Så mycket höjs elnätspriset

Avgifterna på elnät har höjts med 2,4 procent i snitt förra året, och med 2,9 procent i år.
Foto: Anna Omelchenko
Vattenfall höjer sina avgifter med 11 procent i år, vilket innebär en sammanlagd prisökning på 20 procent de senaste två åren. Ellevio, som tidigare hette Fortum Elnät, har också höjt priserna med 11 procent i år.
Foto: Erwin Wodicka

Avgifterna för elnät har höjts rejält de senaste åren, visar en ny rapport.

De största höjningarna står Vattenfall och Ellevio för.

Som Dina Pengar tidigare har kunnat berätta är elnätpriserna på väg upp. Avgifterna på elnät har höjts med 2,4 procent i snitt förra året, och med 2,9 procent i år. Det visar en ny rapport från Nils Holgerssongruppen om avgifter för abonnenter i svenska elnät, rapporterar SVT.


LÄS OCKSÅ: Bästa tipset för att pressa elräkningen

Kraftiga höjningar

Men bland de stora elnätbolagen är höjningarna betydligt kraftigare. Vattenfall höjer sina avgifter med 11 procent i år, vilket innebär en sammanlagd prisökning på 20 procent de senaste två åren. Ellevio, som tidigare hette Fortum Elnät, har också höjt priserna med 11 procent i år.

– 1,8 miljoner konsumenter drabbas av detta. Tillsammans med tidigare års höjningar slår det här hårt mot konsumenternas ekonomi, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Har monopol på näten

Elnätbolagen har monopol på näten i sina olika områden, och får därför inte höja priserna som de vill. För varje fyraårsperiod måste de ansöka om prishöjningar hos Energimarknadsinspektionen, EI. Men som Dina Pengar tidigare skrivit kan bolagen överklaga EI:s beslut och tidigare i år vann elnätbolagen en sådan överklagan.

– De höjningar vi nu ser är konsekvensen av att elnätsföretagen i domstol fått rätt att chockhöja avgifterna, säger Mari-Louise Persson.


LÄS OCKSÅ: Varningen: Så kan elpriset höjas i höst

Historiskt lågt elpris

Enligt flera bedömare kommer åtminstone Ellevio att fortsätta höja priserna framöver. När Tredje och Första AP-fonderna, Folksam och den kanadensiska fonden Borealis köpte Fortum Elnät i början av sommaren för 61 miljarder kronor och bildade Ellevio låg priset högt över andra intressenter. För att affären ska löna sig måste ägarna höja elnätpriset kraftigt.

Samtidigt är priset på el historiskt lågt i Sverige. På den nordiska elbörsen Nordpool ligger priset per kilowattimme på 10 öre just nu, och elen väntas bli ännu billigare i vinter än förra året.


LÄS OCKSÅ: Spararna rådvilla inför hösten