Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket kostar det att gifta sig i Sverige

Svenskarna lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank.
Foto: Colourbox
Elin Dahlkvist Frid, bröllopskoordinator på egna företaget Big day.
Foto: Jenny Hammar
Att gifta sig är dyrt för många.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Svenska brudpar lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop - men den stora dagen kan lätt gå på det dubbla.

Det går dock att få till ett lyxigt bröllop med en billigare penning.

– Det är klart att det går att göra ett pampigt och lyxigt bröllop till en billig penning, men det kräver kontakter, kunskap och tid, säger bröllopskoordinatorn Elin Dahlkvist Frid.

Bröllopsdagen är oftast en av de största dagarna i livet och bakom den ligger oftast månader av planering, begynnande magsår - och en enorm summa pengar. Enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank svenskarna i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, medan elva procent lägger mer än 100 000 kronor.

Och alla som någon gång har planerat ett bröllop vet att kostnaderna lätt drar i väg. Så fort något har prefixet bröllop eller brud kan det lätt kosta det dubbla, till exempel blommor, smink och naglar.


LÄS OCKSÅ: Så kan du maxa din levnadsstandard i år

"Måste inte vara så dyrt"

Elin Dahlkvist Frid är bröllopskoordinator med egna företaget Big day och snittbudgeten för hennes bröllop ligger på 300 000 kronor och uppåt, för runt 200 gäster.

– Men jag har gjort bröllop för miljoner också. Jag rör mig i de kretsarna där folk lägger väldigt mycket på sina bröllop. Jag gör sällan de bröllopen som har en liten budget, vilket är lite tråkigt faktiskt.

– Det måste inte vara så dyrt, verkligen inte. Det finns många sätt att spara, jag har gjort budgetbröllop också. På ett bröllop hade vi en tårtbuffé där släkten fick bidra med tårtor som en present till brudparet och det var det vackraste på hela bröllopet.

Många tycker att det är smidigt att använda sig av en bröllopskoordinator som kan driva projektet, komma med råd och som har alla kontakter i branschen. Men då kostar det, allt från runt 3000 för en konsultation till mer än vad ett helt bröllop kostar för snittsvensken.

– Om det är en helkoordinering från ax till limpa där jag projekterar alltihop och finns vid brudparets sida under en period på 8-9 månader och där jag ser till att allt blir bokat så kostar det från 80 000 och uppåt. Men då är det ett stort arbete också. Men det är klart att det är en lyx, jag skulle inte ha råd med en koordinator själv, säger Elin Dahlkvist Frid.


LÄS OCKSÅ: Prins Daniel har skaffat sig en Rolex för 300 000 kronor

Tipset: Spara inte på fotograf

För att få ner budgeten tipsar hon om att lösa personalbiten med nära och kära, om man har en lokal där det redan finns porslin och möbler.

– Vad gäller catering så finns det ganska ofta mataffärer som kan catra ut fantastisk mat, vilket man oftast inte tänker på.

– Något jag däremot inte skulle spara in på är professionell fotograf. Det är ett väldigt stort ansvar för en släkting som får en kamera i handen och ska fotografera, det blir aldrig bra om inte personen i fråga är fotograf. Men till mycket annat kan man se sig om efter förmågor i familjen, till musik och sådant, fortsätter hon.


LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 hetaste skidorter


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

13 tips för att göra bröllopet billigare

1. Bjud så många som möjligt till själva vigselakten, men endaste de närmaste till bröllopsmiddagen.

2. Håll bröllopet på landsbygden. Lokalerna är oftast billigare och på många ställen ingår porslin, möbler etc.

3. Erbjud bar till självkostnadspris i stället för fri bar.

4. Kör spellista på dator i stället för att anlita en dj. På så sätt får ni också musik ni vet är bra.

5. Ta mat från en livsmedelsbutik med catering eller laga själva/be familj och släktingar om hjälp. Även bröllopstårtor är betydligt billigare på tex Ica Maxi än ett konditori - och smakar minst lika gott.

6. Kolla om det går att lösa med serverings- och barpersonal i bekantskapskretsen

7. Kolla med bekantskapskretsen om det finns musiktalanger, kockar, frisörer florister, sömmerskor och liknande som kan hjälpa till för en mindre summa.

8. Be gästerna om bidrag till bröllopsresan eller festen i stället för present.

9. Köp kläder begagnat, sy upp en kopia av designerdrömklänningen eller hyr kläder. Snygga kostymer går att hitta på H&M eller Zara till vrakpriser med lite tur.

10. Smält ner gamla guldsmycken och gör vigselringarna av dem.

11. Gör egna dekorationer till festlokalen. Använd det som naturen ger för att löva eller göra bordsdekorationer till exempel.

12. Planering och att göra en budget som man går efter är A och O.

13. Gör inbjudningskort och andra trycksaker själva i stället för att beställa från ett tryckeri.

Så mycket lägger vi på bröllopet

Svenskarna lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop. Elva procent lägger mer än 100 000 kronor och 21 procent under 10 000 kronor.

Själva festen är det som kostar mest, drygt 35 000 kronor i genomsnitt, följt av ringen på cirka 10 000 kronor.

85 procent av paren ordnar bröllopsfest. Medelantal gäster är 67 stycken.

Ungefär hälften åker på bröllopsresa och den kostar i genomsnitt cirka 22 000 kronor.

5 procent tar lån till sitt bröllop. Endast en procent av samtliga brudpar finansierar sitt bröllop enbart med lån. 32 procent sparar specifikt till bröllopet och i genomsnitt sparar de i ett och ett halvt år.

Källa: Institutet för Privatekonomi hos Swedbank.