för den som även har en plånbok att ta hänsyn till kan det vara bra att veta den sammanvägda livstidskostnaden för olika husdjur innan man slår till.

– Förutom inköpspris tillkommer en rad andra utgifter man bör vara medveten om som tillsammans kan innebära en riktigt hög kostnad, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på privatekonomisajten Zmarta. 

Människans dyraste vän

Zmarta har jämfört kostnader för inköp, tillbehör, vaccinationer, försäkring och mat för sju populära husdjur: hund (labrador), katt (huskatt), kanin, minigris, guldfisk, hamster och majsorm. 

Människans bästa vän, hunden, har den utan konkurrens högsta livstidskostnaden med 85 525 kronor. 

– Jag har själv haft hund och kommer ihåg att veterinärkostnaderna drog i väg mycket mot slutet, då hunden blivit både blind och döv, säger Mattias Hallgrim. 

Därefter kommer katten, som har gått om hunden som Sveriges mest populära husdjur, med 46 555 kronor i beräknad livstidskostnad. 

Majsorm dyrare än gris

Hundar har även den högsta årskostnaden med 7 127 kronor. 

För djurälskaren som vill pressa kostnaderna men ändå ha ett större husdjur kan minigrisen vara ett alternativ. Kilovis kan den mäta sig med, och trumfa, många hundraser men med sina 17 840 kronor i livstidskostnad är den billigare än en majsorm. 

– Kostnaden är långt ifrån allt i valet av husdjur, men det är en viktig faktor att ta hänsyn till. Förhoppningen är att den här jämförelsen ska bidra till att fler kan hitta ett husdjur att glädjas åt, utan att behöva riskera en utgiftschock, säger Mattias Hallgrim.  

Husdjurens kostnad

Livstidskostnad

1. Hund, 85 525 kr

2. Katt, 46 555 kr

3. Majsorm, 27 700 kr

4. Minigris, 17 840 kr

5. Kanin, 15 900 kr

6. Guldfisk, 8950 kr

7. Hamster, 3650 kr 

Genomsnittlig årskostnad 

1. Hund, 7127

2. Katt, 3103 kr

3. Kanin, 2271 kr

4. Minigris, 1784 kr

5. Majsorm, 1385 kr

6. Hamster, 1216 kr

7. Guldfisk, 895 kr 

Källa: Zmarta